Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Лятна жега за атестациите

Изпълнението на приетите промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ)и подготовката на следващата порция корекции в него ще премине под знака на усилна шетня за овладяване на по-изгодни позиции в системата. Това личи от графика, обявен от правосъдното министерство, според който 45-дневният отбой за съдилищата (през втората половина на юли и целия август) ще бъде посветен на подготовка на новите текстове, уреждащи кариерното израстване на магистратите. Според утвърдения от министър Диана Ковачева план за целта е създадена работна група, която ще отсее до 7 юли направените от институции и неправителствени организации (НПО)предложения. След това ще се проведат разширени работни заседания с участието на техни представители. Проектът трябва да е готов до края на септември, след което ще бъде внесен за обсъждане в Министерския съвет.


Новата битка около съдебния закон се разгоря още преди да е приключила предишната. След ветото на президента Росен Плевнелиев върху текстовете за т. нар. кариерни бонуси за членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) депутатите отказаха да ги прегласуват, а правосъдното министерство се нае да ги предложи наесен в друг вид. Останалите бяха обнародвани в Държавен вестник тази седмица и влизат в сила. Те ще важат за общите събрания на съдиите, прокурорите и следователите, на които ще бъдат номинирани кандидати за членове на съвета и ще бъдат излъчени делегати за делегатските събрания, които ще гласуват новия му състав. Диана Ковачева съобщи в медиите, че общите събрания на върховните съдилища и на прокуратурата ще се проведат съответно на 16 и 21 септември, а останалите структури под тях трябва да направят това до началото на съдебната ваканция. Делегатските събрания ще се предават онлайн и на тях ще бъдат допуснати представители на неправителствени организации.


Съдебните жеги може да се окажат инфарктни на фона на предстоящото излизане на обобщения доклад на Европейската комисия в средата на юли. Президентът Плевнелиев проведе серия от срещи с председателите на двете върховни съдилища Лазар Груев и Георги Колев, с главния прокурор Борис Велчев, с представляващата ВСС Анелия Мингова и с главния съдебен инспектор Анна Караиванова. Те бяха представени като част от президентска инициатива за установяване на добър диалог между президентската институция и представителите на всички власти. Както и като реализация на поетия от президента ангажимент да наблюдава хода на реформата в съдебната система. Наред с правилата за кариерно израстване на магистратите са обсъдени и текущи проблеми като избора на следващия ВСС и на нов главен прокурор, доизграждането на системата за електронното правосъдие и електронното призоваване, обучението на съдебната администрация. Груев и Велчев дори нанесоха предварителен удар срещу евродоклада, като повториха обичайния си пример с трите процента оправдателни присъди и подчертаха, че оправдателните присъди са белег за демократичност на всяко цивилизовано общество. Подтекстът вероятно е, че високият процент осъдителни присъди (предимно за кокошкарски престъпления)е едновременно свръхпостижение на съдебната система, за което трябва да я засипят с похвали, и срам заради броя им, който говори за тяхната недемократичност, а тя ни реди до Либия на Кадафи (пак по Велчев).


При обсъждането на следващите корекции в съдебния закон вероятно ще бъдат взети предвид някои поуки. Стремежът на Диана Ковачева да търси подкрепа чрез по-широко участие на т. нар. неправителствен сектор й изигра лоша шега. Някои от поканените за обсъжданията организации, начело със Съюза на съдиите в България стигнаха твърде далеч в критиките си, доста зад онова, което съдебната олигархия може да понесе. В края на миналата седмица заместник-министърът на правосъдието Деница Вълкова представи бъдещите промени на среща с председателите на т. нар. съдилища модели, членове на ВСС и дипломати в Трявна. От изложението на Вълкова пролича, че ведомството е готово с решенията си доста преди края на обявените от него крайни срокове за обсъждане. Вероятният извод е, че след сблъсъка около приетите промени в съдебния закон изпълнителната власт е посъветвана да играе твърдо и да покаже, че има последната дума. В противовес на този нов тон е изразената готовност протоколите от откритите заседания с участието на неправителствения сектор да бъдат публикувани на сайта на правосъдното министерство.


nbsp;


nbsp;


Бойна тактика


Съставът на работната група е показателен за разпределението на силите - тя изобилства от преплетени връзки и отношения. В нея членовете на отиващия си ВСС ще обсъждат новите правила. В нея участва и съпредседателката на сдружението Съдии за единна Европа(СЕЕ)Богдана Желявска,която езаместник-председател на Софийския градски съд.


В друга работна група - за измененията в ЗСВ, които ще уреждат електронното правосъдие и критериите за отчитане на натовареността на магистратите, положението е сходно. Желявска участва и в нея редом със спрягания за следващ главен прокурор председател на Пловдивския окръжен съд Сотир Цацаров. Той пък е водеща фигура в друго съдийско сдружение - Форума на председателите на съдилища. И двете организации се активираха, за да противодействат на съдийския съюз и да не допуснат сериозни корекции в законодателството.


В становище до правосъдното министерство Съдии за единна Европа предложи да бъде засилена ролята на административните ръководители при формиране на оценката от атестацията на съдиите, прокурорите и следователите. Аргументът им е, че техните впечатления от работата на магистратите са най-преки. За целта се предлага да бъдат създадени атестационни комисии по места, в рамките на които да се избере състав, който да оценява всеки магистрат поотделно.


Съюзът на съдиите в България пък настоява за въвеждане на централизирана система за непрекъсната оценка от страна на ВСС и за превръщане на неговата комисия по предложения и атестиране в централен орган по оценяването.


Членовете на Съдии за единна Европа искат и извънреден начин за оценяване при провеждането на професионалните качества на кандидатите за повишение. Сдружението настоява това да става чрез събеседване по материята, в която те работят, а не чрез разхождане върху цялата материя, каквито са държавните изпити за завършващите студенти и тези в конкурсите за младши магистрати. Предлага се конкурсът за служебни повишения във върховните съдилища и прокуратури да е още по-разчупен - кандидатите да могат да представят собствени публикации по даден казус и да представят теоретична или практическа теза по даден въпрос. Друга идея е конкурсът за преместване в равен по степен съд да бъде по-лек от този за повишаване и назначаване, защото обратното водело до дискриминация на магистрати, които се местели по семейни или други причини. Иска се конкурсите да бъдат провеждани два пъти годишно, като се определи минимален и максимален срок за провеждането им.

Facebook logo
Бъдете с нас и във