Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ЛЪСНА ОЩЕ ЕДИН НАКАЗАТЕЛЕН ГАФ НА ЧЕРВЕНИТЕ

Председателят на т. нар. Комисия Петканов - проф. Стоян Кушлев, отново проплака, че не може да работи. Този път ролята на кошче за душевни отпадъци изигра парламентарната Комисия по правни въпроси, пред която Стоян Кушлев се ожали за наличието на огромен законодателен пропуск в Наказателния кодекс (НК).
Оказа се, че при ремонта на НК през септември 2006 г. (става дума за онзи ремонт, с който от 12 октомври международните трафиканти на проститутки и сводниците на мафията се наказват като най-обикновени квартални воайори) депутатите от управляващото мнозинство са допуснали още един гаф: заличили са чл.257 и са вкарали неговите разпоредби като нови алинеи в чл.255 от Наказателния кодекс. Чрез тази, козметична на пръв поглед, промяна депутатите са направили имуществото на големите финансови измамници недосегаемо за хората на Стоян Кушлев.
Член 257 от НК инкриминира укриването на данъчни престъпления в особено големи размери, а след вкарването му в друг текст от кодекса всички присъди и производства по него остава извън обсега на Комисията за изземане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност, обясни професорът и приведе на депутатите следния пример.
Във Велико Търново, където жена е осъдена за източване на ДДС в особено големи размери, комисията не може да й отнеме трите апартамента, придобити с откраднатите средства, защото дедесарката е осъдена по чл.257 от Наказателния кодекс. А такъв текст в НК вече не съществува и никой, дори и Господ, не може да преквалифицира влязла в сила присъда.
Тази грешка не е чак толкова фатална, защото само за един ден Народното събрание може да промени Закона за отнемане на имуществото, придобито по престъпен начин и проф. Кушлев може да продължи работата си съвсем спокойно, категорично заявиха юристи, врели и кипели в нормотворческия парламентарен хаос.
И, сякаш за отмъщение, обявиха, че т. нар. скандално изменение е направено през септември и е влязло в сила през октомври 2006 година. Професорът обаче го вади от ръкава си едва днес, защото... Парламентарната комисия по правни въпроси подхвана проектозакона, с който ще орежат заплатата му.
Дето има една приказка - На чужд гръб и сто тояги са малко. Защото въпросът на проф. Кушлев може и да се уреди чрез един освежителен ремонт на закона за дейността на комисията му. Обикновеният данъкоплатец обаче още дълго ще се чуди защо, чрез поредното елементарно недоглеждане, депутатите от управляващото мнозинство намалиха максималното наказание за крупните дедесари от десет на шест години лишаване от свобода.

Facebook logo
Бъдете с нас и във