Параграф22 Weekly

§22 Анализи

МАЦЕ ПАК ПОИСКА АВАНТА ОТ СЪДА

Маце от пернишкото село Дивотино подраска с нокти по вратите на Темида в края на миналата седмица с молба за разбиране и топло отношение.
Онези състрадателни люде, готови тутакси да проявят разбиране, обаче ще останат шокирани от един позабравен може би факт - в случая не става дума за прегрешила дивотинска девойка, а за здрав мъжага с див характер и репутация на убиец.
Осъденият на доживотна присъда Малин Крумов-Маце (37 г.) се ожали срещу отсъждането на Окръжен съд - Варна, произнесено на 29 март миналата година, с което бе хвърлен завинаги, без право на отмяна, зад решетките за убийството на македонския гражданин Орце Коруновски. Заедно с него пред Апелативния съд присъдите си обжалваха и останалите подсъдими Венко Агонцев (39 г.) и Димитър Викентиев (43 г.), отнесли по 16 г. затвор, и Карамфил Карамфилов (36 г.), който получи 17 години лишаване от свобода. Присъдата срещу Карамфилов обаче е задочна, защото по данни на граничните служби два дни след екзекуцията той е напуснал страната с документи на друго лице.
С него се е измъкнал и главният герой в трилъра Орце - Малин Крумов-Маце. По неясни и до ден днешен причини три години по-късно Маце се завръща в страната и е задържан. За преминаването на границата с чужди документи Варненският окръжен съд (ВОС) наложи на двамата наказание лишаване от свобода за две години. Отделно за оръжието на покушението, което Малин Крумов незаконно е притежавал, ВОС определи наказание от три години затвор.
Тогава Окръжният съд призна Крумов, Карамфилов, Агонцев и Викентиев за виновни, че на 22 септември 2002 г. са убили македонеца. Според съдиите Маце е прекият извършител, в съучастие с Димитър Бенишев, който е подбудител, а Агонцев, Карамфилов и Викентиев са помагали за осъществяване на замисъла.
Магистратите посочиха, че убийството е било извършено предумишлено по начин, опасен за живота на мнозина, а за Маце при условията на опасен рецидив. Доживотната си присъда Малин Крумов трябва да изтърпи при специален, а за останалите съдът определи усилено строг затворнически режим. Освен това четиримата трябва солидарно да заплатят на съпругата на Коруновски 50 000 лв. и по толкова за тримата му непълнолетни синове, включително и лихвата от датата на извършване на убийството.
По делото за разстрела на Орце Коруновски бяха насрочени общо пет съдебни заседания, разпитани бяха десетки свидетели и експерти. В хода на съдебното дирене бяха установени категорично замисълът, времето и начинът на извършване на поръчковото убийство.
Орце Коруновски беше разстрелян посред бял ден в заведението за хранене Тропс в центъра на Варна, пред очите на десетки клиенти. В настъпилата паника неизвестният тогава убиец напуснал заведението, но бил преследван от близките на македонеца чак до морската градина. Там още същия ден е открит и пистолетът, с който Орце е застрелян. Следите, установени по него, обаче се оказали негодни за идентификация. Събраните доказателства дадоха основание на прокуратурата да твърди, че убийството е обмислено, подготвено и организирано дълго време. Поръчителят Димитър Бенишев е планирал действията на всеки един от обвиняемите и ги е мотивирал, посочиха тогава прокурорите.
Подбудителят Бенишев така и не стигна до етапа на обжалване на присъдата. Производството по делото срещу него бе прекратено след неговата смърт през 2003 година. Бенишев, известен в Македония с прякора Българина, се самоуби в дома си в софийския квартал Бояна.
Пред Апелативния съд в края на миналата седмица адвокатите на четиримата подсъдими настояваха за отмяна на присъдите, за връщане на делото за ново разглеждане и оправдателни присъди за своите подзащитни. Защитата на Малин Крумов поиска да бъдат разпитани освен известни по делото свидетели, така и нови. Освен това бе поискана и тройна дактилоскопна експертиза на оръжието, с което е бил разстрелян македонецът. В речите си защитниците на четиримата настояваха, че присъдите на клиентите им са изградени на базата на предположения, а не на фактите, събрани по делото.
Мераците на осъдените, изложени от техните адвокати, обаче бяха отрязани като с нож от апелативните съдии. Те ги отхвърлиха като неоснователни и неотносими към делото.
Какво ще решат апелативните съдии, ще стане ясно до месец. Общоизвестна тайна е обаче, че Маце вече веднъж е успявал да размекне въззивната инстанция и да измъкне по-лека присъда по друг повод.
Това предизвика скандал между МВР и висши съдии през март 2003 г., когато вътрешното министерство търсеше под камък и дърво Маце, но без успех. Основен участник в караницата на високо ниво бе тогавашният главен секретар на вътрешното ведомство Бойко Борисов. На отчета на Националната следствена служба в средата на март 2003 г. той се нахвърли върху председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Иван Григоров, заместника му Румен Ненков, като обвини съдебните инстанции, че пускат на свобода престъпниците.
Маце, когото издирваме за убийството на македонеца Орце Коруновски, беше ли в затвора за убийство? Беше! Но сега е на свобода за примерно поведение и ние трябва да трошим луди пари на държавата, за да го издирваме..., заяви тогава генерал Борисов.
Донякъде Борисов тогава имаше право, че заради нечие недоглеждане МВР налива вода в празна мелница. Защото по закон за изпълнението на присъдите се грижат Министерството на правосъдието (чрез Главна дирекция Изтърпяване на наказанията) и прокуратурата. Съдът решава за предсрочното освобождаване на когото и да било единствено тогава, когато постъпи конкретно мотивирано искане от шефа на съответния затвор, подкрепено от становището (също аргументирано) на съответния окръжен прокурор.
А само три месеца преди да гръмне Коруновски в главата, Маце се намира в бобовдолския затвор, където излежава седемгодишна присъда за нанесена тежка телесна повреда. Вместо седем години бандитът от Дивотино лежи реално четири и няколко месеца, за да се озове най-накрая на крилата на свободата във Варна, където извършва поредната си дивотия и прострелва смъртоносно Коруновски.
На 3 юни 2002 г. Малин Крумов напуска предсрочно затвора, след като през май 2002 г. Кюстендилската окръжна прокуратура предлага той да бъде освободен. Сред мотивите е посочено, че с решение от 2001 г. на Софийския апелативен съд присъдата на Маце е изменена, като от седем години наказанието е намалено на пет години и шест месеца лишаване от свобода.
Параграф 22 вече публикува през 2003 г. мотивите на кюстендилския окръжен прокурор Серафим Гонев, с които той предложи предсрочното освобождаване на Маце от затвора. Ето един от тях: Лишеният от свобода Крумов регистрира по-голяма приспособимост към условията на затвора, поради което и поведението му е адекватно на изискванията. Съхранил е независима и авторитетна позиция, демонстрира откритост при контактите както с осъдените, така и с администрацията. Поддържа близък контакт със семейството си, който му носи баланс и поддържа равновесието му. Поведението му е балансирано....
Наказанието на Малин Крумов започва да тече на 31 юли 1997 г. и към 11 март 2002 г., когато е подал молба за предсрочно освобождаване, той е излежал общо четири години и седем месеца. Оставащите 10 месеца и 20 дни от присъдата му са опростени благодарение на мотивираното предложение на прокурора с ангелско име. И Маце поема по широкия друм на свободата. А три месеца по-късно демонстрира балансирано поведение, застрелвайки, без да му мигне окото, жертвата си посред бял ден, пред десетки свидетели...

Facebook logo
Бъдете с нас и във