Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Лъжа при кредит = на шест години затвор

Ръководството на правосъдното министерство представи на специална пресконференция във вторник (3 ноември) законопроектите за изменения в Наказателния кодекс (НК), в Закона за съдебната власт (ЗСВ), а също и в Закона за защита срещу домашното насилие. Предложенията за промени в съдебното законодателство бяха изложени от заместник-министър Даниела Машева, ръководител на работната група.

Една от актуалните промени в нормативната уредба - във връзка с криминогенната обстановка в страната напоследък - е предложението наказанието за отвличане с поискан откуп да си увеличи драстично и да се изравни с предвидената в законодателството санкция за убийство по особено жесток начин.
Според проектозакона за промени в Наказателния кодекс в случай на
отвличане и искане на подкуп
както и при рецидив, над похитителите надвисва заплахата от 15 до 30 години решетки, доживотна присъда или доживотен затвор без право на замяна. В момента за отвличане се предвиждат от 3 до 15 години лишаване от свобода в зависимост от тежестта на деянието. Ако корекциите бъдат приети, базовото наказание за това престъпление ще бъде от 5 до 15 години затвор. Нещо повече, създава се и ново положение, според което не само отвличането, но и подготовката за него ще се наказва, при това доста сериозно - с 5 до 10 години затвор.
Преди един месец по повод похищението на 20-годишния студент Румен Гунински премиерът Бойко Борисов заяви, че борбата с това престъпление ще изисква по-строго наказание. Очевидно ремонтът на закона в тази му част е повлиян от това негово изказване. Даниела Машева заяви обаче, че идеите за драстичното увеличаване на присъдите са дошли от няколко посоки - основно от МВР и от средите на магистратите.
Тук не е зле да припомним, че разкриването на тези тежки престъпления клони към нула. За последните три години на територията на София и в района са извършени 15 отвличания, от които бе разкрито само едно. Промяната на нормативната база едва ли ще доведе до по-висока успеваемост в това отношение, но надеждата на авторите на законопроекта е да има поне възпиращ ефект.
Предстоящите промени в наказателното законодателство отговарят и на исканията на полицията да се предвидят по-сурови мерки при посегателство над служители на реда. Предлага се например лишаването от свобода да не може да се заменя с глоба, когато е извършено престъпление срещу служител на МВР. Същото се предвижда и за полицаи, извършили посегателство срещу граждани. С това целяхме да намерим баланс, обясни Машева.
Промени ще има и в чл. 78 (а) от Наказателния кодекс. Той предвижда лицата с чисто съдебно минало да бъдат наказани с глоба, вместо със затвор, когато са извършили престъпления. Тази разпоредба няма да се прилага при наличието на тежки телесни повреди и смърт. В проекта за промени в НК се предвижда и двойно увеличаване на глобите за осъдените по въпросния чл.78 (а). Горната им граница става 10 000 лв., а долната - 1000 лева. Непълнолетните лица също ще бъдат включени в обсега на тази разпоредба. (До този момент само хора, навършили 18 години, можеха да се ползват с освобождаване от наказателна отговорност.)
Авторите на проекта предлагат също наказателна отговорност да се търси и
когато са подадени неверни данни
не само когато се кандидатства за облекчени условия при теглене на кредит, а изобщо при кандидатстване за кредит. Според сега действащия чл. 248а. от НК който, за да получи облекчени условия за кредитиране, представи неверни сведения, се наказва с лишаване от свобода до една година и с глоба от хиляда до три хиляди лева. Според алинея (2)... същото наказание се налага и на онзи, който представи неверни сведения или затаи сведения в нарушение на задължение да предостави такива, за да получи средства от фондове, принадлежащи на Европейския съюз или предоставени от Европейския съюз на българската държава. В обновените текстове санкциите са драстично завишени. Наказанието за лъжливи сведения при тегленето на кредит или при кандидатстване за средства от еврофондове става затвор за срок от 1 до 6 години и глоба от 1000 до 5000 лева. Когато това деяние е извършено от шефове на фирми, предвиденото в проекта наказанието става от 2 до 8 години тюрма и глоба от 2000 до 10 000 лв. (досега то бе до 3 г. лишаване от свобода и глоба от 2 хил. до 5 хил. лева).
В обновения НК се вкарва допълнение, което ще отпуши и делата за
имотни измами
Досега в текста, който визираше документна измама с цел противозаконно обсебване на имущество, ставаше дума само за движимо имущество. Сега се прави добавката недвижимо имущество. Наказанието за имотна измама остава, както и досега - до 6 години затвор.
В Наказателния кодекс се вкарва и текст, според който се инкриминира създаването на частен документ с невярно съдържание. Това практически означава, че под ударите на закона ще попаднат неверни договори за покупко-продажба на кола или договори за наем, сключени на занижени цени, каквато е масовата практика.
Друга промяна инкриминира ползването на чужда лична карта. Досега това беше наказуемо само ако тя се използва пред орган на властта. Ако поправката влезе в сила - ще се наказва представянето на фалшив документ при нотариус или за покупка на лизингови стоки.
Завишават се санкциите за редица
престъпления против данъчната и осигурителната система
Новост за Наказателния кодекс е и предложението да се инкриминира предварителното съгласие за корупция. Предвижда се въвеждане на наказание до 3 години затвор или пробация за хората, които се договарят за търговия с влияние с цел облага. Става дума за стъпката, която предшества даването на подкуп, обясниха от правосъдното министерство. След влизането в сила на този член от НК прокуратурата ще може да изправи на съд и лица, за които има доказателства, че са се наговаряли за корупционни престъпления. Този член обаче не може да влезе в сила с обратна дата. Той е неприложим към скандала Красьо в съдебната система, при който се оказа, че магистрати се обръщали за помощ към 27-годишния плевенчанин Красимир Георгиев, преди да бъдат назначени на шефски позиции.
В предложения законопроект за промяна на Закона за съдебната власт (ЗСВ) е предвидено
дисциплинарното наказание освобождаване от длъжност
да се налага на изборен член на Висшия съдебен съвет (ВСС) в случаите на тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и при извършване на действия, които накърняват престижа на съдебната власт. Според Даниела Машева досега не е била предвидена такава процедура дори когато става дума за сериозно нарушение или уронване на имиджа на съдебната власт от член на съвета.
По всичко личи, че правосъднато ведомство е попълнило по спешност дупката в закона, която зейна при скандала с Красьо Черничкия. Както е известно, заради все още тънещия в пълна мистерия телефонгейт двама от членовете на ВСС - Стойко Стоев и Иван Димов, си хвърлиха оставките. Тогава се изясни обаче, че в закона липсва текст, който да указва как член на ВСС може да бъде дисциплинарно освободен. В проекта се предлага процедурата за отстраняване на техен колега да стартира само по предложение на поне 1/5 от 25-членния състав на съвета. Промените предвиждат също дисциплинарно отстранен член на ВСС да не може да се върне в съдебната система и да стане редови магистрат, каквато възможност има сега. На компрометиран член на съдебния съвет няма да се полага също и паричното обезщетение, което по закон е до 20 работни заплати в зависимост от стажа, а при сегашните заплати на правосъдните кадровици може да се окаже 100-тина бона. Дори и да влязат обаче поправките в сила, те няма да засегнат досегашните два случая - на Стоев и на Димов.
Правосъдното министерство предлага и значителни
наказания при укриване на крадени вещи
което ще засегне най-вече заложните къщи. Ако текстът бъде приет, за вещно укривателство ще се полага затвор от 5 до 15 години. И санкциите за незаконно притежаване на оръжие се увеличават двойно. Вместо от 1 до 6 години, както е сега, се предлага наказанието да стане от 5 до 12 години затвор.
Убийството по непредпазливост също влиза в пакета от промени. Горната граница на наказанието при убийство по професионална непредпазливост се увеличава от 5 на 6 години затвор. Ако е извършено в пияно състояние, ще се налагат от 3 до 10 години затвор. (Тези текстове се отнасят основно за т. нар. лекарски грешки.)
Ще се завишат и наказанията за престъпления против брака, семейството и младежта.
Представените проекти са част от 57-те мерки за реформа в съдебната система. Списъкът им бе изготвен след консултации с Европейската комисия (ЕК) и правосъдният министър Маргарита Попова получи похвали от страна на Брюксел за свършената до момента работа от нея и от нейния екип.

Facebook logo
Бъдете с нас и във