Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Лудница с документите

Хаосът с новите паспорти се разраства. Вместо да се уталожи, бъркотията с издаването на дългоочакваните нови документи за самоличност става все по-голяма.
Първият работен ден след Великден, вторник (6 април), бе белязан от митинги пред паспортните служби. Струпването на желаещи да подновят документите си тези дни се оказа по- страховито от навалицата миналата седмица, когато стартира издаването на личните легитимации. Причина за дългите опашки се оказа софтуерен проблем, който блокира издаването на новите лични документи. Особено бавно ставаше това в Кърджали. Там във вторник следобед стотици сънародници, дошли специално за целта от Турция, окупираха звеното Български документи за самоличност. Струпването на хора напомняше времето на изселническата кампания. Почти всички заявления бяха за бързи и за експресни поръчки. Поради огромната навалица на гишетата областната дирекция на МВР в Кърджали бе принудена да поиска от пет общини да създадат нова организация по приема на заявленията за бързи поръчки. Кметовете бяха призовани да осигурят транспорт, който да превози хилядите изселници до общините, в които има районни полицейски управления. След като те се съгласиха да съдействат, в сряда (7 април) хиляди изселници щурмуваха РПУ-тата в общините Момчилград, Крумовград, Ардино, Джебел и Кирково. От полицията уточниха, че експресни поръчки се приемат само в звеното в Кърджали, където три гишета работят с биометрични станции, а на останалите се разпечатват справки за личните данни. Служителки, които обработват заявленията за новите документи, споделиха, че не могат да си починат дори минута и не сгъват крак от сутрин до вечер. Имаше най-малко 2000 души още в 8.30 ч. Чакаме от 4 ч., няма никакъв ред, жалваха се хората в Кърджали. До 15 часа във вторник над 570 души бяха платили таксите за новите си документи на касата на СИБАНК, която е до самия вход на паспортната служба.
Поради наплива се наложи плащанията да се пренасочат и в клоновете на Райфайзенбанк и ОББ, които са близо до паспортната служба. Машинописки, които по традиция обслужват клиенти пред входа срещу 1 лев, се оплакаха, че властите нарочно блокират бизнеса им. Според тях сред чакащите има твърде много старци изселници, които не са в състояние сами да попълнят формулярите си на български език. Те обаче не били допускани до машинописните услуги отвън.
Затруднения имаше също в София, в Плевен и в Силистра. Във Варна пък приемането на заявления за бързи и експресни поръчки за новите документи се отложи за неопределено време заради срив в системата, която била тествана по време на празниците и още тогава показала проблеми. МВР продължи да призовава хората, които нямат наложителни причини, да не бързат с подаването на заявления за експресни и бързи услуги. В процеса на работа е установено, че линията за персонализация, доставена от изпълнителя по договор - Сименс, изпитва сериозни затруднения при отпечатването на документите в нормативно установения срок. Възникналите софтуерни проблеми, с които системата не е в състояние да се справи, трябва да отстрани фирмата изпълнител Сименс. Проблемите не са свързани с организацията на работа, създадена в паспортните служби, обясниха от вътрешното ведомство. Договорът за системата е сключен със Сименс - Виена от предишното ръководство на МВР и бе оспорван от конкурентни компании, което и стана причина да се забави стартът на процедурата за издаването на новите документи за самоличност. Стойността на договора със Сименс е 116 млн. евро и според неофициална информация МВР е склонило да приеме огромна неустойка при евентуалното му разтрогване. И премиерът Бойко Борисов коментира проблема с новите документи, като не пропусна да припомни, че контрактът със Сименс е сключен по времето на тройната коалиция. Според него може да се търсят компенсации от изпълнителя в размер на 5-6 млн. лв. заради създадения проблем със софтуера за изработка на новите документи.
Сега в МВР преглеждат договора за изработка на новите лични документи, сключен от предишния министър на вътрешните работи Михаил Миков, за да се провери има ли възможности за получаване на неустойки, заяви в сряда (7 април) вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. Ще търсим компенсация за всичко, което ни се стоварва като неудобство, каза министърът. До края на седмицата проблемите със системата за приемане на заявления за новите документи за самоличност в МВР ще бъдат решени, увери в сряда д-р Дойчин Чолаков, ръководител Корпоративни проекти в Сименс - България, фирмата, която осигурява технически издаването на документите. Според него сривът в системата е в резултат на масовото подаване на заявления за биометрични документи. Остана да видим идната седмица дали ще намалее навалицата, или калабалъкът пред паспортните служби ще стане още по-голям...
Издаването на новите документи за самоличност започна на 29 март. През първите четири дни са приети 51 689 заявления, сочи статистиката на МВР. От тях над 15 000 са за нови паспорти, над 20 000 - за нови лични карти, и над 11 000 - за шофьорски книжки. След началото на работата на новата система до 6 април в българските мисии в чужбина са получени 567 заявления за новите документи за самоличност, съобщи МВнР.

247 души без паспорти за неплатени данъци
През първите месеци на годината Националната агенция за приходите (НАП) е отнела паспортите на 247 български граждани заради неплатени данъци, осигуровки или други такси, съобщиха от агенцията във вторник (6 април).
НАП има право да отнема задграничен паспорт, в случай че притежателят му дължи големи суми, не ги погасява и отказва да влезе в контакт с нейните инспектори. Мярката цели да ограничи възможностите хора с неуредени дългове да напуснат страната. От началото на годината към сумата на общия дълг от данъци и осигурителни вноски вече се добавят и неплатените глоби към КАТ и към други държавни институции, събирани принудително от приходната агенция.
НАП припомни случай от 2009 г., при който младоженец е бил върнат от летище София заради неплатени данъци. Семейната двойка тръгвала на меден месец в Париж, когато се е оказало, че съпругът има големи дългове към държавата. Пътуването все пак е било осъществено, но с един ден по-късно, след като семейството си уредило сметките с агенцията.
Освен отнемането на задгранични паспорти публичните изпълнители могат за запорират банкови сметки, заплатата на длъжника или колата му. Възможно е за големи дългове към бюджета да се стигне до възбрана за разпореждане с недвижим имот или дори до продажба на имуществото на физически лица и фирми, когато не са плащали дължимите данъци и осигуровки. Тези мерки се прилагат само в краен случай, когато длъжникът отказва да обсъди с НАП различните възможности за плащане, посочват от Агенцията за приходите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във