Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Лечков готов за президент

Футболната легенда и бивш кмет на Сливен вкара поредната дузпа на Темида. Тази седмица той беше оправдан на втора инстанция по едно от серията дела, които се водят срещу него от няколко години насам.


Пловдивският апелативен съд отмени във вторник (21 май) присъдата на окръжния съд в Стара Загора от януари тази година, с която Лечков бе осъден на две години затвор заради сключване на неизгодна сделка, с което ощетил общината.


Бившият кмет е подсъдим, защото със сключването на тази сделка е оскъпил с 30% ремонтните дейности за реконструкцията на водопроводната мрежа в кв. Дружба в Сливен и с това общината олекнала с 571 783 лева. Според пловдивските магистрати обаче няма доказателства за нанесена щета. Съдия Емилия Кемалова - председател на съдебния състав на Пловдивския апелативен съд, който гледа делото, обоснова оправдателната присъда подробно. Самият Лечков благодари на съдебния състав и отбеляза, че след около месец отново ще бъде в апелативния съд в Пловдив по друго обвинение.


Съдия Кемалова препоръча на Лечков в бъдеще да се занимава с неща, които са му работа, а не със странични дейности. Не се разбра обаче дали съдията има предвид футбола като основно поприще за подсъдимия, или нещо друго. Но едва ли визираше едно негово изказване неотдавна, по време на друго дело срещу него - в Бургаския апелативен съд. Лечков заяви, че е готов да стане премиер или президент, след като му забраняват да бъде кмет.


В хода на процеса в Пловдив бе изтъкнато, че Лечков е бил подложен на продължителен тормоз от окръжния прокурор в Сливен, който е действал предубедено заради лична вражда между двамата. Обжалването на присъдата може да стане в 15-дневен срок, постанови съдът в Пловдив.


Бившият кмет бе оправдан и по второто обвинение в същия процес - че принудил директора на сливенската данъчна дирекция да спре ревизия за възстановяване на ДДС на фирма на сестра му - Дияна Лечкова , и спрямо една от строителните фирми по проекта - предмет на другото дело, като го заплашил с уволнение.


По делото подсъдими са и бившият шеф на правния отдел в общината в Сливен Елеонора Христова и Стефко Шевкенов - собственик на фирмата, осъществила строителния надзор по проекта за водния цикъл. Шевкенов бе осъден на една година от старозагорския съд, но сега апелативните съдии оправдаха и него, а Христова бе оправдана още на първата инстанция.


В края на миналата година Сливенският окръжен съд оправда Лечков по делото му за злоупотреба със служебно положение. Прокуратурата го обвини, че е използвал началническия си пост, за да прекрати договор на фирма, спечелила поръчка за ремонт на ограда на местно училище. Това бе единственото от общо четирите дела срещу бившия кмет, което се гледа в Сливен, защото по другите съдиите си направиха отвод.


През юни миналата година Върховният касационен съд окончателно оневинени Лечков по делото за подкуп от 5000 лева. То започна след жалба на сливенския бизнесмен Илия Георгиев-Манастира, който твърдеше, че през 2005 г. тогавашният кмет си е поискал такава сума и взел парите под претекст, че му трябват за издръжката на футболния отбор на Сливен.

Facebook logo
Бъдете с нас и във