Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Леяри и Жрица в прегръдките на МВР

Жегите не спират устрема на МВР, дори не го и намаляват. И тази седмица, независимо от метеорологичните условия, силовото ведомство продължи кръстоносния си поход срещу престъпността в целия й спектър. От далаверите с цветни метали до търговията с жива плът.
В четвъртък (19 август) в Пловдивско бе реализирана поредната от многобройните спецакции - този път срещу лица, претопявали и търгували незаконно с благородни метали. Тя бе кръстена Леярите. Вътрешният министър Цветан Цветанов съобщи, че по време на тази кампания са задържани около половин тон благородни метали - злато, сребро, платина. По думите му това е една добре свършена работа и той благодари на участниците в нея. Нека припомним, че той отправи подобни благодарности и при предишните операции, но съдът кой знае защо не намери доказателствата за годни и пуска един по един от ареста повечето заловени.
В рамките на тази акция са задържани четири души, единият от които е бил сгащен пред банка в Пловдив при опит да изнесе от трезора й пари и две чанти с плочки от платина. Той е отворил трезора, използвайки пълномощно на името на друг от задържаните. Операцията е стартирала още в сряда (18 август) след сигнал в областната дирекция на МВР, че през летище София предстои да бъдат изнесени 369 кг декларирано сребро. При направената проверка е установено, че под сребърното покритие металът е платина, паладиум или злато, а това не е декларирано при износа.
Разкрита е и нелегална леярна в хале на стопански двор в Раковски, където незаконно били претопявани ценни метали. Претърсени са адреси в Пловдив, в Раковски и в с. Дълго поле. От търговски и производствени обекти на фирма в Раковски са иззети чувал с 12. 670 кг платина, 6000 лв., 1 кг злато, плик с 557 грама метални жълти късове и 6 пръстена - жълти и бели на цвят. От изба в село Дълго поле са иззети туби и пластмасови бутилки със солна киселина, амониев хлорид и др.
От заложна къща на ул. Отец Паисий в Пловдив са прибрани 7791 лв., златни и сребърни накити и три парчета сплав - с тегло 651.2 грама, сребристи на цвят, чието съдържание тепърва ще се установява. В ареста на Трето РУП са задържани 36-годишният Радослав Балджийски от Пловдив, 44-годишният Иван Говедарски, 33-годишният Йосиф Зайков от Раковски и 39- годишния С.Д от Пловдив. Водят се разпити на участващите в престъпните схеми, продължават и претърсванията. Предстоят и проверки в няколко банки, където част от задържаните ползват банкови касети за съхраняване на ценности.
Преди тази акция, при друга специализирана полицейска операция, назована Жрица, са заловени 36 жени, предлагали секс срещу заплащане в района на Околовръстното шосе на София. Тя е протекла на два етапа - от 10 до 12 август и на 17 и 18 август, информираха от МВР. На т. нар. жрици са връчени протоколи за полицейско разпореждане и предупреждения. Шест от момичетата са санкционирани с актове за административно нарушение, три са санкционирани по Закона за българските документи за самоличност. Една от жените е откарана принудително в СДВР във връзка с досъдебно производство, по което е съпричастна. При подобна акция преди време във Варна, наречена Пеперудите, бяха прибрани 27 жени. Варненската полиция обаче ги санкционира за безделничество по чл.329 от Наказателния кодекс, което предизвика доста иронични коментари.

Facebook logo
Бъдете с нас и във