Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ЛЕКАРСКАТА ГРЕШКА НЕ Е ГРЕШКА, НО СМЪРТТА СИ Е СМЪРТ

Кой знае какво трябва да се случи, за да признае българският съд, че в милата ни татковина хората не гинат само от куршумите на поръчковите убийци и от гумите на пияните и ненормални шофьори. На 29 септември състав на Русенския окръжен съд награди 39-годишната фелдшерка Марияна Ганчева и 29-годишния ординатор д-р Бранимир Ангелов с по осем месеца затвор условно, а 37-годишният фелдшер Росен Рашков се размина само с четиримесечна условна присъда. Тримата трябваше да отговарят пред закона за престъпление по чл.123, ал.1 от Наказателния кодекс (НК) - причиняване на смърт поради немарливост. Но явно силиците на следствието и прокуратурата в крайдунавския град не стигнаха за нещо повече от символични присъди.
Драмата се развива на 8 август 2002 година. Докато гостува на сестра си в Русе, 50-годишната варненка Маргарита Костадинова жестоко изведнъж я свива корем. След петчасово напразно чакане на екип от Спешна помощ жената умира пред очите на двете си дъщери Даниела и Пламена, както се разбира по-късно, от спукана язва. Според обвинителния акт, момичетата се обадили на Спешна помощ в 6.45 часа, защото личният лекар на леля им отсъствал от града. Дежурният фелдшер Росен Рашков обаче отказал да изпрати екип, тъй като по телефона двете момичета обяснили, че майка им няма температура.
Въпреки дистанционния оптимизъм на Рашков състоянието на Маргарита продължило да се влошава. Към 9 часа, след масирана телефонна агресия, линейката на русенската Спешна помощ най-сетне пристигнала. Фелдшерката Марияна Ганчева чевръсто огледала болната, ударила й една болкоуспокояваща инжекция и си заминала.
Към 9. 45 часа сестрата на Маргарита Костадинова най-сетне се свързала с д-р Бранимир Ангелов, заместник на личния й лекар, който също проявил професионална находчивост. Най-напред той вещо констатирал, че пулсът на варненката се губи. След това обявил, че жената е болна от жълтеница, а накрая я пратил да си направи пълна кръвна картина.
Около 11 часа ръцете и краката на Маргарита Костадинова започнали да изстиват, а 25 минути по-късно вторият екип на Спешна помощ просто... откарал трупа на жената при патолозите, които установили, че тя е починала от перфорирана язва на дванадесетопръстника.
Обвинителният акт срещу Марияна Ганчева, Росен Рашков и д-р Бранимир Ангелов е внесен в Русенския окръжен съд още през 2003 г., но делото е връщано за доразследване общо четири пъти, като по искане на близките трупът на Маргарита Костадинова дори е бил ексхумиран.
Първото съдебно заседание по делото срещу тримата медици е проведено чак на 2 февруари 2005 г., а екипът на русенския Център за спешна медицинска помощ се хвърли през глава да доказва колко те са невинни.
Колегите са действали точно според инструкциите. Те не са извършили нарушение на правилата, защото, ако го бяха сторили, лично аз щях да ги накажа, обяви пред съда шефката на русенския Център за спешна помощ д-р Пенка Бахчеванова. Според нея до трагичния инцидент се е стигнало заради роднините на жертвата, които по телефона не са успели да обяснят добре симптомите на заболяването й.
Практиката в цяла България е такава - чрез диагноза по телефона се определя дали случаят наистина е толкова спешен, или не е. Реагираме само при истинска нужда, а в случая роднините не са обяснили добре нещата, заяви още д-р Бахчеванова и обясни на уважаемия съд, че в болница се транспортират само тежките или неизяснените случаи. За да докаже, че вината за смъртта на Маргарита Костадинова трябва да се търси на друго място, тя заяви още, че починалата не е искала да отиде на лекар за язвата и е била регистрирана във Варна с диагноза шизофрения.
За да докажат, че в пред Темида всички са равни, на 2 февруари съдът не даде ход на делото заради бедственото положение във Варна, което не позволи на вещите лица и на защитника на Марияна Ганчева да пристигнат в Русе.
На второто заседание, проведено на 30 и 31 март, съдът най-сетне успя да даде ход на делото, но го отложи за 31 май, защото в залата не се появи друг важен свидетел, а защитата поиска нова съдебномедицинска експертиза. Третото заседание, за най-голямо облекчение на всички, мина що-годе нормално и фактическата обстановка бе изяснена почти изцяло. Последният напън се състоя на 29 септември (миналия четвъртък), когато съдът успя да зачисти и последните неясноти около инцидента, след което... прочете присъдите на тримата медици: Марияна Ганчева и Бранимир Ангелов получиха по осем месеца лишаване от свобода условно, а Росен Рашков - четири месеца условно.
Надяваме се, че делото е оказало своя превантивен ефект върху обвиняемите, и затова присъдите са толкова снизходителни, изрази оптимизма си съдия Петранка Йончева, след като всичко приключи. Без изобщо да предполага, че само четири дни преди тя и колегите й да пратят тримата подсъдими отново на работа (на 29 септември), Районният център по здравеопазване в Пловдив започна проверки на три съмнителни смъртни случая.
Първата трагедия се разиграва с 59-годишния Андрей Андреевски от с. Розовец. Той умира, защото спешният фелдшер Иван Цветков лекува исхемичната болест на сърцето и острата му сърдечно-съдова недостатъчност със Саридон (илач против главобол) и му препоръчва да се проветри, като отиде на лов.
Втората жертва е 45-годишната Асибе Ахмед, която издъхва на операционната маса в АГ-клиниката на Университетската болница в Пловдив. Жената е приета за планова операция - отстраняване на миома, но по време на манипулацията развива алергичен шок към два антибиотика - Максипим и Роцефин.
При третия случай, пак в Университетската болница под тепетата, но в Клиниката по педиатрия, умира тригодишно дете, но този път ловците на сензации от регионалните и националните медии остават с пръст в уста, защото причините за кончината на невръстния пациент са обявени за... служебна тайна.

Facebook logo
Бъдете с нас и във