Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Ликвидаторът на Океански риболов потъна със седем години затвор

Състав на бургаския Апелативен съд потвърди окончателно присъдата, която окръжните магистрати определиха за бившия ликвидатор на Океански риболов Пламен Маринов от 7 години лишаване затвор. Той бе признат за виновен, че в качеството си на длъжностно лице - ликвидатор на Океански риболов през периода 1995-1996 г., е присвоил средства в особено големи размери, извършил е престъпления по служба и е изготвял документи с невярно съдържание. Бившият ликвидатор на Океански риболов бе осъден да заплати на предприятието 533 364.36 лв., представлявано от синдика на дружеството Стойчо Стойчев.
След прецизен анализ на доказателствения материал апелативните съдии са установили, че БОС правилно е отсъдил и достигнал до извода за виновността на Пламен Маринов, казват в решението си магистратите от Апелативния съд.
Мегаделото срещу Пламен Маринов бе образувано през юни 1996 г., когато финансова ревизия открива в личните му сметки в малтийската Мид мед банк около 50 000 щ. долара.
След тази находка колелото се завърта с такава сила, че на 25 май 1996 г. Бургаската окръжна прокуратура образува предварително производство срещу Маринов, а две седмици по-късно - на 7 юни, му налага и постоянна мярка за неотклонение задържане под стража.
Пламен Маринов остава зад решетките до 10 юни 1997 г., когато е освободен срещу внушителната за времето си парична гаранция от 1.5 млн. стари лева. Освен него като обвиняеми по делото тогава са привлечени още двама души: съпругата му Катя Маринова и колегата му от ликвидаторската тройка Тодор Петров. Впоследствие обаче наказателното преследване срещу Маринова е прекратено, а ликвидаторът Петров отървава кожата само с административно наказание - глоба в размер на 700 лева.
Предварителното производство срещу Пламен Маринов приключи през 1999 г., а процесът срещу него започна през лятото на 2003 година. През този период Бургаският окръжен съд три пъти връща делото за доразследване и за прецизиране на повдигнатите обвинения, докато накрая обединените усилия на магистрати и адвокати се увенчаха с успех.
Прокуратурата успя да запази трите обвинения срещу Маринов - длъжностно присвояване, престъпление по служба и документно престъпление. А адвокатите успяха да извоюват... рязко намаляване на щетите, нанесени от Маринов - от 71 млн. стари лв. (около 725 000 щ. долара през 1995/1996 г.) на 6. 267 млн. стари лева. През 1995/1996 г. с тези пари можеха да се купят цели 64 000 щ. долара, докато днес с деноминирания им вариант - 6267 лв., човек може да си напазарува само 3898 долара.
На 21 декември 2005 г. Бургаският окръжен съд призна Пламен Маринов за виновен по всички повдигнати обвинения и го осъди на седем години лишаване от свобода при първоначален строг режим. Бургаските окръжни съдии постановиха още, че за същия период Маринов няма право да бъде назначаван за ликвидатор на търговска компания и не може да заема отчетна длъжност.
Той назначен за ликвидатор на Океански риболов през юни 1994 година. В началото на 1995 г., когато на власт е правителството на Жан Виденов, Пламен Маринов заминава за Женева и започва да води преговори с швейцарската фирма Матрама СА за чартиране на кораби, собственост на Океански риболов. През юли 1995 г. той получава разрешение от тогавашния ресорен министър на земеделието Васил Чичибаба за сключване на сделка с швейцарската фирма Матрама СА от типа беър боут чартър.
От момента на сключването на сделката с женевската фирма Пламен Маринов преустановява всякакви контакти с нея. Вместо това на 20 август 1995 г. той заминава за Малта за сметка на Океански риболов. Пътуването е оформено като служебна командировка, чиято цел е да се провери дали швейцарците са направили морски ипотеки на корабите Фезалия, Алфеус и Сагита, които са наели, се казва в обвинителния акт на бургаските прокурори.
В хода на предварителното разследване е установено, че докато пребивава на острова, ликвидаторът на дружеството Маринов е регистрирал три собствени офшорни компании. Едната носи почти същото име като швейцарското дружество, наело корабите - Матрама ООД, а другите две са Съни оушън и Лазур маритайм ООД.
След това Маринов сключва два чартърни договора... със себе си. През октомври 1995 г. неговата офшорка Лазур маритайм наема транспортно-хладилния кораб (ТХК) Лазурен бряг, а шест месеца по-късно другата малтийска офшорка на Маринов - Съни оушън, получава ТХК Слънчев бряг. И двата плавателни съда са собственост на Океански риболов, но са чартирани с офшорката на Маринов - МатрамаООД. Хладилните кораби са наети за срок от две години, а месечният наем за всеки от тях е 20 000 щ. долара. Договорите от малтийска страна са подписани от... съпругата на ликвидатора Катя Маринова.
През есента на 1999 г. делото за фалита на Океански риболов бе включено в прословутия Списък на делата с голямо обществено значение, взети на специален отчет от тогавашния главен прокурор Никола Филчев...Това обаче не накара бургаските следователи и прокурори дори лекичко да се понапънат и разследването срещу Пламен Маринов продължи още близо четири години...

Facebook logo
Бъдете с нас и във