Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ЛЕСНИ НА ДУМИТЕ, ТРУДНИ - НА ДЕЛАТА

Слънчевите и безметежни дни на лятото приключиха, включително и за съдебната система. Всъщност лятото не беше съвсем безметежно за нея - в най голямата жега пред август на гости й бе не кой да е, а самият шеф на ОЛАФ Франц Херман Брюнер. Брюнер си тръгна, с него и жегата.
Сега настъпва сезонът, в който отговорните фактори у нас трябва да изпълнят обещанията за преборване на престъпността, които държавници от различен ранг дадоха преди съдебната ваканция. Освен ако не са ги забравили. А ако е така, може да им припомним някой от тях.
Както се полага, най-щедър от всички бе премиерът. Ето например какво каза той още на 14 май при посещението си в крайдунавският град Русе: Поради това, че времето е твърде кратко, за да се направи всичко необходимо по повод критиките от Брюксел, ще се работи в събота и неделя. По преценка на Меглена Плугчиева щял да бъде отстраняван всеки, който не си е свършил работата. И още: Трябва да се предприемат реални мерки, които изискват да се покаже силна воля и добра организация.
Оттогава минаха доста съботи и недели, всичките почивни. Това можем да го отдадем на факта, че все пак изказването на министър-председателя беше във време, когато критиките откъм EC за несправянето с престъпността не бяха така унищожителни, каквито станаха през юли и август. В резултат на последвалата критична канонада в средата на лятото правителството набързо спретна План за действие по показателите за напредък в областта на съдебната реформа, борбата с корупцията и организираната престъпност за периода август-декември 2008 г., в който залегнаха 80 мерки, повечето от които имаха конкретни срокове. Някои от тях обаче си останаха добри пожелания - като съботите и неделите, през които държавниците трябваше да работят...
Към 15 септември например трябваше вече да е сформирано измисленото от Борис Велчев Специализирано звено, работещо по дела срещу организираната престъпност. То трябваше да включва хора от МВР, ДАНС и Министерството на финансите. Ако се съди по изявленията на Маргарита Попова, шеф на отдел във ВКП подобно звено вече функционира във Върховната прокуратура, но под наслов Противодействие на престъпленията против финансовата система на ЕC. Предстояло такова звено да се сформира и в Софийската градска прокуратура (СГП), а във всяка окръжна ще бъдат определени спецпрокурори. Интересно обаче защо трябваше да разформироват старото такова и да създават ново? Отговорът може би се крие в това, че последните шамари от ЕС, които изядохме, бяха в областта на измамите с европари и трябваше спешно да покажем активност.
Според плана към 30 септември би трябвало да имаме и Закон за изменение и допълнение на Закона за специалните разузнавателни средства. Такъв нормативен акт досега обаче няма, а до вторник, когато месецът изтича, едва ли ще сколасат да го приемат.
За сметка на това системата Единен фиш на ГКПП Калотина, която трябваше да стартира от 15 септември, бе въведена предсрочно още през втората половина на миналия месец. Вицепремиерът Николай Василев дори лично посети границата, за да види как работи тя, и остана доволен.
Според точка 16 от мерките на МС Висшият съдебен съвет (ВСС) трябваше вече да е изпратил до съдилищата Указания за работата по дела от особен обществен интерес. Като се има предвид, че лятната ваканция на ВСС продължи 45 дни и за сефте висшите магистрати се събраха на 15 септември, за да мъдрят атестациите на прокурори, съдии и следователи, това може би ще стане по-късно.
Според добрите намерения на кабинета до края на този месец трябваше да бъде изготвен и Правилник за прилагане на Закона за МВР. До момента обаче в официалния сайт на МВР се мъдри старият правилник с последна поправка от май тази година. В същия срок трябваше: да се създаде парламентарна подкомисия, която да контролира ДАНС; да са налице инструкции за взаимодействие между МВР, прокуратурата и ДАНС; да са изготвени куп анализи и оценки за състоянието на МВР и вече да се е повишила ефективността на оперативно-издирвателната дейност на полицаите...
На 30 юли, няколко дни след оповестяването на унищожителния доклад на Европейската комисия, министър Гергана Грънчарова уважи с присъствието си заседанието на ВСС. От характерния й оптимизъм по отношение на присъединяването ни към Европа нямаше и следа. Тогава с каменно лице тя скастри висшите магистрати с думите: Следващите шест месеца са фатално важни! България не може да си позволи втори доклад като този, който получи. Грънчарова каза още, че е готова да се ангажира с малко повече координация при събирането и обобщаването на данни, които след това се представят в Брюксел. Паднала сякаш от Марс, евроминистърът бе изумена от факта, че в доклада отлагането на дела поради болест на адвоката се определя като български феномен, какъвто няма в никоя друга държава. Ако Грънчарова си направи труда да присъства в съдебна зала по някое от знаковите дела, ще види как мастити лекари и професори вадят тройни и петорни експертизи, и ще се изпълни със състрадание към сенчестия сектор. Докато няма влезли в сила присъди по знакови дела, всички други действия ще изглеждат палиативни, каза Грънчарова, говорейки с езика на Брюксел.
Като стана въпрос за т.нар. дела, представляващи особен обществен и медицински интерес, не е зле да припомним на главния прокурор Борис Велчев думите, които изрече на 28 август в интервю по БНР: Имаме изключително ясна представа за знаковите хора в организираната престъпност. Остава само да съберем доказателства. Може само да му пожелаем успех в събирането на тези доказателства, преди да е свършил мандатът му.
След негативния доклад на Брюксел от юли властта обяви, че ще прави черен списък на фирми, заподозрени в злоупотреби с пари на ЕС. Между другото Плугчиева дълго преди това говори за такъв списък и ето - че май започна да бие отбой. В сряда (24 септември) тя заяви, че списъкът още не е готов и че е сложно това да стане, без да има влязла в сила присъда.
Всъщност най-добре е да направят както списъка със знаковите хора, така и знаковите фирми едва след като бъде доказано в съда, че са знакови. Трябва обаче да се побърза, тъй като от онези шест месеца, за които говори министър Грънчарова, вече останаха три. А все пак трябва нещо да отчетем, нали?

Facebook logo
Бъдете с нас и във