Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Лавината "КТБ" вече затрупва съдилищата

Финансовият министър и синдиците на КТБ засега демонстрират пълен синхрон в действията си .

Софийският градски съд вече e образувал серия търговски дела по искове на синдиците на Корпоративна търговска банка, с които се оспорват направени цесии и прихващания. С помощта на пресцентъра на СГС успяхме да конкретизираме 10-те подадени до момента иска, с които синдиците Лазар Илиев и Росен Ангелчев атакуват такива сделки.

Според данните от СГС цесиите и прихващанията, които са сложени на мушка, са направени от "Пътстрой" ООД, от "Южен бряг - Приморско-Китен" ООД, "Драгановски М" ООД, "Корси Маунтин Рисорт" АД, "Промишлено строителство холдинг" ЕАД, "Генто Милл" ООД", "Ростер" ООД, както и сделките между "Елит Петрол", "Елит Петрол Ловеч" и "Петрол Финанси". Отделно искове са заведени и срещу двама от изпълнителните директори на банката - Илиян Зафиров и Орлин Русев.

Безспорно най-атрактивно в този списък изглежда името на "Промишлено строителство холдинг" ЕАД. Не само защото това дружество беше сред фирмите, избрани да строят "Южен поток". А и защото доскоро то беше собственост на "Водстрой 98". Тук трябва да припомним, че банкерът Цветан Василев посочи точно "Водстрой" като фирма, свързана с депутата Делян Пеевски - нещо, което самият Пеевски категорично отрече. За да сме точни, трябва да напомним, че от края на 2014 г. едноличен собственик на капитала на "ПСХ" ЕАД вече е друго дружество - "Строй инвест" ЕООД.

Каква ще бъде съдбата на това дело, а и на всички, заведени по искове от синдиците, с които се атакуват сделки на свързани с КТБ фирми и лица,  все още е твърде рано да се прогнозира. Всички те са все още в етапа "размяна на документи" между страните. И със сигурност същинските съдебни спорове ще започнат след съдебната ваканция, която вече чука на вратата на Темида.

През това време обаче лавината от съдебни спорове ще расте. "Образувани са над 50 съдебни производства с искане от страна на КТБ за откриване на производство за несъстоятелност срещу синдици и над 35 други съдебни производства срещу длъжници на банката. Има 20 производства за изпълнение срещу длъжници по реда на Закона за особените залози и по реда на изпълнението чрез съдия-изпълнител. Установени са над 180 броя прихващания, които ще бъдат атакувани, като част от тях вече са атакувани. Абсолютно всички сделки, които потенциално увреждат масата на несъстоятелността, ще бъдат атакувани", отчете на 26 май в парламента финансовият министър Владислав Горанов. И допълни, че в момента синдиците са ангажирали "огромен ресурс" от юристи, които да оформят тези преписки, за да могат да бъдат внесени в съда.

От седмичните отчети на синдиците става ясно, че с досегашните искове се атакуват само безспорно недействителните (според синдиците) прихващания - най-вероятно тези, които са сключени след отнемането на лиценза на банката и след влизането на изменението в Закона за банковата несъстоятелност през ноември 2014 година. С него бяха изменени условията, при които могат да се атакуват този вид сделки. Докато прихващания, обявени преди отнемането на лиценза, но след поставянето на банката под специален надзор, не са атакувани.

"Макар да нямаме прецедентно право, най-тежко и най-важно ще бъде първото решение по едно такова дело. Вероятно българският съд оттам нататък ще действа по аналог", каза още финансовият министър Горанов. Но дали Горанов ще излезе прав? Ще видим най-рано след две години. Просто защото решение по това първо дело с окончателен акт ще има най-рано тогава.

 

В очакване на "сакралния" 19 юни

Делото за несъстоятелността на Корпоративна търговска банка е насрочено в Софийския апелативен съд за 19 юни.

Датата е повече от символична. Първо, защото ден по-късно се навършва точно една година от поставянето на КТБ под специален надзор. А и защото, по ирония на съдбата, председателката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова посочи точно 19 юни като датата, на която управителят на БНБ Иван Искров й обещал да подаде оставка. Нещо, което той отрече, но пък с това си изпроси от Менда Стоянова заканата, че тогава тя лично ще отиде да го набие в БНБ.

Едва ли някой вярва, че на 19 юни в централната ни банка ще плющят шамари. Но в съда със сигурност ще има ритане по кокалчетата. Защото зад "шамарите" там стоят милиони левове.

Основният спор, който ще се води в САС, всъщност няма да е дали банката е правомерно обявена в несъстоятелност, а откога е изпаднала в неплатежоспособност. Защото тази дата е определяща за това кои сделки с активи на банката би могло да бъдат атакувани и обявени за нищожни, или за относително недействителни спрямо кредиторите.

В решението си за обявяване на фалита на банката съдия Иво Дачев от СГС посочи 6 ноември 2014 г. като начална дата на неплатежоспособността на КТБ - това бе моментът, в който БНБ взе решението за отнемане на лиценза на банката. Но БНБ и Фондът за гарантиране на влоговете в банките оспорват това решение и настояват да бъде посочена по-ранна дата.

Решението е изцяло в ръцете на тричленния състав на СОС, който ще разгледа спора. Делото бе разпределено на доклад на съдия Светла Божкова от трети съдебен състав на търговско отделение на САС, а другите двама членове на състава са съдиите Теодора Кръстева и Светла Чорбаджиева, която замени Ивайло Младенов, защото той си подаде отвод.

Facebook logo
Бъдете с нас и във