Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Люта битка за апелативен прокурор на Бургас

Ожесточена борба за поста на апелативния прокурор в Бургас набира скорост с пълна сила в черноморския град. Скандалът избухна, след като стана ясно, че във Върховния административен съд (ВАС) е образувано дело по жалба на Любомир Петров, заместник апелативен прокурор на Бургас. В нея той оспорва назначаването на Емил Христов за негов шеф, отразено в съответното решение на ВСС (протокол №17/22.04.2009 година).
В жалбата, подадена от Петров, се посочва, че при проведения от ВСС избор на административен ръководител на АП - Бургас са допуснати нарушения на материалния закон и на процесуалните правила. Административното дело е насрочено за разглеждане на 1 юни тази година в зала №3 на ВАС.
Скандалът около избора на Христов още повече раздруса съдебната власт, която и без това преживява катаклизъм след оспорваното назначение на досегашния шеф на Софийския военноапелативен съд (САС) Веселин Пенгезов за председател на Софийския апелативен съд. Както е известно, срещу неговото назначаване и срещу кадровата политика на ВСС скочиха магистрати и адвокати, чийто мотив бе, че преди години името на Пенгезов бе замесено в корупционен скандал.
Колкото до бургаския случай, той има своята предистория... На 22 април става ясно, че Бургас има нов апелативен прокурор и той се нарича Емил Христов. Христов печели надпреварата за поста с три гласа повече от настоящия заместник апелативен прокурор, предложен за поста лично от главния прокурор на страната Борис Велчев.
От петте предложения, които Борис Велчев прави за шефове на апелативни прокуратури в страната, членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) не са приели само номинацията му за апелативен прокурор на Бургас, както се оказва впоследствие. Обвинител номер 1 на страната заложи на Любомир Петров, но мнозинството членове на съдебния съвет не го харесаха. Това наклони везните в полза на прокурора от Окръжната прокуратура в Бургас Емил Христов, който в крайна сметка стана апелативен прокурор.
И двамата ми направиха много добро впечатление. Аз съм направил своето предложение, обяснил съм защо го правя, но не виждам драма да бъде избран и другият, коментира Велчев гласуването във ВСС.
Общо четирима представители на държавното обвинение кандидатстваха за този пост. Освен Христов и Петров за него се състезаваше и прокурорът от Окръжната прокуратура в Бургас Огнян Стоянов. Срещу него обаче преди година ВСС образува дисциплинарно производство, поради което шансовете му да се пребори бяха повече от минимални. Още повече че прекият му шеф - Ангел Ангелов, бе внесъл над 300 страници материал срещу него с искане Стоянов да бъде уволнен дисциплинарно за системни нарушения на служебните задължения.
Четвъртият кандидат за поста бе заместник окръжният прокурор на Бургас Светозар Костов. Той пък попадна в полезрението на медиите не само с брилянтната си работа по делото срещу наркопирамидата на Митьо Очите, но и покрай делото срещу световния шампион по фигурно пързаляне Максим Стависки. След като бе обявена ефективната присъда на фигуриста, Костов произнесе фразата: Вързах му кънките, докато позираше пред фотоапаратите на централен всекидневник, стъпил на ледената пързалка с кънки в ръка. Впоследствие прокурорът се отказа от надпреварата и в състезанието останаха тримата претенденти за поста - номинацията на Велчев Любомир Петров и самопредложилите се Емил Христов - обвинител в Окръжната прокуратура в Бургас, и колегата му Огнян Стоянов.
Заседанието на ВСС на 22 април, когато кадровиците на Темида изслушаха концепциите на двамата кандидати, бе сгорещено от страстите изборни. След като висшите магистрати изслушаха претендентите, думата взе Иван Колев. Той заяви, че няма да подкрепи Петров, защото бил от старото ръководство. Той сега ни обещава да свърши много неща като шеф. Но и досега е бил началник и питам защо не ги е свършил тези работи, запита риторично Колев присъстващите, с което даде тон за песен на целия ВСС и така магистратите избраха Емил Христов.
Христов е известен с огромния правен опит, който е натрупал като следовател, шеф на следствието в Бургас, окръжен прокурор и шеф на Окръжната прокуратура на Бургас до 2004 година. Той е и член на Асоциацията на прокурорите в страната. Името му е пряко свързано с разкриването на измамите срещу стотици бургазлии, извършени от Популярна банка Пеков. Тя е събрала близо 67 млн. стари пари в депозити без съответното разрешително за извършване на подобен род дейност, както и с разбиването на терористични групи в страната. Христов бе назначен за наблюдаващ прокурор и по друг важен за българската общественост случай - потъването на кораба Ванеса.
Другият претендент - Любомир Петров, заместник на досегашния апелативен прокурор Йордан Иванов, също е с впечатляваща кариера. Зад гърба си Петров има 8-годишен стаж като районен прокурор на Поморие, а след това в рамките на шест години оглавява Районната прокуратура в Бургас. От края на 2004 г. е заместник на апелативния прокурор Йордан Иванов. Любомир Петров има над 1000 дела зад гърба си и е бил обвинител по ключови съдебни процеси като това срещу извършителите на бомбения атентат срещу съпругата на Димитър Желязков-Очите и зулумите, извършени от Георги Боков-син.
Веднага след като стана известно, че Емил Христов поема Апелативната прокуратура в Бургас като неин административен ръководител, името му бе замесено в сериозен скандал. Прокурорката от ВКП Мила Георгиева в открито писмо до Народното събрание настоя да бъдат проверени думите на Стоян Димитров-Толупа, че Митьо Очите е заплатил на Емил Христов през 2002 г. 10 000 г. марки, за да пусне на свобода дясната му ръка Румен Димитров-Психото.
Георгиева изпраща този сигнал до ВСС и до комисиите за борба с корупцията и международно правно сътрудничество. По-късно разбира от членовете на ВСС, че изборът на Христов е извършен, без изобщо да бъде разгледан сигналът за него. Класирането му е станало по точки, според броя и сроковете на решените от него дела. Според Георгиева за Христов не е била правена проверка - нито в ДАНС, нито в инспектората на прокуратурата, нито другаде, за да се види има ли срещу него преписки. В замяна на това другите кандидати за поста са били проверявани щателно. Самият Христов определи като абсурдни твърденията на Толупа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във