Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ЛОВ НА ВЕЩИЦИ В ДАНС

Хронологията на протичащия и тази седмица скандал е наситена. Уволненият Драшков заяви във вторник (14 октомври) по Нова телевизия, че не той е инициатор на подписката и че не може да приеме унизителния начин, по който е бил освободен след 25 години служба. Той посочи, че до този момент не е видял мотивите за отстраняването си. Броени дни преди това той бе защитен от лидера на ДПС Ахмед Доган, който заяви в Шумен: В държавата има скандална ситуация във връзка с ДАНС. Гафът се състои в следното: вместо да ти ампутират лявата ръка, ако го направят по отношение на левия крак, се получава едно голямо недоразумение. По думите му, е било по-редно в коалиционен мащаб да се види кой е виновен, кой създава проблемите, а не за назидание да се уволнява много отговорен от гледна точка на сигурността на държавата субект.
В отговор лидерът на партия Атака Волен Сидеров на 16 октомври официално сезира шефа на ДАНС Петко Сертов за антибългарска кампания, която от години провеждали хора от ДПС. Според Сидеров материалите, предоставени на агенцията, доказвали, че ДПС била маша в ръцете на радикални ислямски групировки и терористични организации.
Най-радикално от всички реагира ДСБ. Депутатът Атанас Атанасов и бивш шеф на контраразузнаването направо предложи агенцията да бъде закрита. Няма начин да се поправи и ремонтира ДАНС след всичко, което се случи. Единственият начин е създаване на нова служба, която обаче да търси широк политически консенсус. По-добре е тя да се създаде наново, като се приемат предложенията на опозицията за независимост. В момента тази служба е оръдие в ръцете на Сергей Станишев, заяви Атанасов.
По-умерена позиция зае ОДС в лицето на депутата Йордан Бакалов, който отхвърли предложението на ДСБ за закриване на агенцията и на свой ред поиска да се дооправи нормативната уредба около ДАНС. Управляващото мнозинство се опитва да бяга от отговорностите си, записани в Закона на ДАНС, заяви Бакалов. По думите му - управляващите предлагат да има подкомисия на паритетен принцип, но управлявана от мнозинството. Тук възниква един проблем - ако е подкомисия, това означава, че нейната работа ще се разглежда във вътрешната комисия, където обаче има мнозинство от депутати от управляващата коалиция. Според Бакалов - по този начин се заобикаля законът и се изпълняват политически поръчки. Той припомни също, че агенцията трябва да има информационни функции, а от управляващите са й вменили и полицейски.
Междувременно след заседание на представители на трите управляващи партии в НС бе взето решение за създаването на органи за парламентарен контрол върху специалните служби.
Едната подкомисия ще бъде в състава на парламентарната вътрешна комисия и ще се фокусира върху контрола на ДАНС и прилагането на СРС-та. Другата подкомисия ще е в състава на парламентарната Комисия по отбрана и ще се занимава с контрола върху Националната разузнавателна служба, национална служба „Охрана (НСО) и служба „Военна информация по Закона за въоръжените сили.
Двете подкомисии ще бъдат изградени на паритетен принцип. Всяка комисия ще е с по шест членове - трима от мнозинството и трима от опозицията.Опозицията обаче настоява новите структури да се оглавяват от техни представители. Очаква се разговорите в управляващата коалиция за сформирането на двете комисии да продължат и до края на месеца трябва да се вземе решение за формата на парламентарния контрол върху службите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във