Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ЛОГИЧНО

От вчера натрапчиво ме налитат едни въпроси, заради които джипито ми изведнъж хвана химикалката и написа направление за подробни изследвания.
Това стана, след като ме чу да питам на глас дали Страшният съд разполага с единна информационна система. Такава, която да проследява стъпките на всеки човек от раждането до сетния му дъх. Система, която да превентира (да ме прощава Господ за чуждицата) човешката склонност да съгрешава и да върши простотии.
Джипито не беше отговорил още на тези питания, а аз продължих. Как да си обясним например стълпотворението от мутри, мутреси и производните им в черквите по големите религиозни празници? Палят свещи като колоните на Акропола, кръстят се с дебели пръсти и гледат иконите като ром медна тел...
Даже не забелязах как личният лекар извади тестето и трескаво започна да дращи. Аз си знаех своето: възможно ли е да правят това с надеждата, че ще си откупят греховете? Ако това е така, означава ли, че в отвъдното, където всички ни чака Страшният съд, информационната система работи без сривове? Тоест някой вкарва в сървъра данните за делата ни както в делник, така и в празник - иначе къде отива справедливото Божие отсъждане?!
Джипито обаче спря да пише, когато ме чу на глас да споря със себе си. А не палят ли всъщност свещи не заради системата на Онзи съд, а заради тази, нашата? Единната информационна система за противодействие на престъпността? Същата! Тази, която когато блокират компютрите, прави от човек с две повдигнати обвинения новородено с чисто съдебно минало? Ами да, аз да съм, на нея ще й паля свещ...
Тук докторът ме избута през вратата - ще се видим след изследванията. Глупости, всичко е ясно...

Facebook logo
Бъдете с нас и във