Параграф22 Daily

§22 Анализи

Лазов приключи с: "Не съм крал активи на КТБ!"

"Молиха ме да участвам като подставено лице в прехвърляне на активи от КТБ, но при наличие на затворена банка отказах, защото това би било кражба на активи!" С тази лебедова песен основният прокурорски свидетел по делото за източване на Корпоративна търговска банка Бисер Лазов приключи разпитния си монолог пред Специализирания наказателен съд. Разпитът му ще започне реално наесен, за пет години след погрома не чухме за друго подставено лице, което да е отказало активи, кражбите са неизчислими, а всеки продължава да вика: "Дръжте крадеца!"

"Доверието е короната и пагоните, които един генерал или владетел има. Доверието е това, което прави една личност лидер. Казах му също (на Цветан Василев - б. р.), че ако не се прибере в София и не подпише донесените от мен документи, това ще означава краят на нашите отношения. Казано в стилистиката на библейската философия – помолих го да си представи какво би изглеждало учението на Христос и за какви щяха да бъдат сметнати неговите апостоли, ако Той беше избягал, а не бе стоял да Го арестуват и да Го качат на кръста. Когато тези съмишленици ти вярват и те следват, ти имаш право да се ползваш от благата на тяхното доверие и дейността им. Но ако нещата се влошат или твоята бизнес идея фалира, ти трябва да извървиш пътя до собствената си Голгота и да се качиш на кръста. Само тогава идеята, макар и завършила лошо, би останала жива в съзнанието на хората!"

Образното описание на драматичната среща във Виена разсмя присъстващите в залата. Не само защото никой не приема сериозно Лазов и емоционално-моралните му вопли, че умрял след отказа на неговия кумир да се остави да бъде арестуван. И не само заради поредната манипулация на фактите, в които има и история на Юда с трийсетте сребърника. А и защото Лазов е изпечен хитрец, който дава упорито вид на глупак, докато обслужва схемите на грабежа. Да припомним собствените му думи за въпросната среща от предишно съдебно заседание.

Във Виена Бисер Лазов носи документи, които Цветан Василев да подпише, за да "оправят" липсата на 206 млн. лв. от главната каса. Оправянето на тази сума трябвало да стане по план на същия Лазов, който предвижда Василев да изкупи, т. е. да поеме тези задължения чрез фирмата си "Бромак". Нещо повече - Лазов предлага сходно решение за всички дружества под контрола на своя шеф, взели кредити от КТБ. А именно - да прехвърлят акциите си на "Бромак", което да обезпечи задълженията си с тяхното имущество, включително с притежанваната от тях касова наличност. 

Без да е Христос, Василев просто отказал да влезе в капана, чието залагане Лазов е консултирал несъмнено с поръчителите на погрома. Банкерът заявил в прав текст, че се опитват да го "окачат на въжето". После напомнил, че не е одобрявал с подписа си отпускането на въпросните кредити, на което Лазов имал готов отговор - че вече е свободен да действа сам. Тоест веднага след като "умрял" от провала да качи Василев на кръста (или поне на въжето), Лазов възкръснал за изпълнението на поетите вече поръчки за активите на КТБ. И така вече пет години.

Затварянето на КТБ заварва Лазов милионер. Вярно - има само 1 млн. и 200 хил. лв. по сметките си и е убеден че заслужава много повече. Веднага след поставянето на банката под особен надзор и особено след обявяването й в несъстоятелност Бисер Лазов започва ударно да придобива имоти и акции за стотици милиони на дружества, кредитирани от КТБ.  Няма  проблем с квестори, синдици, прокуратура, служби, НАП, докато прехвърля активи на фирми, контролирани от него, негови близки, роднини и бизнес партньори. Напротив, гарантиран му е абсолютен имунитет от съдебно преследване и всички власти се правят на умрели лисици пред лицето на контролираната вакханалия. 

Затова питаме само едно: Има ли друга държава в света, която да е издигнала гьонсуратлъка на крадците в морално-управленска кауза?! Ти ги молиш да участват в грабежа, но те не щат, представете си. А той, грабежът си върви...

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във