Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Мафия в прегръдка с... мафията

В България мафията се е прегърнала със съдебната власт и тази прегръдка задушава хората! Това чуха членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) преди заседанието си в четвъртък (15 март). А главният прокурор Борис Велчев беше приветстван с плакати: Прокуратурата - слуга на крадците на европари!, Велчев , докога ще прикриваш престъпниците съдии и прокурори?, Вън от системата магистрати, прилагащи двойни стандарти!.


Поредната демонстрация срещу мафията в съдебната система беше организирана от движение Антимафия, търсещо чисти ръце в съдебната власт. Пред сградата на съвета се събраха хора от Бургас, от Ямбол и София, изгорели в имотни измами. Председателят на неправителствената организация Георги Дражев заяви, че причината за протеста е тежката диагноза на цялата съдебна власт, която е в будна кома, и действията на импотентния Висш съдебен съвет. За разлика от съдебните началници, Дражев определи констатациите в последния евродоклад като доблестна плесница за всички от ВСС, призова обществото да направи същото и увери, че Европейската комисия ще изпрати свои представители намясто да се запознаят с некадърната работа на ВСС.


Как реагира главният прокурор? На вбесена от бездействието на подопечните му бургазлийка, която чула лично от неговата уста обещание да й помогне за връщане на заграбените й имоти, Велчев обясни, че е разпоредил да бъде направен преглед на всички дела в тази връзка, но в момента не можел да каже нищо повече. Този момент обаче е продължил почти година след като главният прокурор благоволил да изслуша жената, притиснат от предишен протест. По думите на Велчев в тези отношения трябвало да има ред и решение на проблемите не можело да се търси на улицата. След което покани протестиращите на нова среща във ВСС.


Малко по-късно в съвета се разигра поредната кадрова пародия, илюстрираща реда в родното правораздаване. При втори опит за избор на апелативен прокурор на София се стигна до обичайния необясним вот, който сочи безпогрешно наличието на тайни договорки и скрит лобизъм в действие. Стигна се и до балотаж, но никоя от трите кандидатури - на заместник градския прокурор Божидар Джамбазов и на заместник апелативните прокурори Галина Стоянова и Йордан Стоев , не събра необходимия минимум от 13 гласа, за да бъде одобрена. Въпреки ревностната подкрепа на Велчев за Джамбазов, победител на първия тур се оказа Стоев, за когото никой преди това не беше изказал устно подкрепа. За него гласуваха 10 от членовете на съвета, за Джамбазов - 6, за Галина Стоянова - 4, а една бюлетина беше недействителна.


За Велчев неуспехът на неговия фаворит се оказа далеч по-разстройващ от срещата със съсипаните от беззаконието участници в протеста. Главният прокурор реагира необичайно остро, настоявайки подкрепилите Стоев да изразят публично какво виждат в него. Едва тогава председателят на бюджетната комисия Иван Колев се обади, че харесвал как работи Данчо още докато бил следовател, а Джамбазов нямал достатъчно опит, за да е апелативен прокурор. За да илюстрира думите си, че той е млад човек, който трябва да се учи още, Колев каза, че докато работел по известно дело с Джамбазов, му направило впечатление, че той се изявява повече в медиите, отколкото по делото. Затова ще подкрепя... как се казваше... Йордан Стоев, оплете се Колев. Последва балотаж, в който за Стоев отново гласуваха 10 членове на съвета, а гласовете за Джамбазов набъбнаха също на десет. Една бюлетина пак се оказа недействителна.


Омерзен съм от пошлия начин, по който някои членове на ВСС формираха мнозинство в подкрепа на таен фаворит, който далеч не е сред най-изявените професионалисти в прокуратурата. Такова пошло и страхливо поведение не съм очаквал!, изригна Велчев , след като не успя да наложи Джамбазов, когато определи по-рано като един от най-големите професионалисти в системата. Твърде странна оценка, като се имат предвид скромните резултати по делата за злоупотреби със средства от еврофондове, станали емблема на България в докладите на Европейската комисия. На този фон припомненото от друг член на ВСС - бившия градски прокурор на София Нестор Несторов - че Джамбазов бе замесен в гейскандал през 2006 г., беше само липсващата щипка сол в гозбата. Тогава името, телефонът и адресът му изскочиха от тефтерчето на задържания за разпространение на детско гей порно Иван Панов. Джамбазов призна, че познава Панов и били в обща компания, но нямали приятелски, а чисто познати отношения.


При такива кандидати и покровители протестиращите просто нямат шанс. В края на миналата година първият конкурс за този пост се разви по подобен начин. Досегашният шеф Вичо Вичев се оказа обект на дисциплинарна проверка за използване на документ с невярно съдържание. Венцислав Андреев пък лъсна в шокиращото с разкритията за безобразията на най-високо равнище в прокуратурата дело срещу висшия прокурор Ангел Дончев. Наред е трети конкурс - с нови професионалисти...

Facebook logo
Бъдете с нас и във