Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ЛЕЙТЕНАНТ НА ОЧИТЕ КОЗИРУВА НА ПРОКУРАТУРАТА

Лейтенант Новак Купенов (33 г.) от наркобригадата на Димитър Желязков-Очите най-сетне козирува на прокуратурата и сключи сделка за бъдещия си престой в зандана. Припознатият от държавното обвинение мафиот с висок чин на свой ред се присъедини към боса си и подписа споразумение, след като до този момент отричаше каквото и да е участие в престъпната групировка на Желязков и неговия ортак Янко Поморийския. Така Новак стана 14-ия член на бандата, който се призна за виновен за участие във въоръжена престъпна група, занимаваща се с производство и разпространение на наркотици.
Лейтенант-ът на практика си показа мафиотските пагони и се съгласи с всички предявени към него обвинения. Допреди седмица той заплашваше, че ще заведе дело в Страсбург заради това, че лежи в ареста без никакви доказателства срещу него. Той и още трима от групировката отричаха до последно, че имат каквато и да е връзка с Митьо Очите.
Заедно с Купенов споразумение с Бургаската окръжна прокуратаура подписа и още един от верните хора на Очите - Веселин Василев - Цайса. Според текста на сделката Новак ще лежи в бургаския затвор 3 години и 4 месеца, а Цайса ще изтърпи наказание зад решетките от 3 години и 10 месеца. Допълнително той ще трябва да изплати и 10 000 лева глоба.
Според обвинението, Цайса е контролирал едно от основните пет звена улични наркодилъри, които са търгували с хероин в различните жилищни комплекси на Бургас. Заради неотчитане на приходи и прибиране на част от тях в собствения му джоб Цайса обаче е бил понижен до редови член на наказателна бригада с месечна заплата от 1000 лева. Издънката лъснала при вътрешната ревизия в организацията, поискана от Новак Купенов.
Засега само двама от задържаните хора на Очите отказват да подпишат споразумение с прокуратурата. Това са Петко Бобчев и Недко Костадинов. Очаква се до дни те да направят искане за изменение на мярката им за неотклонение от задържане под стража в по-лека, като се позоват на нарушаването на човешките им права.
Елена Господинова

Facebook logo
Бъдете с нас и във