Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ЛЮБОВНО

Ако се вярва на френския писател Фредерик Бегбеде, любовта между двама души трае три години. После иде навикът.
В обществено-политическия живот срокът на любовта между народа и управниците по закон е разчетен за четири години. След това идват изборите.
Според доцента по история Милко Палангурски обичта на българския гласоподавател към избраното от него правителство трае между 14 и 24 месеца - тоест тя приключва две години преди да й изтече срокът на годност. Историкът стигнал до този извод, след като изследвал отношенията между избиратели и правителства още от годините след Освобождението досега.
Изводите на Бегбеде и Палангурски горе-долу съвпадат. Това би трябвало да означава, че чувството, което отвежда хората до избирателната урна, е аналогично на влюбването. Губиш си главата.
По-късно избирателят разбира какво всъщност се крие зад т.нар. сляпа неделя. Но вече е късно, тъй като церемонията в актовата зала е минало.
Какво се случва обаче след двете години любов между избирателя и правителството? Най-напред започват да си лягат по различно време. Ако се уцелят в леглото, избирателят го боли главата. А правителството не може да свърши и почва да си фантазира. Избирателят почва да се заглежда по други, избранникът кръшка денем, но вечер е примерен и праведен.
Връзката им явно е приключила. Първият продължава да живее така заради децата. Другият партньор пък не ще да дава пари за развод. И двамата обаче знаят, че краят приближава.
Но няма страшно, иде нова любов. По-точно, поредната сляпа неделя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във