Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ЛЕТНИ БОМБИ И ЕСЕННИ МЕЧТИ

След като станахме за резил пред Европейския съюз, стигнахме дотам и комшиите ни да ни сочат с пръст. Срамът е пълен след декларацията на компанията Делта Холдинг, в която братята сърби настояват пред правителството си и пред Европейския съюз да защитят интересите на работещите на наша територия сръбски компании.
Повод за жалбата са двата взрива, които потрошиха два от варненските магазини от веригата Пикадили, собственост на въпросния Делта Холдинг. Както вече е известно, в четвъртък (7 август) в интервала между 4.16 и 4.24 часа гръмнаха две самоделки в магазините на компанията в кварталите Младост и Вл. Варненчик в морската столица. Атентатите причиниха материални щети, жертви и ранени нямаше.
Бомбите са предупреждение, заявяват специалисти от полицията. Взривени са в час, когато наоколо няма хора, мощността им не е била голяма, уточняват те.
Любопитен факт е, че същия ден са били регистрирани и три сигнала за бомби, които се оказаха фалшиви. Един от тях бе в най-големия мол в морската столица, построен наскоро, в който също има обект от веригата Пикадили.
Какви взаимоотношения се крият зад атентатите - това е въпрос, на който трябва да отговорят екипите от разследващи полицаи от Областна дирекция на полицията - Варна. Отсега обаче почти сигурно е, че разследването на случая няма да стигне доникъде по простата причина, че подобни послания имат вътрешноцехов характер и кодираната в тях информация е разбираема само за хората отвътре.
Бедата е, че двата взрива във Варна, както впрочем и пиянското убийство на 23-годишен младеж в центъра на Бургас, извършено от бивш полицай, в присъствието на цял шеф на РПУ, разкриват една проста истина: инвеститори и големи бизнес компании не желаят нашенските държавни институции да бъдат арбитър във вътрешните им проблеми, докато в същото време представители на държавните институции, какъвто е шефът на РПУ-Приморско, се оказват в центъра на частни отношения, решавани с пистолет. Казано простичко, това означава, че държавата я няма там, където се очаква да бъде.
На фона на този извод малко смешни са две събития, които станаха, докато гърмяха изстрелите в Бургас и бомбите във Варна. Първото е широко рекламираната работна среща на премиера с главния прокурор Борис Велчев, вътрешния министър Михаил Миков, министъра на правосъдието Миглена Тачева, европейския министър Гергана Грънчарова и заместник-шефа на ДАНС Иван Драшков в сряда (6 август). Както написа пресслужбата на МС, министър-председателят поиска пълна мобилизация на усилията на всички институции, които имат ангажимент в сферата на правосъдието и вътрешния ред, за да бъдат постигнати ясни и конкретни резултати. В отговор обвинител №1 категорично обяви пълната ангажираност на прокуратурата за активизиране на съвместните усилия и за безкомпромисни действия. Съобщено бе, че пак е обсъдено функционирането на съвместните екипи между прокуратурата, МВР и ДАНС за противодействие на организираната престъпност. В размяната на гръмки думи се включи и министър Грънчарова, според която следващият доклад по шестте показателя в областта на противодействието на корупцията, организираната престъпност и съдебната реформа може да бъде различен, като това зависи от всички институции...
Второто събитие, което като балон се понесе във въздуха, докато отекваха варненските взривове, беше заседанието на правителството в четвъртък (7 август). В резултат управляващите родиха поредния екшън план с общо 80 неотложни мерки, с които се цели да се преодолеят констатираните недостатъци и отправените към страната ни критики в огласения на 23 юли годишен доклад на Еврокомисията.
Кървавото убийство в Бургас, варненските атентати и двете мероприятия на властта доказват, че каквито и да са мерките, на кантара, както винаги, те олекват пред тежестта на куршума и убедителността на бомбата.
Повечето от 80-те мерки са ни до болка познати, а други от тях изглеждат непостижими. А от 13-тата по ред в списъка на МС направо ни напушва смях: разработване на програма за обучение на разследващи полицаи с практическа насоченост. Целта на инициативата е да се повишава квалификацията на разследващите полицаи чрез привличане на прокурори за участие в процеса на обучение. Явно и самите министри са били наясно, че този процес е необятен и са определили за него срок постоянен.
Прословутото специализирано звено срещу организираната престъпност, обединяващо представители на прокуратурата, ДАНС и НАП, също ще изчака да отмине поредното отпускарско лято и като истински първолак ще се появи на 15 септември. За да тръгне новият Закон за МВР, ще е необходим правилник за прилагането му, който също е сред мерките в екшън плана. Сякаш е първият правилник, в който пише това министерство. Той е предвиден за края на септември и трябва да създаде нормативната основа, на която най-сетне трябва да се осъществи прословутата реформа на МВР.
Както вече е известно, един от новите моменти в новия закон е институтът на разследващата полиция, която ще наследи всички негативи на досегашното дознание. Законът вече е факт, а как ще работи тази структура не се знае, защото... няма правилник за прилагането на закона. В същото време управляващите са измислили като супермярка на нероден Петко гащи да ушият и да направят анализ и оценка на състоянието на разследващата полиция до 30 септември.
Недоумение буди и точка 32 от списъка, която сочи, че трябва да се създаде инструкция, уреждаща механизмите на взаимодействие между ДАНС и МВР. Дата на раждането на този документ, който трябва да регламентира например как ДАНС ще ползва очите и ушите на МВР, е 30 септември, което означава, че поне още два месеца този въпрос ще върви на самотек. Като добавим и новите правни рамки, необходими за подобряване на взаимодействието между МВР и прокуратурата, както и между ДАНС и прокуратурата, залегнали в екшън плана за октомври, идеята за ефективно взаимодействие сякаш окончателно олеква.
А като се има предвид, че промени в НК и НПК, които трябва да облекчат досъдебното производство и да премахнат дублирането на дейности, да улеснят процеса в делата за организирана престъпност, се предвиждат чак в средата на октомври, явно, че докато добрите стопани берат плодовете на труда си през есента, ние ще продължим да гоним Михаля...

Facebook logo
Бъдете с нас и във