Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Лебедовият рап на Ванко 1

Най-сетне се разбра на кого е посветил най-новото си парче Луд ме правиш сводникът рапър Ванко1. И не става дума за дуетната му половинка Азис, както побързаха да си помислят някои зложелатели. Защото, ако не текстът на самата песен, то поне заглавието по-прилича на реплика към проф. Стоян Кушлев, председател на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност.
Със завидна упоритост експертите на комисията след доста усилия докараха до финал и двете дела срещу семейството на Ванко 1 и така в рамките на един месец от фамилията бяха отнети в полза на държавата 7-етажен хотел в Пловдив (по делото срещу бащата Петър Главчев), къща в Ягодово, БМВ и мерцедес, и дялове в две фирми на обща стойност около 900 000 лева.
В продължение на почти две години семейството, сдобило се с печална слава покрай износа на проститутки за Западна Европа, впрегна всичките си роднини и дори докара свидетелка от Швейцария, но не можа да докаже, че имотите са купени със законни пари.
Заседанията на съда изобилстваха с любопитни и дори с комични случки. Най-голяма жертвоготовност в защитата на Ванко 1 показа баба Цона Главчева, която заяви в съда, че именно тя е дала 45 хил. лв. на единственото си мъжко внуче, за да си купи кола. Осемдесет и осем годишната жена сащиса и магистратите, и всички присъстващи в залата с твърдението, че тя и съпругът й още през 1957 г. са имали фирма Селска забрадка за гоблени, юргани и килими, която работила до 70-те. После станали търговски пътници към арменската кооперация Съгласие и 12 години продавали килимчета, пътеки, гоблени и покривки. И понеже били на процент, успели да скътат доста пари. Държали ги обаче вкъщи, защото нямали доверие на банките.
Това признание замалко не докара проверка на доходите на възрастната дама, защото, както е известно, през 60-те години на миналия век, в разцвета на комунистическия режим у нас, частната фирма си беше чиста проба мръсна капиталистическа отживелица.
Отделно че така и не се разбра как се е отразила на имането деноминацията на старото Червенковско левче и появата на новите банкноти. Съдът обаче не повярва, че луксозният джип Мерцедес, модел ML320, произведен през 2001 г., на който вместо номер се мъдри табелка с името Ванко 1 , е купен със законни пари.
По време на делото за имотите на Иван Главчев лъсна и още един показателен за порядките в нашата държава факт. Оказа се, че напористият момък, който е имал стотици участия като рапър, официално не е спечелил нито един лев като певец - в данъчните декларации на Иван Главчев няма вписани доходи от звукозаписи и концерти. От какво са живели тогава Ванко 1, жена му и трите им деца изобщо не стана ясно, явно защото не това беше предмет на делото. От представената счетоводна експертиза излезе, че петимата буквално са мизерствали.
В продължение на седем години - от 1999-а до 2006-а - семейството на Ванко 1 е живяло на червено, при това без в разходите на фамилията да е включена издръжката на трите деца. Единствено през 2000 г. приходите в домакинството надвишават с 40 000 лв. разходите, и то само ако се смятат дарените от 88-годишната баба на рапъра 45 000 лв., с които той си е купил мерцедеса. През 1999 г. обаче сметките сочат пълна мизерия - семейството е преживявало едва с по стотина лева месечно, ако се съди от посочения разход от 1220 лева. Излиза, че докато е бил сводник - нещо което Ванко 1 никога не призна, но и не отрече и дори излежа присъдата си, най -близките му хора са преживявали с жълти стотинки.
Междувременно бяха възобновени делата за данъчни престъпления и пране на пари срещу Ванко 1. Така и не се разбра обаче пристигна ли информация от френските служби за приходите му от трафика на момичета и проституция, за да бъдат съпоставени те с размера на имуществото му.
Но пък стана ясно, че тъстът и тъща му без много много да се трудят, само като отдавали земеделски земи под аренда, са спечелили 10 хил. долара, които според техните обяснения дарили на дъщеря си. Пред съда обаче експертите на Кушлев представиха два договора за аренда в землището на село Искра. Според документите наемателят се издължавал на собствениците с по 100 кг жито на година. Излиза, че самоотвержените роднини са събирали крупната сума във валута, кътайки житцето зрънце по зрънце. Подобно на американска приказка те после я дали на любимата си дъщеря, тя си купила апартамент в Пловдив и го заменила за имота в Ягодово, с което станала заможна. Сега двуетажната къща със 710 кв. м земя вече е собственост на държавата.
На няколко пъти делото зацикли заради непълни експертизи. Половин година вещото лице Блага Димитрова премята немски каталози и най-сетне изчисли колко струват двете коли, предмет на иска - излезе, че мерцедесът е купен на старо за 42 000 лв., а БМВ-то за смешните 5 хиляди.
Задграничните пътувания на Ванко 1 също затрудниха експертите. Справка от информационните звена на МВР показва, че в периода 1996-2003 г. певецът е пътувал 58 пъти до Франция, Италия, Германия, Белгия и други страни и в повечето случаи се е движил със собствен автомобил. Магистратите постановиха да се намерят сведения за цените на горивата, както и справки за разходите за еднодневен престой във всяка една от страните.
Тук дори възникна спор как да се правят изчисленията на изминатите километри - от граница до граница, или отправната точка да е Пловдив. Под риск от наказание вещото лице Блага Димитрова след много протакане представи в съда пълна експертиза, от която стана ясно, че Иван Главчев е похарчил за гориво и самолетни билети 16 461 лв. и още 18 455 долара за хотел и престой . През посочения период той е ходил до Хърватска, Черна гора, Словения, Гърция, Белгия, Франция и Испания. Няма сведения обаче да е изнасял концерти там.
Оказа се, че фамилията има обяснение и за този немалък разход. Така година след началото на процеса изненадващо защитата представи като свидетел българката с швейцарски паспорт Еленка Димитрова-Гюргюз. Петдесет и осем годишната дама, която е мениджър на хотел в Цюрих, разказа пред съда, че имала идея да създаде няколко клуба с дискотеки в европейски градове, където живеят повече български емигранти. И тъй като с бащата на Ванко 1 били израсли заедно, решила да се довери на известния му син, на когото разчитала да подбере местата за заведенията. С нейните пари между 2001 и 2002 г. рапърът е пътувал до Франция, Австрия, Италия и Испания. Не превеждала сумите по банков път, а му ги давала на ръка, защото често идвала в България. Затова нямала документи, но пък стриктно си записвала числата - веднъж 500, после 1000, после 2000 долара... Накрая се оказало, че е финансирала с около 20 000 долара т.нар. командировки на Ванко 1. Дискотеки така и не били създадени, което дори предизвикало ропот в половинката на Гюргюз.
И тези показания обаче не успяха да убедят съда, че Иван Главчев е купувал имоти и е пътувал из Европа със законни пари. Така че в края на миналата седмица магистратите все пак постановиха да бъдат конфискувани имот от 710 кв. м в село Ягодово с двуетажна къща и пристройки, 2 леки автомобила - БМВ и мерцедес, и дяловете му в две дружества Ар енд Би ентъртеймънт и Наксел ООД на стойност 77 888 лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във