Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Люлински полицай стяга ченгетата в Пиринско

В креслото на Кочев седна Костов

Дългоочакваната рокада в едно от най-тежките териториални звена на МВР в страната - Областната дирекция на МВР в Благоевград, стана във вторник (13 септември). Начело на дирекцията застана люлински полицай. Смяната на върха се проточи няколко месеца след като титулярът в ОДП комисар Йордан Кочев бе принуден да напусне не само стола на директора, но и системата на МВР заради вътрешнопартийни игри на ГЕРБ в региона. Името му се свързва с неправомерно използване на специални разузнавателни средства, засегнали интереси на герберски активисти.


В навечерието на изборите вътрешният министър представи на благоевградските ченгета новия им шеф, главен инспектор Георги Костов, досегашен началник на сектор Противодействие на криминалната престъпност и заместник-шеф на столичното Девето полицейско управление. Както е известно, РПУ-то обслужва цял Люлин, квартал Връбница и не на последно място отговаря за спокойствието на премиерския град Банкя. Така на мястото на досегашния временно изпълняващ длъжността директор на ОДП-Благоевград комисар Бойко Дункин идва човек, през чиито ръце е преминал криминалният контингент от най-големия жилищен комплекс в столицата.


Смяната не изненада служителите от дирекцията от Благоевград. Още в средата на юли тази година по коридорите там усилено се говореше, че в ОДП предстои


метла по върховете

като слуховете слагаха на директорския стол шефа на столичното Девето РПУ Спас Иванов. Тогава се мълвеше, че заедно с него в Благоевград ще дойде и криминалист 'b9 1 в РПУ-то Георги Костов.


Оказа се, че мълвата има право, но само донякъде - Иванов остана да гони люлинските бандити и да пази Банкя, а заместникът му се настани в директорския стол в Благоевград. Заедно с него пристига и 35-годишният началник на сектор Охранителна полиция в Девето управление на МВР Добри Василев. Той ще стане заместник-директор и шеф на охранителния сектор на пиринската полицейска дирекция. Назначенията им са се забавили с една седмица, тъй като заповедите им са от 7 септември, но неотложните изборни ангажименти на МВР-шефа и ръководител на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов попречиха представянето им да стане факт по-рано.


Досегашният временен директор комисар Бойко Дункин остава на работа в дирекцията, като продължава да оглавява служба Полиция. Въпросът е обаче дали Дункин ще остане на този пост, тъй като столичанинът Костов е получил картбланш от МВР-шефа да си направи собствен екип и да си назначи заместници. Единият вече е налице, Дункин засега остава, но предстои да научим кой ще бъде третият заместник, който ще оглави Икономическа полиция в ОДП.


Дункин танцува като вр.и.д. само едно лято

- на 16 юли тази година той беше назначен от министър Цветанов на мястото на титуляра комисар Йордан Кочев, който напусна системата на вътрешното министерство, въпреки че е имал желание да остане на работа в дирекцията. Заместникът му Дункин така и не порасна в кариерата, въпреки че той беше единственият служител от ОДП - Благоевград, награден от вътрешния министър за празника на МВР тази година. На тържествена церемония по случай професионалния празник на униформените служители Дункин получи от министър Цветанов почетен знак на МВР втора степен за постигнати трайни резултати, безукорно поведение и професионализъм при изпълнение на служебните си задължения.


Изглежда, поведението и професионализмът на Дункин не са били достатъчно безукорни, тъй като при рокадата тази седмица вътрешният министър обяви, че приоритет на новия шеф на дирекцията Костов ще е подобряването на нивото на работа в дирекцията. Останалите ангажименти, както обича да се изразява МВР-шефът, са привеждане в известност на криминалния контингент, противодействие на тежката престъпност и борбата с наркоразпространението в региона.


Ще припомним, че в началото на лятото в дирекцията в Благоевград се завъртя огромен скандал. На 15 юни т.г. бе задържан дознателят Димитър Манчев, обвинен в присвояване на 10 000 лв. от служебна каса и три газови пистолета. Парите са били иззети във връзка с дело срещу пласьор на дрога. Разследването е било водено от Манчев. Изчезнали са пари и по други две дела, водени от колегата му по стая Росен Станков. Скандалният случай се влачи цели три месеца без никакви последствия за дознателя, който след задържането му беше пуснат под домашен арест. Едва на 4 септември Манчев беше дисциплинарно уволнен със заповед на вр.и.д. директор Бойко Дункин.


Навярно във връзка със случая Манчев при представянето си новият директор Георги Костов заяви, че


предвижда реформи

които ще доведат до повишаване на нивото на работа при извършването на процесуално-следствени действия. Освен това той обеща, че активно ще си взаимодейства с прокуратурата в Благоевград.


Новоназначеният директор има основания да бъде амбициозен и с претенции. През 2004 г. той беше номиниран за полицай на годината, като наградата му беше връчена лично от Цветан Цветанов, тогава оперативен помощник на главния секретар на МВР Бойко Борисов. В мотивите за отличието беше написано, че капитан Георги Костов, инспектор в направление Криминална полиция - СДВР , е номиниран за проявен изключителен професионализъм, инициативност и творчески дух при разкриването на тежки криминални престъпления. Конкретното престъпление, разкрито от Костов и екипа му, беше убийството на Асен Петров-Шаки и полицая Кирил Живков на 31 август 2004 г. в букмейкърски пункт на Еврофутбол на ул.Буря в столичния квартал Княжево. Те бяха направени на решето от двама маскирани стрелци.


Шаки беше много добре познат на ченгетата със своите осем полицейски регистрации за убийство, отвличане, побой, кражба на автомобил. Според МВР самият той имал пръст най-малко в два показни разстрела - на собственика на столичния ресторант Пчела Николай Иванов на 7 октомври 2003 г. и на Филип Найденов-Фатик на 19 август 2003 година. Освен това Шаки бе подозиран в отвличанията на сина на президента на ФК Славия Венцислав Стефанов, на президента на Руен и представителя на Пума за България Стефко Колев.


На награждаването по време на церемонията Полицай на годината -2004 кап. Костов скромно обяви, че случайно е получил сигнала за хърватската банда, която ликвидирала Шаки и полицая. Признанието му някак противоречеше на гръмките тогава излияния на главния секретар Бойко Борисов, който анонсира в поредица пиар изяви успешното разкриване на убийството в резултат на задълбочена и денонощна работа на разследващите.


Пет дни след инцидента цялата българска общественост разбра, че МВР вече знае кой стои зад кървавата баня в Княжево. Генерал Бойко Борисов тогава обяви, че разстрелът е дело на бандата на хърватина Роберт Матанич-Слобо, специализирана в изпълнението на мокри поръчки, и пусна снимките на издирваните хърватски килъри във ведомствения сайт.


За да не останат твърденията му голословни, ченгетата се похвалиха и с арестуван член на групата. Сънародникът на Матанич - Иван Може, бе задържан на 5 септември 2004 г. край Драгоман и веднага хвърлен в ареста. Заедно с Може беше задържан и Бранко Вуянович, който обаче успя да избяга от Столичната дирекция на полицията по мистериозен начин.


Обвиненията срещу хърватина се основаваха на


две миниатюрни парченца хартия

открити върху маратонката му. Съдебната експертиза обаче по-късно доказа, че това не е кръвта нито на Шаки, нито на полицая Живков. И на 5 януари 2006 г. Софийският градски съд оправда хърватина Може, а съдия Владимир Астарджиев промени мярката му за неотклонение от задържане под стража в подписка. Присъдата беше потвърдена от Софийския апелативен съд на 22 декември същата година. Апелативните магистрати тогава отказаха да върнат паспорта и шофьорската книжка на Може. Затова хърватинът нямаше право да напуска България и му се наложи цялата 2006 г. да прекара в страната.


През февруари 2007 г. Може мистериозно изчезна от ресторант Сливнишки герой в Сливница и никога повече не се появи. С него обаче не изчезна срамът, с който се покри МВР покрай истерията за т.нар. хърватска група килъри.


Междувременно тогава Параграф 22 се добра до информация за последните часове на Може у нас. В края на 2004 г., докато е още в ареста, Може се запознава с македонеца Трайче Паздевски. Паздевски е подсъдим за рекет, а по-късно признат за виновен и осъден. Оказа се, че именно той е навил Може да разпият в Сливнишки герой. Там, по нещастно стечение на обстоятелствата, се намирал и известният столичен бандит Йосиф Йосифов-Йоско, който търсел под дърво и камък убиеца на приятеля му Шаки. Така вместо на разпивка с Паздевски Може налита на разлютения Йоско.


По-нататък всичко е известно - според признанията на Йосифов той и хората му пребили Може и го изхвърли жив на железопътен прелез край Сливница. Оттам дирите на хърватина изчезват. Любопитна е съдбата на Паздевски, който докарва Може на чакащия на гюме Йоско. След излизането му от затвора той успява да отвори кафене в столичния квартал Красно село и ресторант в Овча купел. Паралелно с това започва да се занимава и със строителен бизнес и построява луксозна кооперация в квартал Банишора. Купува си мощно БМВ, което вечер оставя на различни паркинги в София, най-често в ж.к. Люлин. Според мълвата Паздевски използвал приятелството си с ченге от Девето РПУ, на което се обаждал при нужда, и затова се чувства спокоен да оставя скъпото си возило точно в този район. Според източниците на Параграф 22 Паздевски е бил вербуван да източи информация от Може за приятеля му Матанич и компания, докато е бил в ареста. За сметка на което македонецът е пуснат по-рано от затвора, а след това необезпокояван започва да развива успешен бизнес.


Каква е истината в крайна сметка никой не научи. Бандата килъри по-късно се прибра по домовете си и никой не разбра как и защо хърватите бяха употребени. Но добре е известно, че с времето нищо не остава скрито-покрито. Може би само Може.


nbsp;


Кой е новият шеф?


Главен инспектор Георги Костов работи в системата на МВР от 1993 година. Последователно е заемал различни длъжности в Столичната дирекция на МВР, Главна дирекция Борба с организираната престъпност и столичното Девето РУП. От 1993 г. работи в най-тежката дирекция на СДВР - '84Противодействие на криминалната престъпност, а от 2002 г. оглавява сектор Убийства. Там остава до 2009 г., след което започва работа в ГДБОП, а от 2010 г. е началник сектор Противодействие на криминалната престъпност в Девето полицейско управление в София.


Костов е на 44 години, роден е в Хасково, където и в момента са родителите му. В София живее от 24 години. Завършил е Техническия университет през 1992 година. Не намира работно място за дипломиран инженер, затова подал документи в МВР. От ТУ му е останала любовта към математиката - Костов твърди, че е сред малкото полицаи, които могат да решат тройно интегрално уравнение. Женен е и има две деца.

Facebook logo
Бъдете с нас и във