Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Лихвари ошушкаха народа

Народът пропищя от самозвани лихвари през последните няколко месеца. Информациите за заловени изнудвачи, събиращи кожодерски лихви, може да се получи почти всеки ден от всяка точка на родината. Но съобщенията за тях остават малко в сянка заради по-мащабните операции срещу по-организираната престъпност като Наглите, Октоподите, Килърите и пр.
Тези дни нашумя един особено потресаващ случай от крайдунавския град Лом за човек с малко странното име Елеонтин (Александров) и с много подходящия в случая прякор Хиената. Той бе задържан преди две седмици заради особено жесток случай на издевателство над негови длъжници. Според информация на полицията 46-годишният Елеонтин е държал противозаконно в две къщи като роби свои длъжници, на които прибрал предварително личните карти. Всяка сутрин той ги водел на работа в местна фирма по поддръжка на машини, а вечер прибирал изработените от тях надници. Заплатите им били по 250 лв. на месец. Хиената дори ги плашел да ги изведе през границата, за да му докарват повече пари. По сигнал полицаите атакували двете къщи, в които намерили двама мъже на средна възраст без документи за самоличност. Мъжете заявили, че документите им са задържани от Александров - характерен прийом в подобни случаи.
След заплахи и побои лихварят принудил единия от задържаните заложници да му припише къщата си в близкото с. Мокреш, а другия - къщата си в гр. Лом. Трета жертва му прехвърлила етаж от къща в крайдунавския град. При обиск в дома на Елеонтин били открити личните карти на пострадалите. Иззети били нотариални актове за имоти в крайдунавския град, разписки за дължими суми и значителна сума в брой.
Всички тези подробности дадоха основание на Софийския апелативен съд (САС) със свое решение от вторник (31 август) да остави за постоянно в ареста въпросната Хиена, та белким хората си поотдъхнат от него.
Няколко дни преди да спипат Хиената, на другия край на географията - в Твърдица, Сливенско, бе задържан 34-годишен мъж с инициали М.А. При претърсването на автомобила му са били открити дебитни карти, собственост на хора от няколко населени места в района, с прикрепени към тях пин кодове и разписки за извършени от тях транзакции от банкомати. В дома на родителите на лихваря са открити 15 бланки на записни заповед с различни издатели и шест пълномощни от различни лица.
В края на май бе проведена специализирана полицейска операция Лихварите в столичните квартали Младост, Надежда, Толстой, Нови Искър и Свобода и в района на Монтана. При обиските полицаите бяха открили записи на заповед за над 400 000 лева. Съобщавайки кои са заловените, вътрешният министър Цветан Цветанов тогава изреди доста екзотични прякори - Ивайло Врабеца, Мишо Самбиста, Близнаците, Владко Малкия, Иван Русия, Циганина. Както обикновено в подобни случаи, МВР шефът съобщи, че са събрани достатъчно доказателства и свидетелски показания от лица, които са били малтретирани при връщането на парите. Установено било, че лихварите насилствено са отнемали и имущество, а в обиталищата на мнозина от тях са открити и нотариални актове.
Въпреки тези уверения на министъра обаче (както в повечето МВР-акции) всичкият шум отмина според поговорката - за броени дни. Ако трябва да бъдем точни, в този случай наистина ставаше дума за три дни, тъй като след толкова време Софийският градски съд (СГС) наложи мерки за неотклонение подписки на задържаните при гореописаната операция Лихварите. Съдът реши, че няма основания за задържане под стража на всичките осем обвиняеми, за които е поискано. Част от заловените са с установена самоличност, с постоянно местоживеене, не са осъждани и няма опасност да извършат друго престъпление, се казваше в решението на съда.
В средата на юни икономическа полиция удари бизнеса на 39-годишния лихвар от Горна Оряховица Николай Николов, известен като Кольо Мъжа. И той прибирал лични карти и коли като гаранция по заеми с 10-15% месечна лихва. При претърсване на офис във Велико Търново бяха иззети множество банкови карти, чрез които клиентите са получавали социални помощи или заплати, лични карти, ключове на автомобили, златни бижута, записи на заповед, договори за заем, бележки с имена на длъжници и суми, компютърна техника. Срещу Николов е образувано досъдебно производство по чл.252 от НК за упражняване на банкова дейност без лиценз. По време на обиска в офиса на фирмата, където всички пари, бижута и лични документи са били в метална каса, Николов казал на полицията, че искал да прави добро на хората и да им помага и затова раздавал кредити. Парите се давали по договорка, залозите - според възможностите. Почти всички намерени и иззети от полицията лични карти били на роми от кв. Калтинец, които нямали какво друго да дадат на нелегалната лихварска къща като залог.
С времето задържаните във всички тези акции биват в повечето случаи освобождавани от ареста поради липсата на обосновано предположение (според съдебната терминология) за извършеното престъпление. Справка в съдебните регистри сочи, че осъдените лихвари напоследък се броят на пръстите на едната ръка.
Един нашумял случай е този с нелегалния банкер от Разград - 52-годишния Иван Стойчев. Той е сред малцината осъдени (но в крайна сметка - условно) лихвари. Той разигра цирк, който събра като публика половината от местните жители. Стойчев заплаши, че ще скочи от 11-ия етаж на кметството в града, защото бил жертва на рекет от бизнесмен. Това стана малко след като Стойчев се опитал да се договори с фирма, купила от съдия-изпълнител пет от всичките му 27 обявени за публична продан имота. Дойдоха полицаи, лекари и психолози, даже кметът на града, които го убеждаваха да не скача. Десетки ужилени от него хора също гледаха цирка. Стойчев бе разследван за около 60 сделки, които е сключил в периода 1999-2005 година. Според документацията той е раздавал заеми чрез фирмите си и като частно лице срещу месечна лихва от 2 до 15 процента. И не е чудно, че е така - просрочените задължения лихварят наказвал с 0.33% лихва на ден. Така клиентите му влизали в омагьосан кръг от лавинообразно увеличаващи се дългове, заради които били принудени да се разделят с жилища, офиси и предприятия в полза на нелегалния банкер. През месец май комисията Кушлев запорира негови имоти, за които се смята, че са придобити незаконно. Разследването срещу разградския лихвар се точи близо десет години. Преписката с десетките жалби и сигнали срещу него бе открита, заедно с още 300 дела, да отлежава в кабинета на бившия окръжен прокурор на Разград.
На една година затвор (също условно с тригодишен изпитателен срок) бе осъден през февруари тази година и 47-годишният Мариян Генов от Добрич, който предоставял нерегламентирани заеми на бедни роми от Крушари и Добрич. Раздал им общо 73 470 лв. срещу лихва като в банка - около 10 процента. Подсъдимият извършвал обаче тази дейност, без да има право на банкова дейност. Той заяви в съда, че не се чувства виновен, тъй като помагал на познати.
Лихвари се оказаха в дъното на един от най-атрактивните обири, когато учителка обра банков клон в Плевен. Оказа се, че незаконните кредитори са заплашвали с физическа разправа 37-годишната преподавателка по литература от Славяново Поля Даскалова и това я подтикнало да атакува банковия клон, за да се сдобие с пари. Тя прибягнала до услугите им, тъй като нямала пари за предстоящото си заминаване за САЩ. След като Даскалова не успяла да се издължи навреме, кредиторите й започнали да я притискат със заплашителни обаждания по телефона, че готвят физическа саморазправа с нея и с близките й.
Ефективно наказание за лихварство - една година затвор - от окръжния съд в Пловдив комай получи в последно време само 38-годишният Сунай Саидов по обвинение за изнудване за връщане на паричен заем. Сунай бе хванат с белязани банкноти. Наказанията са сурови, ако се стигне до тях. Според чл.252 ал.1 на Наказателния кодекс, който без съответно разрешение извършва по занятие банкови, застрахователни или други финансови сделки, за които се изисква такова разрешение, се наказва с лишаване от свобода от три до пет години и с конфискация до 1/2 от имуществото на дееца. А когато с дейността по ал.1 са причинени другиму значителни вреди или са получени значителни неправомерни доходи, наказанието е лишаване от свобода от пет до десет години и глоба от пет хиляди до десет хиляди лева, като съдът може да постанови и конфискация на част или на цялото имущество на дееца...
Засега обаче подобни присъди у нас не са произнасяни. Може би защото, както казват част от лихварите, те просто помагали на хората. А поне засега в повечето случаи изнудването много трудно се доказва. Не е трудно да се предположи, че акциите срещу лихварите ще продължат, тъй като кризата не свършва, безработицата също. А и никоя банка по света не дава заем само срещу лична карта...

Facebook logo
Бъдете с нас и във