Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Литовският Сретан Йосич остава зад решетките

Издирваният за десетки убийства и за куп други тежки престъпления литовски мафиот Хенрикас Дактарас, който беше заловен при спецоперация на 4 септември в с. Кранево, остана зад решетките. Варненският окръжен съд му наложи във вторник (8 септември) най-тежката мярка за неотклонение задържане под стража.
Спецполицаите закопчаха 52-годишния Хенрикас, позовавайки се на европейска заповед за задържане, издадена на 2 септември тази година от Генералната прокуратура на Република Литва, след съдебно определение на Първи окръжен съд във Вилнюс. Литовските власти са искали Дактарас да бъде арестуван и екстрадиран, за да бъде разследван за извършването на тежки умишлени престъпления в периода 1993-1994 година. Заради подвизите си
Дактарас тутакси получи прякора литовският Сретан Йосич
Приликите обаче се изчерпват дотук. А от действията на българските служби става ясно, че и те кой знае защо са направили разлика между Йосич и Дактарас, въпреки мащабната престъпна дейност на двамата. От европейската заповед става ясно, че Интерпол е била уведомена веднага за издирвания литовец, а нашите власти са реагирали светкавично и на 4 септември Дактарас е прибран на топло. Достатъчно е да си припомним затихналите, но неприключили скандали около безметежното тригодишно пребиваване у нас на издирвания с червена бюлетина Йосич, за да схванем разликата между истинският Сретан и литовския му дубликат.
Със задачата да отърват кожата на литовския Йосич се нагърбиха двама адвокати - Бранимир Балачев (защитник на арестувания варненски общинар Иван Славков) и Стоян Стоянов. В деня на гледането на мярката мафиотът беше докаран в съдебната зала при особени мерки за сигурност. Обвинението предложи на Хенрикас служебна адвокатска помощ, но тъй като той вече бе упълномощил свои процесуални представители, до нея не стигна.
Процесът срещу литовеца се водеше на родния му език, като за целта бе осигурен преводач. В европейската заповед за арест на мафиота е отбелязано, че заподозреният владее литовски и разбира руски.
Пред окръжния съд адвокат Балачев заяви, че защитата е запозната с материалите по делото, но часове преди насрочването му Хенрикас не е знаел, че ще се състои съдебно заседание. Литовецът не разбрал ясно и причината, поради която го привличат към съдебна отговорност. Той е задържан с
фалшиви документи на името на Шимкус Кестутис
но е идентифициран по снимки, предоставени от родината му и от дактилоскопични отпечатъци. Въпреки това обаче пред магистратите Хенрикас отрече да е притежавал документи с чуждо име и потвърди истинската си самоличност.
Защитата веднага се хвърли в атака и обяви, че няма данни Дактарас да е извършил престъпления в България. Според Балачев и Стоянов клиентът им е използвал фалшива самоличност, за да запази живота си. Адвокат Балачев добави, че Хенрикас вече веднъж е осъдил родината си в Страсбург за прилагане на неадекватни процесуални мерки по отношение на него в периода 1996-2007 година. Колкото до твърдението на литовската държава за участие на задържания в убийства, защитата изрази учудване, че това обвинение не е отпаднало по давност. Когато през 2005 г. в Литва е заведено наказателното дело срещу Хенрикас, той е бил в затвора и прокуратурата там е имала достатъчно време да повдигне обвинения, каза още Балачев.
Магистратите обаче отсякоха, че доводите на защитата се разминават с целта на заседанието и че единствено задържането под стража би осигурило предаването на Дактарас на литовския съд според изискванията на европейската заповед за арест. Съдиите подчертаха, че е налице двойна наказуемост за посочените в литовския документ престъпления. На заседанието стана ясно, че литовецът е издирван във връзка с наказателно дело за престъпления по 13 пункта от законите в родината му, между които убийства, участие в престъпна група, кражба на огнестрелни оръжия, боеприпаси и експлозиви, и изнудване. В материалите по делото е посочено, че престъпленията, за които е заподозрян Хенрикас, са извършени в периода 1993-1994 година. Деянията му са квалифицирани според литовското и българското законодателства и за тях се предвижда наказание лишаване от свобода за повече от 10 години.
Чужденецът не пожела да бъде екстрадиран доброволно в родината си. Пред съда той обясни, че не е бягал от правосъдието. Напуснал е родината си, защото е бил преследван по политически причини и е получавал заплахи за убийство. Като дисидент той бил автор на книги и списания и заради убежденията си не можел да разчита на справедлив процес в страната си.
Ашладисаният литовски Сретан Йосич твърди, че престъпленията, в които го обвиняват, са извършени по време на престоя му зад решетките.
От последните 13 години Хенрикас е прекарал седем в литовски затвор
Той се е почувствал застрашен от хора, които са били против неговата обществена дейност, заяви Балачев. Това го накарало да потърси убежище в България и да живее под друга самоличност, обясни адвокатът. Според защитника Хенрикас никога не е уведомяван, че го издирват по наказателно производство за тежки престъпления и затова не се е явил пред съда в Литва.
Пред варненските магистрати мафиотът, който инсценира припадък при задържането му, се оплака от влошено здраве. Той заяви, че има халюцинации, хипертония и съмнения за глаукома. За капак адвокат Балачев настоя за назначаване на медицинска и психиатрична експертизи, които да докажат дали клиентът му е вменяем. Съдът отхвърли искането, тъй като след задържането на литовеца той е бил подложен на обстоен медицински преглед. Освен това във варненския затвор, където той пребивава, има медицински център, където при необходимост може да бъде наблюдаван и лекуван. Психиатричната експертиза пък нямала отношение към заседанието, коментираха магистратите от обвинението.
Дактарас може да обжалва ареста си в 7-дневен срок. Той ще прекара тези дни под специална засилена охрана, защото е получена информация от родината му, че на няколко пъти се е изплъзвал от органите на реда. Смятат мафиота за един от най-известните и влиятелни престъпници в Литва. Твърди се, че е извършил над 200 престъпления, сред които 30 убийства, предимно на бизнесмени. Срещу него са дали показания дори и арестувани мафиотски босове. Според досието му Хенрикас за първи път е попаднал в затвора, когато е бил едва на 19 години.

Facebook logo
Бъдете с нас и във