Параграф22 Weekly

§22 Анализи

МАЦЕ ПОИСКА АВАНТА, ТЕМИДА МУ ПУСНА

Стана тя, каквато я предвидихме - горещата молба на Маце от пернишкото село Дивотино за разбиране и топло отношение стигна до самото сърце на Темида, която не остана сляпа и глуха. Както вече уточнихме в бр. 4 на Параграф 22, става дума не за жалба по загубена младост, а за прошение на известния дивотински бандит Малин Крумов-Маце, отправено към Апелативен съд-Варна.
Повод за този трогателен жест бе присъдата на Варненския окръжен съд (ВОС) от 29 март миналата година, с която Маце бе хвърлен в зандана до живот, без право на отмяна. Както вече е известно, той и съучастниците му Венко Агонцев (39 г.), Димитър Викентиев (43 г.) и Карамфил Карамфилов (36 г.) бяха осъдени за убийството на македонския гражданин Орце Коруновски. Маце получи затвор до живот, двама от сподвижниците му - по 16 г., а Карамфилов бе осъден задочно на 17 г. лишаване от свобода, тъй като и до ден днешен си вее байряка нейде в чужбина.
Според първата съдебна инстанция на 22 септември 2002 г. Малин Крумов като пряк извършител, в съучастие с Димитър Бенишев като подбудител, а Агонцев, Карамфилов и Викентиев като помагачи, умишлено са убили македонеца Орце Коруновски. Убийството е било извършено предумишлено, в заведение за хранене в центъра на Варна, по начин, опасен за живота на мнозина, а за Крумов и при условията на опасен рецидив, се казваше в мотивите на първоинстанционната присъда.
Оказа се обаче, че категоричността на Варненския окръжен съд, че присъдата на Маце е без право на отмяна, е заблуда. В началото на седмицата стана ясно, че Апелативният съд е отменил решението на окръжния съд за убийството на македонеца Орце Коруновски и е върнал делото за ново разглеждане от друг състав на Варненския окръжен съд.
Достатъчна за този драматичен обрат се оказа жалбата на подсъдимите. Според съобщение от Апелативен съд-Варна, въззивното искане на подсъдимите, както и аргументите на ВОС за постановените присъди при установената фактическа обстановка са били разгледани в края на януари. В резултат на това апелативните магистрати са установили, че първата съдебна инстанция не е посочила въз основа на какви доказателства е приела за установени изложените фактически обстоятелства, механизма на извършване на престъплението и ролята на всеки един от подсъдимите.
ВОС не е обсъдил всички възражения на адвокатите, както и на самите подсъдими. Фактическата липса на мотиви към присъдата е съществено нарушение на процесуалните правила, се казва още в решението на въззивната институция за връщането на делото. Наред с това Апелативният съд е дал указания за изясняване на основните моменти от обвинението, свързани с мотивите за извършване на престъплението и конкретното участие на всеки един от подсъдимите в престъпното деяние. Решението на апелативните магистрати, с което се отменя осъдителната присъда по наказателния процес за убийството на Орце Коруновски, и делото се връща за ново разглеждане от друг състав, не подлежи на обжалване.
Както вече е известно, адвокатите на четиримата подсъдими атакуваха присъдите на клиентите си и настояха за отмяната им, за връщане на делото за ново разглеждане и в крайна сметка за пълно оправдание на техните подзащитни. Защитата на Малин Крумов поиска още освен известните свидетели по делото да бъдат разпитани и нови. Освен това бе изискана и тройна дактилоскопна експертиза на оръжието, с което е бил разстрелян македонецът. В речите си защитниците на четиримата настояваха, че присъдите на клиентите им са изградени на базата на предположения, а не на фактите, събрани по делото.
Да припомним, че Орце Коруновски беше разстрелян посред бял ден в заведението за хранене Тропс в центъра на Варна пред очите на десетки клиенти. Използвайки паниката, килърът най-спокойно се изнесъл от заведението. Когато преодолели първоначалния страх, близките на македонеца се спуснали по следите му и го гонили чак до морската градина.
Точно там, както се казва на оперативен език, по горещите следи варненските полицаи откриха оръжието на престъплението - пистолет Макаров. Какво са правили ченгетата със захвърления пистолет не е ясно, но в хода на разследването по делото бе установено, че иззетите от оръжието следи са негодни за идентификация.
Именно този факт даде мощно оръжие в ръцете на защитата на подсъдимите, които не се поколебаха да го използват срещу първоинстанционното решение, както и срещу обвинението. То се кълнеше, че събраните доказателства дават достатъчни основания да се твърди, че убийството е обмислено, подготвено и организирано дълго време. По време на процеса във ВОС прокурорите посочиха, че Димитър Бенишев е поръчител на убийството, той е планирал действията на всеки един от обвиняемите и ги е мотивирал. Какви обаче бяха доказателствата за поръчителството, така и остана в тайна.
Подбудителят Бенишев рано напусна както проточилия се процес, така и живота. Производството по делото срещу него бе прекратено след неговата смърт през 2003 г., когато Бенишев, известен в Македония с прякора Българина, се самоуби в дома си в софийския квартал Бояна. Така той безкрайно улесни останалите подсъдими по делото, като защитата им изтъкна в протеста си пред въззивната институция липсата на мотив при убийството.
Остава да изчакаме развоя на тази съдебна сага, проточила се дълго във времето. Ако се потвърдят съмненията за непригодността на следите по оръжието, това означава, че обвинението ще бъде лишено от една основна улика срещу четиримата. Оттук нататък изобщо не е далеч от логиката предположението, че процесът срещу Маце и неговите съучастници може да се извърти така, че на прокуратурата и МВР свят да им се завие.
Без никакво чувство за фатализъм само ще посочим, че веднъж вече Маце се е възползва от мекото сърце на Темида и успя да се измъкне от затвора, без да излежи докрай една от присъдите си. Това стана три месеца преди във варненското заведение Тропс да прозвучат изстрели и македонецът Орце да се прости с живота си, преди да си е изял супата.
Кой дръпна спусъка - ето това е въпросът, над който отново ще умуват обвинение и съдии. Между другото народната мъдрост твърди, че няма страшно. Както се казва, трети път-майка и баща...

Facebook logo
Бъдете с нас и във