Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Лавината Сретен Йосич

Истерията около името на сръбския мафиот Сретен Йосич нараства лавинообразно. Сурнала се отдалеч след показанията на Йоца пред Белградския съд, завъртяла се из кметските покои в Столичната община, преминала с гръм и трясък през парламента, лавината както винаги ще отнесе не някой друг, а българските специални служби.
Уж всичко започна като задявка между управляващите и кмета с неговото минало. Повод за удар ниско под градоначалническия кръст хората от БСП съзряха в прокрадналата се до нас информация от показания на Йосич пред сръбския съд. Според тях преди години той се чувствал удобно и защитен у нас, защото за това се грижели главният секретар на МВР, тогава Бойко Борисов, и бизнесменът Николай Гигов.
Но от играчка стана плачка. Мнозинството дотолкова се възбуди от информацията, че реши да спретне комисия за проверка на случая. Така в сряда (15 април) временната комисия за изясняване на обстоятелствата по престоя на Сретен Йосич в Република България стана факт, приет със 120 гласа за, 79 гласа против и 1 - въздържал се. В срок от три седмици тя ще проучва твърденията на Йосич за евентуална съпричастност и покровителство от страна на български държавни органи за периода на пребиваването му у нас.
Самият Борисов поиска от ДАНС да провери дали е имал някакви отношения с Йосич извън служебните, изразяващи се в ареста на мафиота през лятото на 2002 г. в столицата. В отговор шефът на агенцията Петко Сертов написа успокоително писмо до кмета. След извършена проверка в ДАНС не бе установена налична информация относно обстоятелства, които да сочат, че Вие сте имали връзки с посоченото от Вас лице - Сретен Йосич, и неговото обкръжение и които връзки да са различни от служебните отношения, се казва в писмото. Информацията, че по времето, когато сте били главен секретар на МВР, посоченото лице е било издирено, задържано и екстрадирано във взаимодействие и по искане на институции на Европейски държави, е публично достояние и това се включва в общоприетото съдържание на понятието служебни отношения, уточнява ДАНС.
Така на практика първоначално набелязаният за жертва на лавината Йосич столичен кмет успя да се измъкне жив и невредим, дори с лъснат ореол на героичен български генерал. Че това щеше да стане, ясен сигнал подаде Голямата уста на БСП Татяна Дончева - в прав текст. Бойко Борисов е висш служител на МВР след победата на НДСВ на парламентарните избори, но Сретен Йосич е бил в България три години по-рано, защо намесвате Бойко Борисов, запита тя. И хвърли камъните в градината на ДСБ и по главата на о.р. ген. Атанас Атанасов, който по онова време беше шеф на контраразузнаването и негово задължение бе да пази страната ни от международни мафиоти като Йосич.
Как българските служби не са имали информация за Сретен Йосич, който е един международен престъпник, специален обект на разработване от няколко европейски държави, подозират го в извършване на над 30 поръчкови убийства. Възможно ли е един международно издирван човек да пребивава в България три години и българските компетентни органи да не знаят нищо за това, запита гневно Дончева и заяви категорично, че българската държава не може да издържа служби, които не са в час. Този път гнева си тя отправи към българското разузнаване. А то, както се знае, е под егидата на президента Георги Първанов, а той пък напоследък лази по нервите на бившите си съпартийци.
Истина е, че до задържането му на 20 юни 2002 г. Сретен Йосич си живее царски в жилището си на бул. Христо Ботев 59 с жена си Вера и трите им деца. Разбира се, не като Сретен, а под името Марко Милославович. Което не го прави нещастен (от сръбски Сретен може да се преведе и като щастливец), защото е тук от четири години по-рано, тоест от 1998 година. Тогава министър на вътрешните работи е ген. Богомил Бонев, шеф на НСС е ген. Атанас Атанасов, властта е в ръцете на Иван Костов и на СДС.
Разбира се, обстоятелствата около ареста на Йосич през юни 2002 г. все още не са съвсем изяснени, поне в частта им за сигнала, дошъл за него от Холандия. Именно в резултат на това машината на МВР се задвижи, а главният секретар Бойко Борисов вписа като актив в CV-то си задържането на международен мафиот.
Още тогава шефът на някогашната национална служба Борба с организираната престъпност ген. Румен Миланов обясни, че Йосич е в България от около четири години, влизал и излизал от страната с 30 различни паспорта, арестуван е - забележете!!! - с 31-ия, който не бил известен на службите. Според признанията на ген. Миланов самоличностите, които използвал Йосич, са 14...
Значи, знаели са българските служби, но нищо не са правили. Защо обаче - не ясно. Когато през май 2006 г. мафиотът Йосич беше освободен под 300 000 евро гаранция от сръбския съд, разследващият го полицейски експерт Марко Ницович каза: Сърбия е малка територия за него и той ще отиде в България, където ще контролира каналите за хероин от Средния изток към Западна Европа. Известно е, че той е в добри отношения с разузнавателните служби на България и на Турция, които кокетират с наркотрафикантите и по този начин създават черни фондове за специални акции.
Има си крушката опашка, права ще да е Голямата уста. Тежко му на българското разузнаване как ще го спасява отклонилият се от партийната линия президент, един Господ знае. Защото захапе ли Дончева нещо, пускане няма. Който не вярва, нека се взре в незавидната напоследък съдба на МВР...

Facebook logo
Бъдете с нас и във