Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ЛЕКАРИТЕ КАТО АДВОКАТИ НА ПРЕСТЪПНИЦИТЕ

България спокойно може да влезе в рекордите на Гинес по брой на болни престъпници на глава от населението. Тези думи бяха изречени не от кой да е, а от Бойко Борисов по времето, когато беше главен секретар на МВР.
Откакто генералът произнесе тази крилата фраза през 2004 г., изтече много вода, но картината не се е променила особено. Съмнителни болнични листове и на подсъдими, и на адвокати продължават да са най-често срещаните причини за отлагане на нашумелите дела.
Процесите срещу закоравели престъпници в българските съдилища заприличват все повече на заседания на ТЕЛК, където вместо да разглеждат доказателства по делото, магистратите с часове наред четат лекарски експертизи. Така е, защото пред Темида заедно с адвоката като защитник на престъпника се явява и недобросъвестният лекар. В резултат на тази практика в ареста не се задържа задълго нито един по-крупен престъпник, а делата се отлагат за необозримото бъдеще.
Тази тенденция бе потвърдена за пореден път в един от най-нашумелите процеси - този срещу бившия шеф на столичната Топлофикация Валентин Димитров. На 21 март адвокатът му размаха пред съда документ, според който подсъдимият е претърпял стоматологична операция, която му пречела да дава показания. Прокурорът пък размаха вестник, където предния ден оперираният Димитров е бил много словоохотлив, давайки интервю на цяла страница.
Това обаче не оказа очакваното въздействие върху съда - делото бе отложено, при това чак за 30 май. Дали дотогава ще му мине зъбоболът? Може само да гадаем каква изненада ще ни поднесе защитата съвместно с лекарите на следващото заседание. Нищо чудно Димитров да припадне в залата - нали бил епилептик?
Номерът със зъбите бе позабравен, след като бе успешно въведен от шампиона по присъди Боян Петракиев-Барона. Рецидивистът бе освободен от ареста през 1995 г. от главния прокурор Иван Татарчев да си оправя зъбите (повредени по невнимание при акцията по задържането му). Вместо да си оправя зъбите, Петракиев... отпътува за Чехия.
След като тамошната полиция го залови и го върна в България, Барона отново се оказа в ареста. Тогава пък петорна експертиза му откри исхемична болест на сърцето и диабет.
Все пак стоматологичните диагнози са сравнително рядко срещани в медицинските картони на подсъдимите. Епикризите към нашумелите дела от последните няколко години показват, че болестите, за които са абонирани подсъдимите, са много по-сериозни. Сред най-често срещаните диагнози са: исхемична болест на сърцето, хипертония, дискова херния, дископатия, епилепсия, диабет, множествена склероза, камъни в бъбреците, хемороиди, а напоследък в списъка влязоха и нощните напикавания.
Един от пионерите в шикалкавенето пред Темида по здравословни причини е легендата от подземния свят от края на 90-те години Злати Златев-Златистия. Той бе обвиняем по делото за убийството на Георги Мантарков през 1997 г., както и за грабежи, хулиганство, незаконно притежание на оръжие, кражби на коли и куп други престъпления. След като го заплашиха с 18 години затвор, дупнишкият апаш неочаквано бе връхлетян от дузина болести - нервна депресия, дископатия, дискова херния, болест на Shoerman (Маg), синдром на Браун-Секар, частична парализа на гръбначния стълб, циклофрения, пареза на единия крак.
Излязъл поради болест от ареста, Златистият бе засечен да бракониерства на лов, но ченгетата не успяха да го хванат, макар и да бе с парализиран крак. В края на 2003 г. дупнишкият бандит бе настанен за лечение в санаториум в Павел баня. Оттам избяга, като на сбогуване се изкатери с джипа по стълбището и се опита да влезе с автомобила през вратата, при което потроши витрините на входа на почивната станция.
След този инцидент Златистия бе обявен за национално издирване и трябваше в търсенето му да се включи чак Интерпол, тъй като се бе настанил в санаториум в Черна гора да си лекува нервите.
Положителното в случая е, че след всички драматични перипетии Златистия все пак получи осъдителна присъда и отиде в затвора. Лошото е, че уби човек. Нещо, което нямаше да се случи, ако бяха го озаптили навреме.
Големия Зевс - класика в жанра
Друг случай на нагло симулиране в съда бе прословутият шуменски обирджия Христо Илиев, по прякор Големия Зевс. В новогодишната нощ срещу 2003 г. 35-годишният тогава разбойник се бе изкачил по водосточната тръба до четвъртия етаж на жилищна кооперация в Шумен, нарамил две щанги за разбиване на врати. След сигнал полицаите го хванаха на тавана на кооперацията, където Зевса изведнъж паднал парализиран в краката им.
По време на процеса Илиев се правеше на болен от множествена склероза. Той редовно бе пренасян в съдебната зала на носилка или върху инвалидна количка от четири-пет полицаи.
На едно от съдебните заседания Зевса се опита да си направи харакири със самоделно изработен нож, но бе озаптен навреме от охраната. Когато вещите лица заявиха в залата, че симулира парализа и Зевса бе осъден на десет години затвор, страдащият от множествена склероза скочи като гимнастик на крака. Възмутен, шуменският районен прокурор заплаши, че всички медици, подписали експертизи за заболяването на Илиев, ще бъдат проверени за нерегламентирани контакти с подсъдимия, но думите му си останаха в залата.
В крайна сметка Големия Зевс получи тригодишна присъда, от която излежа две и половина години. Едва оказал се на свобода, той предизвика катастрофа, в която загина човек, и пак влезе зад решетките. Когато излезе от затвора, това ще се разбере.
Съдийката, която отиде с лекар в дома на подсъдимия
Съдията Мими Петрова от Софийския градски съд стана обект на огромно медийно внимание, след като през лятото на 2006 г. посети подсъдим в дома му, за да установи дали наистина е толкова болен, колкото го изкарват документите. Петрова обясни, че прибягнала до нестандартния метод, след като се усъмнила в достоверността на диагнозата оток на мозъка, поставена кой знае защо в Инфекциозна болница.
Придружена от невролог, заедно с целия съдебен състав и с охрана, Петрова посетила в дома му обвиняемия за грабеж и побой Димитър Димитров. Лежеше и се лекуваше с аспирин. Обясни ни, че виждал черни кръгове, защото го ударила топка по главата, разказа тогава в интервю за Параграф 22 Петрова.
След преглед от невролог, който не открил симптоми на оток, и от друг лекар, който установил ангина, подсъдимият бил откаран в залата и делото продължило. Не може така да се подиграват със съда, обясни постъпката си Мими Петрова.
Веднага бе извършена проверка на документацията в инфекциозна болница, която установи, че медицинското направление за остра вирусна инфекция и мозъчен оток е издадено от д-р Сийка Пенева, завеждаща отделение в Инфекциозна болница. Петрова заплаши, че ще я даде на прокурор, но след обичайния медиен шум случаят потъна в забвение.
И несебърският наркобос Димитър Желязков направи опит да се изкара болен от сърце, но кой знае защо номерът му не мина. През 2004 г. Очите трябваше да отиде на дело в Бургас, но му прилоша в София и постъпи в Пирогов със силен задух. После болничният му лист бе обезсилен и той бе задържан.
Миналата година министър Румен Петков извади запис на телефонен разговор от 2004 г. между Митьо Очите и доктор от Пирогов, който му дава инструкции как да симулира сърдечен пристъп. Той заяви, че гласът е на д-р Кръстьо Пенчев, чийто подпис стои върху болничния лист на наркобарона от същата година.
Лекарят отрече гласът да е неговият, но както той, така и Митьо Очите отказаха да им бъде направена експертиза на гласовете. А тъй като записът не бе направен със СРС, и това компрометиращо доказателство се оказа без всякаква стойност за съда.
Делото Маргините или Анатомията на Грей
Според наблюдатели при съдебните дела съществува пряка връзка между мащаба на престъплението и здравето на обвиняемия за него. Тоест, колкото по-мастит е престъпникът, толкова по-неизлечимо болен е той. По тази логика най-титулуваните (сред все още живите) фигури от подземния свят - братята Маргини, и петимата им колеги на подсъдимата скамейка излязоха най-болните хора в държавата.
Делото срещу Красимир и Николай Маринови и още пет души придоби известност като Анатомията на Грей заради множеството отлагания по здравословни причини. И това бе съвсем естествено, защото са подведени под съдебна отговорност за подготовката на покушение срещу ген. Любен Гоцев, убития Иван Тодоров-Доктора и близкия до групировката ТИМ бизнесмен Никола Дамянов.
Разследват ги също за пране на пари, трафик на хора и контрабанда в особено големи размери - все сериозни обвинения. И ето че обичайните болести се появиха.
Оказа се, че бившият неколкократен шампион по свободна борба и майстор на спорта Красимир Маринов всъщност е една развалина. Откриха му дискова херния, хемороиди, стомашно-чревно заболяване, камъни в бъбреците и какво ли още не.
Малкият Маргин пък се оказа епилептик. Обвинението в подготовката на покушение им бе повдигнато точно преди две години, а към днешна дата благодарение на медицински експертизи всички те са на свобода под парична гаранция.
Заради тежкото здравословно състояние на един от подсъдимите по делото - Иво Карагеоргиев, съдът спря наказателното производство на 3 декември 2007 година. Магистратите мотивираха решението си с медицинската документация за заболяването на Карагеоргиев и представената тройна съдебномедицинска експертиза, която показа, че подсъдимият страда от тежко сърдечно-съдово заболяване, което сериозно застрашава неговия живот.
Наказателното производство беше спряно не само по отношение на него, но и по отношение на другите обвиняеми. Съдът промени мярката на Красимир и Николай Маринови от домашен арест в парична гаранция от 20 000 лв. за всеки от тях.
До края на март трябваше да бъде готова новата медицинска експертиза за състоянието на Иво Карагеоргиев, която да бъде изслушана от съда на 9 април. Надявам се до края на март да се подобри здравословното състояние на Иво Карагеоргиев и делото да продължи, каза прокурорът по делото Николай Кокинов. На въпрос защо не е протестирал искането на адвокатите за спиране на делото Кокинов се изрази афористично: Когато фактите говорят, и боговете мълчат.
И какво му остава да каже на обвинителя, когато медицинските заключения са подписани от четирима доценти. Друг е въпросът дали наистина това са фактите. Но това едва ли някога ще разберем. Освен ако заедно с експерти, които да помагат в разследването на злоупотребите по САПАРД, не внесем от Европа и доктори, които да пишат експертизи на нашите престъпници.

Facebook logo
Бъдете с нас и във