Параграф22 Weekly

§22 Анализи

МАФИОТСКО БЕБЕ ПОЛУЧИ ПЕНСИЯ В ПЕРНИК

Констатацията, че на родните бандити не им пука особено нито от извънредни мерки на МВР, нито от доклади на чуждестранни партньори, не е от вчера. Тя бе потвърдена за кой ли път във вторник (22 юли) и както можеше да се очаква, това стана със стрелба - не по панички, а на живо месо. Мишена този път бе 30-годишният перничанин Венцислав Драганов-Мечана, който бе прострелян към 22.30 часа във вторник в близост до кафенето му Лого, намиращо се в кв.Изток в града на миньорите.
Според данни на МВР неизвестен стрелец изпразнил един пълнител на пистолет Макаров, опитвайки се да направи кожата на Мечана на решето. Убиецът, изглежда, не е бил професионалист, защото успял само да рани Мечана в двете рамена. За сметка на това предното стъкло на мерцедеса със софийска регистрация, собственост на перничанина, е на решето. Това дава основание на разследващите полицаи да предполагат, че Мечана първоначално е седял зад волана на колата си. Раненият е закаран във Военномедицинска академия без опасност за живота.
Щом военните медици го позакърпят, Мечана ще трябва да изпее на криминалистите кой му е вдигнал мерника. Той е криминално проявен, има в творческата си биография разбивания на каси, изнудвания, кражби на автомобили. Особен интерес за ченгетата представлява фактът, че е свързан и с трафик и разпространение на дрога. Неофициална информация сочи, че Мечана е бил приближен на убития насред Перник през февруари т.г. наркодилър и автокрадец Николай Христов-Хайо. Криминалистите от ОДП-Перник тепърва ще изясняват има ли връзка опитът за покушение с наркомрежата в града.
И докато пернишкото подземие си разчиства сметките и босовете му падат като при подборен отстрел, в същото време общината в града прави неочаквани и граничещи с абсурда стъпки.
Не е тайна, че пернишките съветници са широко скроени хора, които се грижат за всеки жител на общината. Стана ясно, че те са готови да отпуснат пари дори на социалнослабите роднини на... наркобосове, които са се преселили в отвъдното по чужда воля.
На последното преди лятната ваканция заседание на местния минипарламент членовете му гласуваха единодушно, без каквото и да е колебание, да бъде отпусната персонална пенсия на малката Магдалена Руменова Стефанова. Момиченцето е на година и три месеца и е дъщеря на показно разстреляния виден пернишки наркодилър на едро Румен Стефанов-Алф. Приживе той бе спряган като дясната ръка на известния в целия Югозапад наркобос Райко Василев Арарски, по-известен като Райко Кръвта.
Както е известно, Райко също бе разстрелян в центъра на Перник пред очите на десетки минувачи през 2005 година. Две години по-късно по същия начин бе убит и Алф. Той бе прострелян в главата пред дискотека Че Гевара в пернишкия квартал Мошино. Тя бе собственост на Райко Кръвта, но след убийството му през 2005 г. премина в ръцете именно на Алф - най-близкия му приятел и ортак в бизнеса. Покушението срещу Румен Стефанов пък бе извършено малко преди полунощ на 23 септември 2007 г., когато Алф спрял лекия си автомобил пред дискотеката и тръгнал към заведението. Срещу 31-годишния наркодилър бе стреляно с малокалибрена пушка, предполага се, че е използван снайпер. Куршумът бе пронизал челото на Румен над лявата вежда и заседнал в черепа. Тежкораненият Алф бе откаран в Пирогов в състояние на клинична смърт, където почина на следващия ден. Най-вероятната причина за разстрела, според неофициалната версия на полицията, е преразпределение на наркопазара в Перник.
За разлика от общинарите, пернишкото поделение Социално осигуряване към НОИ е отказало отпускането на наследствена пенсия на бебето Магдалена, тъй като баща й нямал необходимия осигурителен стаж от пет години. И как да го има, след като все още не се е чуло някъде да има учредено ООД на наркобосове, поне официално.
В молбата си до градоначалника на Перник, с която иска да бъде отпусната персонална пенсия на дъщеря й, съпругата на убития наркобос Мария Петрова е написала, че е в отпуск по майчинство. Тя е декларирала, че не притежава никакво движимо или недвижимо имущество, поради което й е трудно да издържа двучленното си семейство.
Детето не е виновно за деянията на баща си, пенсията му се полага, всичко е напълно законно, мотивираха решението си пернишките съветници.
Новината обаче бързо се разчу и разбуни града - тогава да плащат пенсии и на родителите на децата, които пострадаха от наркотиците, разпространявани от Алф, гневят се перничани.
Никой не вярва, че подземният бос не се е погрижил приживе за съпругата и детето си. Искането може и да е законно, но е скандално, категорични са жителите на миньорския град, от чиито данъци ще се изплаща пенсията на малката Магдалена.
Нищо чудно наесен, възобновят ли заседанията си, пернишките местни избраници да гласуват пенсия и на наследниците на друг един показно разстрелян крупен наркобос на Югозапада - Николай Христов-Хайо.
Защото и той, и Алф, и Райко Кръвта, макар и непримирими врагове до последния миг на живота си, са брънки от една и съща верига.
Заради серията разстрели в областния град през последните две години и двата опита за покушение срещу 64-годишния Васил Арпарски - баща на Райко Кръвта, който според местни ченгета е и наследник на неговия бизнес, в началото на април евроексперти пристигнаха на специално посещение в Перник. При серия срещи в Областна дирекция Полиция и Окръжна прокуратура те проявиха специален интерес към противодействието на организираната престъпност и по-специално - към работата по разкриване на убийството на пернишкия наркодилър Румен Стефанов - Алф.
Убийствата на Кръвта, Алф и на Хайо са свързани, заяви тогава шефът на пернишката полиция комисар Димитър Шереметев. Той отстоява тезата, че публичните разстрели, при които по чудо няма ранени или загинали обикновени граждани, са резултат от противоборство между местни групировки, разпространяващи наркотици в региона.
Голямата битка е за пазара на хероин. Градът, в който някога изобилстваха миньори и металурзи, а сега - главно безработни, се слави с най-ниската цена и с изключителната чистотата на твърдата дрога. Затова столичните наркомани са значителен процент от клиентелата на местните дилъри.

Facebook logo
Бъдете с нас и във