Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ЛУДНИЦАТА ПРИЮТИ ОТНОВО СТРАНДЖАНСКИЯ КАНИБАЛ

Възрастните хора в странджанското село Голямо Буково отново са в паника, след като 48-годишният им съселянин, бившият морски капитан Николай Гьоргов, прочул се като селския канибал, нападна поредната си жертва. Инцидентът станал в първия ден на септември. Жертвата - строителен работник, се отървал буквално на косъм от разбеснелия се мъж.
Людоедът се активирал навръх рождения си ден. Вероятно еуфорията от празника, подкрепена от няколко чашки ракия, е отключила агресията в него, предполагат униформени служители от РПУ - Средец. Тепърва прокуратурата и следствието ще изясняват мотивите за екшъна.
Според очевидци Гьоргов се е появил около 17 часа в центъра на селото и настоял да почерпи съселяните си за празника. Той извадил няколко бутилки, но още преди да разлее по чашите в пенсионерския клуб, където се състояла импровизираната почерпка, в заведението влязъл 35-годишният Станислав Костадинов. Двамата с Гьоргов се познавали от строителната бригада, в която работили заедно на частен обект в селото. Още щом видял Станислав, Гьоргов заплашително си поискал парите за свършената работа, настоявайки, че Костадинов го излъгал. Работникът отсякъл, че ще плати, когато собственикът на обекта приеме и одобри свършената от бригадата работа. Думите му раздразнили Гьоргов. Той скочил и забил юмрук в лицето на Костадинов. Последвала серия удари по тялото на падналия мъж. Побеснелият психар строшил едната ръка на Станислав. След което младият мъж буквално бил помлян от юмруците на людоеда, който няколко пъти нахапал до кръв жертвата си. Веднага след като съселяните ги разтървали, пострадалият Станислав Костадинов е бил заведен в Бургаската многопрофилна болница и опериран по спешност. Още на следващата сутрин заедно със семейството си се изнесъл за Казанлък, след като научил за печалната слава на Канибала от Буково и убийствата, извършени от него.
Междувременно Гьоргов е бил задържан от служители на РПУ - Средец и откаран с белезници в ареста. Малко по-късно по настояване на Районната прокуратура в Средец е бил временно настанен в Центъра за психично здраве в Бургас. Междувременно от Районната прокуратура в Средец е била образувана преписка, която ще бъде представена в Районния съд в града за одобрение. В нея се настоява за пореден път на Гьоргов да бъде наложена мярка принудително настаняване в психиатрично заведение заради изключителната му опасност за обществото и хората в селото, където живее.
Образувани са и две преписки срещу Гьоргов в РПУ - Средец - за нанасяне на средна телесна повреда, както и за самоотлъчване и нарушаване на забраната за противообществени прояви.
Това не е първото нападение на бившия морски капитан Николай Гьоргов, по-известен като Канибала от Голямо Буково. Преди по-малко от половин година бившият морски вълк Гьоргов се озъби зловещо на кметския наместник на Голямо Буково Пенчо Пенчев и се закани да пререже гърлото му с бръснарско ножче.
Според заключението на експертите Гьоргов страда от остро психологическо заболяване - шизофрения от параноиден тип, не може да носи наказателна отговорност за действията си и задължително следва да бъде лекуван медикаментозно. Именно заради психичното си състояние след извършените от него садистични убийства през 1995 г. той бе въдворен в психиатрията в Ловеч, а след това в Раднево вместо да попадне в затвора.
Откакто бившият морски капитан се е завърнал в Голямо Буково на 1 ноември 2006 г., обитателите му са в шок. Странджанското село е притихнало. Когато слънцето залезе, останалите в него 75 жители, повечето от които пенсионери, залостват вратите си с метални пръти и не гасят лампите. Не ме питайте нищо. Ако проговоря, ще съм първа в списъка след това, едва обелва пред Параграф 22 жена на възраст около 70 години, след въпроса ни знае ли къде можем да намерим къщата на Гьоргов.
Споменът на местните хора за сатанинското лято на 1994 г. е още жив. Тогава в село Голямо Буково, община Средец, се завръща синът на Калинка и Гьорго Гьоргови. Младият мъж е бивш капитан от флота и е гордостта на Голямо Буково по онова време. Трети помощник-капитан, пътува с корабите, отличник от Военноморското училище във Варна, семеен с дете.
Още с идването му в селото обаче плъзва мълвата, че нещо с психиката на Николай не е наред. Според една от версиите по време на едно от плаванията паднала една от корабните машини и наранила тежко младия Гьоргов по главата. Другата версия била свързана с озъбена акула, срещу която очи в очи се озовал Николай при едно от пътуванията си. Третата версия пък е свързана с ревизия на кораба и открита голяма липса на пари и документи, вследствие на което Гьоргов превъртял. Впоследствие станало ясно, че не е виновен, но той тежко преживял незаслуженото обвинение.
Връщането на Николай в селото било съпроводено от предизвикани от него чести скандали и саморазправи в кръчмата. Нищо не предвещавало обаче разразилата се няколко дни по-късно кървава баня в Голямо Буково. Завърналият се пламнал от любов по Димка, 14-годишната дъщеря на вдовеца Ангел Дзирев.
Една вечер Дзирев се опитал да вразуми Гьоргов по мъжки с няколко думи, но бившият морски капитан изпаднал в ярост и изкрещял, че ще го довърши. На другата сутрин селяни от Голямо Буково ужасени се натъкнали на трупа на вдовеца, проснат пред вратата на местната църква. Тялото на жертвата било буквално разпорено, главата отрязана, липсвали вътрешности, сякаш някой е сторил кървав курбан за празника, който местните почитали същия ден - Света Богородица.
Полицията отцепила района и по свидетелски показания арестувала Гьоргов. Униформените открили Николай кротко да спи у дома си. Край него ченгетата открили разтворени окултни книги с описание как се придобива свръхенергия, ако се пие човешка кръв и се консумират човешки органи. Така се породило съмнението, че Гьоргов е канибал, още повече че част от органите от трупа на Дзирев липсвали.
Дали обаче ритуалите наистина са били извършени от Гьоргов е загадка и до днес. Зловещият случай през август 1994 г. бил поет от следователя Виктор Савов от РДВР - Бургас. Савов, сега пенсионер в родния си град Средец, си припомня как следствието било прекратено поради психическото състояние на Гьоргов и невъзможността да се стигне до съдебна фаза.
По време на разпитите Николай описал сам и друго убийство, извършено три дни преди да умъртви Дзирев. По разказа му потресените полицаи се натъкнали на трупа на 82-годишната старица Мария Вълкова, баба на съпругата на Николай, с която той по това време вече бил в развод. Жената била буквално разпрана. При разследването станало ясно, че убиецът има специално тефтерче, в което е изготвил списък на хора, нарочени за убиване от него. Сред тях били имената на местната кръчмарка, отказала интимност на Николай, игуменът на Голямобуковския манастир отец Евтимий, кметът на селото…
Зловещите убийства станали причина съселяните на Гьоргов да инициират подписка за трайното му изселване от Голямо Буково. Николай попаднал в бургаската психиатрия и след кратък престой там бил препратен в ловешката болница за особено опасни криминални престъпници с душевни отклонения.
През 2000 г. Николай за първи път се завърнал в странджанското село. Близките му уверили съселяните си, че Николай вече е добре, безопасен е, редовно си взема лекарствата и няма опасност да нарани някого.
През 2003 г. бащата на Николай - Гьорго Гьоргов, получил инсулт и се залежал. Силите не достигнали на майката Калинка да се справя с младия мъж и той започнал необезпокоявано да се разхожда отново из селото, започнал да пие и да дразни съселяните си.
Един ден в пристъп на ярост той изхвърлил полупарализирания си баща през терасата на първия етаж в къщата им. Агресията на Николай се задълбочавала с всеки ден. Така се стигнало до фаталната дата 30 август 2005 г., когато Николай направил опит да изнасили 13-годишно момиче от селото. Мъжът причакал жертвата си пред къщата й късно вечерта, повалил я и започнал да къса роклята й. Привлечена от виковете на дъщеря си, майката на момичето се хвърлила да я спасява. Притекли се и мъже от селото, които издърпали детето от ръцете на Николай.
Съселяните на Гьоргов свикали събрание, на което присъствали районният прокурор на Средец, както и председателят на Общинския съвет в града Георги Георгиев. Единодушно голямобуковчани гласували за изгонването на Николай от селото. През октомври 2005 г. Районният съд в Средец разгледал случая и постановил Николай Гьоргов да бъде въдворен в лудницата в Раднево за година. Това бил максималният срок според действащия Закон за народното здраве. По преценка на лекуващите го лекари и след свикване на лекарски консилиум пациентът можел да бъде изписан или да бъде задържан за още една година.
На 1 ноември 2006 г. психичноболният Николай се завърнал в родното си село. Въпреки инициираната подписка срещу неговото връщане прокуратурата и местната власт се оказали безсилни. Правомощията на окръжния прокурор Ангел Ангелов стигали дотам да разпореди единствено експертиза на родителите на канибала, която да установи дали те са в състояние да се грижат за сина си...

Facebook logo
Бъдете с нас и във