Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Лавина от фалити след рухването на КТБ

Двамата квестори Лютов и Костадинчев се отчетоха пред депутатите от новосформираната парламентарна комисия "КТБ" и бяха категорични: сделки с активи на банката не са извършвани. А срещу цесиите и прихващанията на вземане срещу дълг, на стойност над 800 млн. лв., квесторите просто нищо не са можели да направят, защото това са нормални търговски сделки, по които КТБ дори не е страна.

Лавина от дела за фалити на фирми, свързани с Корпоративна търговска банка, вече заля Софийския градски съд. Справките в сайта на СГС показват, че за последните няколко седмици по молби на двамата квестори Станислав Лютов и Елена Костадинчев са образувани над 30 съдебни производства за несъстоятелност. Твърди се, че общата сума, за която са поискани тези фалити,надхвърля 600 милиона лева.

В списъка на дружествата, за които е поискан фалит, е дружеството "Хедж инвестмънт България", в което КТБ е акционер. То от своя страна е собственик на фирма "Кемира"ЕООД - основният акционер в "Дунарит".

Иска се несъстоятелност и на "Си Ди Мениджмънт" ЕООД и в него дори вече е назначен временен синдик. Дружеството е сред тези, които през 2013 г. закупуват големи пакети от акции от КТБ - тогава "Си Ди Мениджмънт" записва 100 000 акции в банката на стойност 15 647 000 лева.

Фалит е поискан и за "Родина пропъртис", която пък е собственост на "ТЦ ИМЕ" АД. Последното дружество също е акционер в КТБ и го сочат като ключова фирма за бизнеса на Цветан Василев. Според разпространения списък на най-големите длъжници на КТБ, който не е официален, но не бе и оспорен от никого, "Родина пропъртис" дължи на банката над 92 млн. лева.

Молба за обявяване в несъстоятелност има и срещу "Сайга консулт"ЕООД, също дружеството, което дължи пари на Корпоративна търговска банка. Но преди около година пък се оказа, че и то е кредитор и има да взима пари. И то не от кого да е, а от "Про нюз", управлявано от Венелина Гочева, което издава вестниците "24 часа" и "Труд". Според двамата квестори на Корпоративна търговска банка Станислав Лютов и Мария Костадинчев, "Сайга консулт" дължи 24 801 752 евро на КТБ. Там също вече са назначени двама временни синдици: Мария Димова-Навущанова и Анастас Нунчев. Съдия Мария Вранеску е мотивирала назначението им с аргумента, че предварителните обезпечителни мерки целят да се опази имуществото на длъжника и да се опазят интересите на кредиторите. Но в същото време тя категорично отказва да наложи запор върху банковите сметки на "Сайга консулт". С мотива, че това би затруднило дейността на едно дружество, ако то има такава.

Списъкът на фирмите, чийто фалит са поискали квесторите, продължава с "БГ Корпорейшън". Това дружество от своя страна се съди за огромна сума пари с "Обединени български медии" АД, което е издател на вестник "Преса" и списание "Тема".

Иска се несъстоятелност и за един от миноритарните акционери в "Дунарит" - "Никкомерс 01" и за собственика му "Ареском". Дела са образувани и срещу "Ем Стейт","Рент мениджмънт", "Билдинг Рисорт","Карне-М, "РНК България" и други.

Впрочем въпросът защо чак сега те стигат до съдебните зали е важен, но със сигурност няма еднозначен отговор. Забавянето на исковете може да е резултат от това, че трябва да се изчака срокът, след който един кредит става изискуем. Освен това съществува и задължението на длъжника да се връчи писмено предизвестие за това, че кредитът му е станал изцяло и предсрочно изискуем. А може и да е плод дори само на простичкия факт, че при завеждането на такива дела квесторите трябва да платят съдебни такси - за разлика от синдиците. Но СГС на няколко пъти отказа да им отпусне пари за заплащане на разходите на КТБ от запорираните й сметки. Така че само да се каже как квесторите са "спали", докато вземанията на КТБ се топят, е твърде едностранчиво и дори нечестно. Особено на фона на висящо дело, с което се оспорват отнемането на лиценза на банката и едно блестящо мотивирано особено мнение на съдия от ВАС.

Ще видим какво ще направят новоназначените синдици. Със сигурност след тяхното встъпване в длъжност лавината от дела ще нараства и ще се "пръсне" и по другите съдилища в страната. Най-важното обаче е да се проследи в чии ръце в крайна сметка ще преминат активите на Корпоративна търговска банка. Защото тогава ще разберем и по чия свирка се игра целият този скандален спектакъл, чиято цена ще плащат и децата, и внуците ни.

За да разберем това обаче, ще трябва да почакаме още няколко години, докато се "отекат" съдебните дела. Защото без тях вече няма как да се мине - "Казусът КТБ" породи достатъчно въпроси и откровени правни абсурди, които трябва да се решават в съдебните зали.

Facebook logo
Бъдете с нас и във