Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Лобисткият скандал приключи... условно

Черничкият мъж с ланци, който овъргаля съдебната власт в калта, най-сетне беше... осъден. Софийският районен съд наказа с две години условно с тригодишен изпитателен срок плевенския бизнесмен Красимир Георгиев-Красьо Черния за лъжесвидетелстване - лобистът настояваше, че не познава магистрати. Преди прочитането на присъдата Георгиев обясни, че не е твърдял, че не познава магистрати, а че не е обсъждал кадрови въпроси със съдии и прокурори, нито им е обещавал заплащане за техни услуги. През целия си съзнателен живот съм живял според повелите на закона, включително и по време на следствията, които са се водели срещу мен, каза бизнесменът и призова съдът да отсъди справедливо.


Ще обжалвам, категоричен бе той, след като чу определението на районния съд. Уважавам волята на съда, но това няма нищо общо с факта, че ще обжалвам. Честно казано, не очаквах тази присъда каза Георгиев.


Той обясни, че не е питан дали познава всички тези магистрати поименно, зададен му е въпрос само за четири имена. За двама от хората е отговорил, че не ги познава, за двама - че ги познава. На мен въпросът, който ми е зададен конкретно, е: познавате ли магистрати, които да са ви предлагали нещо, или на които вие да сте предлагали нещо. На този въпрос аз съм отговорил, че не познавам такива магистрати. Аз в разпита съм казал кои магистрати познавам конкретно, така че това е несериозно. Думите ми са извадени от контекста, защити се Георгиев


Прокурорите бяха доволни и от такова решение на съда, въпреки че настояваха за ефективна присъда от две години лишаване от свобода. Тази присъда, доколкото признава вината на подсъдимия, е абсолютно справедлива. По отношение на наказанието ще преценим допълнително, заяви Даниела Александрова, прокурорът от Софийската районна прокуратура, която водеше делото за лъжесвидетелстване срещу Красимир Георгиев - Красьо Черния.


В случая с Красимир Георгиев лъжесвидетелстването е с по-голяма степен на обществена опасност поради факта, че скандалът, който предизвика това дело, наистина въздейства по доста отрицателен начин върху престижа на съдебната система. Факт е, че липсата на негови показания или неверните му показания са попречили да бъде разкрита обективната истина по другото дело. Това е и смисълът на обвинението по това дело - обясни прокурор Александрова.


По повод на това, че прокурор Първолета Никова от Софийската градска прокуратура, пред която Георгиев е дал неверни показания, не е записала в протокола въпросите си, Александрова обясни, че делото не е ощетено, защото масова практика е да не се вписват въпросите в протоколите за разпит на свидетели. Това обаче не означава, че не може да се установи какъв въпрос е зададен или какъв е бил отговорът. В случая нас ни интересува именно отговорът. Установената практика сочи, че по време на разпита никога не се протоколират въпросите, включително и в съдебна фаза. Няма такова изискване в закона, каза още тя.


Според Христо Ботев, адвокат на Красьо Черния, в делото е била вкарана нова процесуална фигура - на прокурор - свидетел. Става дума за обвинителя от Софийската градска прокуратура Първолета Никова, пред която Красимир Георгиев е дал показания, че не познава магистрати. Тя е разпитвана като свидетел по делото и в досъдебното производство, а това според адвокат Ботев е незаконосъобразно. Прокурорът по делото Александрова обаче обясни, че е практика да се вика като свидетел длъжностното лице, пред което все пак са дадени тези показания.


Красьо Черния беше обвинен, че възпрепятствал разкриването на истината около твърденията, които се чуха преди две години и половина, че черничък мъж с ланци обещава постове в съдебната система срещу огромни суми в евро. Освен това според прокуратурата той е станал причина за уронване на престижа на съдебната власт. Заради скандала няколко висши магистрати бяха уволнени и наказани.


Срещу Красимир Георгиев се води и друго дело за неплатени близо 95 000 лв. данъци.

Facebook logo
Бъдете с нас и във