Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Лов на (не)досегаеми

След Октопода, Лапачите, Медузите и Наглите дойде ред и на Недосегаемите. При всички акции досега арестуваха по десетина крайно опасни престъпници, а в крайна сметка в арестите оставаха един-двама.
Оставаха и видеохрониките за безспорните успехи. Достатъчно ли е това, което се случва през последните месеци, за да разруши някои митове? И то от онези, които най-трудно се рушат - че има недосегаеми хора, че нищо не може да се направи, че държавата е корумпирана и беззащитна... Достигнаха ли прокурорите и полицаите до истинските Недосегаеми? Въпросът остава.
Според казаното от вътрешния министър Цветан Цветанов в деня на операцията четвъртък (15 април) са били задържани 15 души, а по-късно същия ден броят им стана 16. Действията на МВР, ДАНС, НАП и прокуратурата бяха определени от шефа на приходната агенция Красимир Стефанов като най-мащабната до момента акция срещу организираната престъпност. Според вътрешния министър тя е била насочена срещу структури със стройна, йерархическа организация, които в продължение на години са практикували пране на пари и данъчни престъпления в мащабни размери. МВР не оповести имената им, но обяви, че всички те са криминално проявени лица, а някои от тях са обвиняеми по следствени дела, но с мерки за неотклонение парична гаранция. Този анонс на МВР породи известни съмнения, че в следствения арест ще лежат отново бушоните и дребните риби, че става въпрос за обикновени престъпници, а мозъците остават далеч от ударите на закона. Според МВР Недосегаемите са свързани с обвинения за укриване на данъци, имат връзка и с бизнесмена Христо Ковачки, чийто бизнес е съсредоточен в енергетиката и туризма. Според запознати операция Недосегаемите е подтикната от разработка на старото ръководство на ДАНС, чийто шеф бе Петко Сертов.
Всеизвестно е, че Христо Ковачки има сериозен бизнес в енергетиката. Той притежава четири ТЕЦ, шест въгледобивни мини, шест топлофикационни дружества. Негови са ТЕЦ Марица 3, Брикел, Бобов дол, Враца и още редица дружества от този сектор. Вече доста време той е подсъдим и заради неплатени данъчни задължения в големи размери и за неправомерно ползване на данъчен кредит по Закона за ДДС. Според обвинението Ковачки сам или с помощта на упълномощени от него е подавал декларации пред НАП и отчетни регистри - дневници за покупки с невярно съдържание, като по този начин е избегнато плащането на ДДС. Твърди се, че енергийният бос Ковачки е укрил над 100 млн. лв. от държавата само за периода 2008-а с активната помощ на бившата шефка на НАП Мария Мургина.
Анонсът на вътрешния министър, че под прицел на мащабната специализирана операция са и хора с високи обществени позиции, накара някои медии да предположат, че една от визираните фигури е Никифор Вангелов - собственик на футболния клуб Миньор- Перник. Той е зет на Ковачки и негова дясна ръка. Той отговаря за енергийните му проекти и е мозъкът на финансовата му империя. Вангелов бе водач на пропорционалната листа на партия ЛИДЕР в Перник по време на изборите, но партийната формация не успя да прескочи 4-процентната бариера. Той бе разследван заедно с Ковачки за укриване на данъци в особено големи размери. Впоследствие обвинението срещу него отпадна и не влезе в съда. Процесът срещу самия Ковачки обаче продължава, включително и тази седмица имаше заседание по делото му.
Според консултанта по енергийните въпроси Стефан Гамизов последните арести няма да отрежат изцяло опашката на гущера в енергийния сектор. Те са повече плод на лично отмъщение на вътрешния министър Цветан Цветанов, заяви той , но не скри, че е доволен, от действията на полицията. Очаквам от министър Цветанов и от министър-председателя да арестуват истинските недосегаеми в енергийната мафия. Няма да назовавам имената им, но съм ги съобщил на премиера в личен разговор. Това са четирима души. Единият има докторска титла по ядрена енергетика, а другият е бивш офицер от службите за сигурност и чест посетител на тенис кортовете в Банкя, третият човек е личен приятел на Цветанов, живеещ в Стара Загора, а четвъртият е личен приятел на Иван Костов и живее в Козлодуй. Те трябва да бъдат отстранени публично и в рамките на закона. Настоящите арести са на хора, второстепенни играчи, но все пак с последните си действия МВР и ДАНС показват, че вървят в правилна посока.
Според бившия шеф на НСС ген. Атанас Атанасов няма никакво значение дали арестуваните при операцията са истинските Недосегаеми. С действията си МВР и новата власт показват, че са на прав път. Надявам се, че са събрани достатъчно доказателства и арестите ще продължават и до по-високите нива. Ако сега са арестувани хора, изпълняващи дублиращи схеми, ще дойде ред и на същинските Недосегаеми в енергийния сектор.
В крайна сметка 24 часа след акцията единственият стопроцентово известен от забърканите в полицейската акция се оказа човекът-глас Красимир Аврамов. Баретите разбили вратата на дома му и го тръшнали на земята. Докато обясни на полицаите обаче кой е, униформените обискирали апартамента му. След като разбрали грешката си, служителите на МВР се извинили на Аврамов, а по-късно му се обадил самият министър. Добре, че не е имало някой гласовит прокурор да му кресне, че е абсолютен престъпник, преди да се разбере грешката. Сега МВР ще да му смени вратата безплатно.

Хронология на полицейските операции
Акция Недосегаемите е последната засега от поредицата операции на полицията от миналата година насам.
- Серията започна на 17 декември 2009 г. с операция Наглите на територията на София. Целта й бе арестът на групата, ангажирана с отвличания през последните две години. Тогава бяха задържани 25 души, сред които и петимата, подозирани за нейни организатори.
- Полицейска операция Наглите 2 се проведе в София в ранните часове на 22 декември и бе продължение на операцията от 17 декември 2009 година. Арестувани бяха нови четирима заподозрени и бе намерена четвърта къща за укриване на заложници. Така бяха задържани всички членове на бандата за отвличания.
- През февруари тази година девет души бяха арестувани в хода на специализираната операция срещу крадците на автомобили под кодовото название Факирите.
- През февруари започна акция Октопод. При нея беше арестуван бившият служител на ДАНС Алексей Петров. Според съобщенията бе локализирана и задържана йерархически изградена престъпна група, съпричастна към изнудвания, силово събиране на дългове и рекет, незаконно използване на лица за платени сексуални услуги, разпространение на наркотични вещества и пр.
- През март специализирана полицейска операция срещу източването на ДДС под кодовото име Лапачите се проведе в Петрич и в София. Бяха претърсени офиси и лични домове и бяха иззети улики. Открити са голямо количество празни бланки, печати, фактури и счетоводни документи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във