Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ЛЮБОВИТЕ НА КОМИТАТА КОЦЕ МАЦА

Съпруг на мисис България-2004, баща на четири деца, отличник в МЕИ-София, полиглот с познания по руски, сръбски, английски и италиански езици, кумец на виден футболист, мажоритарен собственик на футболен тим, кандидат-кмет от листите на НДСВ, после от квотата на Евророма, запален ловджия, собственик на мебелна фирма, кафенета, увеселителни комплекси и пазари - това е част от визитката на президента на ПФК Беласица - Петрич Костадин Хаджииванов. Босът на петричкия футболен тим, известен със странното си прозвище Коце Маца, е начело на отбора на комитите повече от десет години.
Футболното си амплоа баш комитата от Петрич дължи на своя приятел Димитър Димитров-Маймуняка, с когото дръпнаха ПФК Беласица в А РФГ и започнаха да мачкат наред де-що елитен отбор видят. Маймуняка обаче така и не можа да се порадва на вицепрезидентския си пост и на сътрудничество с Коце Маца - на 28 януари 2002 г. той бе взривен във входа на бл. 27 в ж.к.Стрелбище, където живееше приятелката му. Именно Маймуняка бе причина Бела да заиграе в елитната ни футболна лига, след като пререгистрира пазарджишкия си клуб Хебър в Петрич и осигури лиценз на комитите за А РФГ за есента на 2001 година.
За разлика от приятеля си, прочул се покрай многобройните в онези години подвизи на борческата групировка ВИС-2, Коце Маца остана някак встрани от скандалите и криминалните хроники. Сякаш за него не се отнасяше онази македонска реплика, открехваща завесата към лютия характер на местните комити: петел ке продам, пищоль ке купам...
Побоят
И все пак комитата Коце Маца, с твърде кроткия за македонец нрав, се вписа шумно и за негово съжаление позорно в полицейските хроники. Шумно, защото край офиса на фирмата му Рондиа на столичния бул. Васил Левски 22 на 28 януари 2005 г. се гърмя на поразия. А позорно, защото не отива на един комита да бъде пребит от бой, без да каже дори и гък. На тази дата Коце Маца бе нападнат посред бял ден в офиса си пред очите на бодигардовете си. В потвърждение на собственото си остроумие, че не разполага с гардове, а само с шофьори.
Тогава МВР разпространи официалната версия, че в офиса на футболния бос влезли осем момчета, които поискали да разговарят с Хаджииванов за дълг от 100 000 лева. Той бил натрупан от неплатените наеми за дъскорезница, ползвана от негова фирма. Коце Маца поканил момчетата в кабинета си, а охраната му останала в съседно помещение. Седем-осем минути по-късно от интеркома, натиснат от бизнесмена, се разнесли писъци за помощ и характерен шум от юмручни удари.
Последвала кратка схватка, в която гардът на Хаджииванов - Павел Иванов, извадил служебния си пистолет ЧЗ и гръмнал във въздуха. Изстрелът подплашил биячите, които хукнали да бягат, последвани от охраната на бизнесмена. След бърза размяна на удари пред офиса нападателите отфучали с колите си. Злополучните гардове шофьори на Коце Маца се окопитили и загърмели след тях. При тази стрелба един от нападателите бил ранен в рамото. Самият Хаджииванов е откаран във Военна болница със счупен нос и сътресение на мозъка, но не пожелал да остане на лечение.
Причината за екшъна бе оповестена лично от главния секретар на МВР ген. Бойко Борисов. Той заяви на специална пресконференция два часа след екшъна, че побоят е заради неплатените от Хаджииванов наеми за дъскорезницата в размер на 100 000 лева. Те са го помолили да си уреди сметките, той не откликнал на молбата и те взели, че му счупили главата, обясни простичко генералът. На същата пресконференция се изплъзна информацията, че организатори на побоя са две момчета от махалата на Коце Маца и техни роднини.
Аферите
Образуваните две наказателни производства по случая обаче правят тази версия на пух и прах. Едното дело е срещу побойниците. Второто обаче предизвика много въпроси, защото бе образувано срещу бодигарда Павел Иванов, който в изпълнение на служебните си задължения рани единия от нападателите в рамото. Иванов бе обвинен в опит за убийство, въпреки че бе с чисто криминално минало, че е служител в лицензирана охранителна фирма, със законен пистолет, и в случая си оправдава заплатата, спасявайки работодателя си.
Още тогава Параграф 22 написа, че целият екшън си е било профилактично сплашване на Коце Маца. А в дъното на скандалния инцидент са 45 млн. лв., източени от Държавния резерв. По-късно стана ясно, че парите са изсмукани през лятото на 2004 г. от 15 фирми, свързани с видния аферист Мирчо Петков - Мирчо Циганина. Далаверата бе разследвана от НСБОП и бе доказано, че повечето от фирмите са участвали и в аферата с изчезналите около 130 000 т жито от резерва, зад която пак бяха фирми близки до Мирчо Циганина.
Чистият като сълза имидж на комитата Коце Маца окончателно се срина от факта, че той и душманинът на Държавния резерв Мирчо Циганина са били съдружници в дружествата Алтаир 97 ООД (със седалище в Правец) и Хемус Консулт М АД (със седалище в София). Лъсна и истината за участието в далаверата и на партньора им Димитър Бухларски - съдружник с покойния президент на MG корпорация Илия Павлов в търговищкото Мултигруп - Изток АД, съученик с бившия шеф на Държавния резерв Йовчо Йовчев, който стана подсъдим за източването на 44 млн. лв. (т. нар. зърнена афера) по негово време. Антимафиотите изясниха, че изчезналите 130 000 т жито са били раздадени като стоков кредит на фирми, контролирани от Мирчо Петков-Циганина и от верни негови ортаци Димитър Бухларски, почтеният комита Костадин Хаджииванов-Коце Маца и една от най-доверените сътруднички на Ахмед Доган - Кирилка Ангелова.
Четири месеца след боя в офиса на Рондиа, на 5 април 2005 г., и. д. директорът на Държавния резерв Йовчо Йовчев (пръв приятел от детинство на Димитър Бухларски) трябваше да се яви на разпит в Столичната следствена служба. Той обаче сякаш потъна вдън земя. Главсекът на МВР повече от две седмици напразно издирваше Йовчев. След като прокуратурата издаде постановление за задържането му, на 21 април вечерта Йовчев се предаде доброволно. Тогава Параграф 22 се добра до информацията, че 16 дни Йовчев се е криел във вилата на един от най-доверените хора на Мирчо Циганина - петричкия бизнесмен Костадин Хаджииванов...
Явно тази информация е минала покрай ушите на МВР, на следствието и прокуратурата, тъй като всички герои от тази далавера се радват на чист въздух и дори не знаят къде се намира Централният софийски затвор. Аверът на Мирчо Циганина, Димитър Бухларски, въпреки наличието на доказателства за участието му в източването на държавния резерв, и днес се радва на свободата си. Даже има куража да се впусне в обществено-политическия живот. Името му се чу около учредяването на Зелен алианс на 2 декември 2006 г. и дори беше избран за заместник-председател на това сдружение.
Сред учредителите на организацията е и президентът на Беласица Костадин Хаджииванов, който окончателно се раздели с имиджа си на скромен петрички комита. Изглежда далаверите с горивата и зърното са били недостатъчни, защото той скокна срещу Община Петрич и заплаши, че ще остави Беласица на произвола на съдбата. На 4 юни тази година в прав текст си поиска Националната спортна база Цар Самуил в Петрич. Къде ще тренират нашите футболисти и къде ще играят срещите си - било то контролни, или официални за първенството? Вече десет години съм президент на клуба, издържам сам отбора, без никой да ме попита как става това и колко ми струва ежегодно и до момента. Исках да направя нещо голямо в Петрич, но никой не ми помага. Имам виждания за развитието на НСБ Цар Самуил, която смятах да изградя за ползване не само от футболния клуб, но и от страна на всички други спортове в общината. Но не мога повече да хвърлям пари на вятъра, след като съм само наемател, изплака Хаджииванов. И е прав - едно е да си наемател, друго да си собственик. Имотът, имотът е важен. Защото ако нямаш петел, как ще си купиш пищоль?

КОЦЕ МАЦА: ПОРТРЕТ В ДАТИ
(из електронния сайт на ФК Беласица)
6 февруари 2002 г.
Ще видите какъв отбор ще стане Бела през този сезон. Сега съм уверен, че ще смачкаме доста отбори във висшата ни лига и това е меко казано...

6 август 2003 г.
Президентът на ПФК Беласица - Петрич, Костадин Хаджииванов бе номиниран в негово отсъствие за кмет на Петрич на общинската конференция на НДСВ. Гости на конференцията бяха областният координатор на жълтата партия Николай Мавродиев и областният управител Антон Бръчков. От 48 кандидати за гласуваха 47 и един въздържал се.

7 август 2003 г.
Председателят на парламентарната група на НДСВ Станимир Илчев бе в Петрич заедно с областния управител Антон Бръчков и депутата от Благоевградска област Снежана Гроздилова за среща с предизборния щаб. Тема на срещата бяха местните избори и номинацията на НДСВ. Предизборният щаб в Петрич е защитил категоричното си становище, че единствената им кандидатура за кмет на Петрич е Костадин Хаджииванов, издигнат независимо от решението на политическия съвет. Разногласието е във връзка със системата, според която номинациите се извършват от общинските щабове, а се утвърждават от политическия съвет на НДСВ. Снежана Гроздилова, Антон Бръчков и Станимир Илчев на срещата с щаба пожелаха да има повече кандидати, като от тях се избере възможно най-добрата кандидатура. Членовете на общинския щаб на НДСВ обаче категорично застанаха зад кандидатурата на Коце.

15 септември 2003 г.
Мащабността на бизнеса ми изисква да правя всичко на светло. Яворите и пазарът са част от поетите ангажименти за мениджиране на ПФК Беласица. Аз съм бизнесмен и имам ясни и осъществими идеи за развитието на града. Смятам да работя с екип от специалисти. Случайни хора нямат почва при мен...

14 октомври 2004 г.
Президентът на ПФК Беласица Костадин Хаджииванов уби тристакилограмов лъв по време на сафари в Южна Африка. Местните жители не били виждали такова голямо животно отдавна. Сред ловните трофеи са два леопарда и един слон. Учуден съм от скоростта, с която местното население разфасова такова голямо животно като слона. По много интересен начин, бих казал направо ритуал, хората отделят месото на животното. Жените се нареждат в кръг около падналия дивеч, а мъжете с ножове се покатерват върху трупа и изрязват месото. След това го хвърлят на жените си, които го събират в огромни чували. Цялата операция трае по-малко от два часа и протича изключително стегнато и дисциплинирано. Всеки си знае ролята в отбора и никой не се мотае излишно...

26 октомври 2004 г.
Президентът на ПФК Беласица Костадин Хаджииванов с хитра машинация бе отстранен от длъжността председател на общинския съвет в Петрич. На специално насрочена извънредна сесия един глас не достигна на Хаджииванов, за да запази позицията си. Явно с новите си виждания и бизнес подход към работата си президентът Хаджииванов е пречел на много хора да си въртят малките далаверки в общината.

28 декември 2005 г.
Президентът на ПФК Беласица Костадин Хаджииванов замина вчера за Дубай по покана на новото ръководство на БФС. Там той ще прекара новогодишните празници в компанията на Наско Сираков и Боби Mихайлов. Хотелът, резервиран за целта, е Ал Насър. На партито ще присъстват Анджелина Джоли и съпругът й Брад Пит.

6 юни 2005 г.
Президентът на ПФК Беласица - Петрич, се кандидатира на предстоящите парламентарни избори в листата на Евророма. Костадин Хаджииванов ще оглави Варненски и Благоевградски избирателни райони. Ръководството на ПФК Беласица призовава феновете да гласуват по съвест на изборите, които ще се проведат на 25 юни 2005 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във