Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Магазинерът на Очите начетен за пране на пари

Още един от най-приближените хора на несебърския наркобос Димитър Желязков-Очите е обвинен за пране на пари. Обвинителният акт по чл.253 от НК е срещу нарочения за магазинер на мафията Стефан Хаджиев, по прякор Котката. Разследващите са установили, че Котката е инвестирал печалбата си от бизнеса с наркотици изключително в покупка на недвижимости - апартамент, вила в строеж в горски фонд, различни терени и няколко луксозни автомобила. Ако се докаже обвинението срещу него, имотите ще бъдат конфискувани.
Стефан Хаджиев - Котката бе задържан заедно с Петър Петров на 7 февруари 2007 г. в Бургас при излизането им от апартамент в блок 15 на бургаския квартал Зорница, където се е намирало наркодепото на групата на Митьо Очите. Тогава в жилището спецполицаите се натъкнаха на над 10 кг наркотици на стойност близо 800 000 лв. и голям арсенал от различни оръжия. Веднага след задържането им на двамата наркопласьори бяха повдигнати обвинения за пласиране на дрога и за незаконно притежаване на оръжие - взривове и боеприпаси.
Хаджиев и Петров бяха първите задържани от наркобандата на Митьо Очите. Впоследствие, когато в съдебната зала бе представена схема на самата структура с йерархичните нива на 15-те задържани други Митьови хора, стана ясно, че двамата не са обикновени наркопласьори, а са изпълнявали по-специални функции в групировката.
Очите се оказа на върха на структурата, а непосредствено под него - Янко Гюров, по прякор Поморийския, който е мозъкът на структурата. Гюров се е занимавал с всекидневната организация на работата, разпределянето на ангажиментите и създаването на подструктури. Очите се е намесвал само когато се появявал по-сериозен проблем с някой от пласьорите. На третото ниво бил поставен Диньо Динев. Той имал смесени функции - да събира и отчита парите и да организира движението на наркотика. Наравно с него се подвизавал и задържаният Стефан Хаджиев - Котката, който бил натоварен да събира приходите от търговията само на кокаин. Диньо пък отговарял за хероина. Според издадената заповед Котката се отчитал във вторник, а Диньо - в понеделник.
Котката бил определен и за един от петимата лейтенанти в структурата на Очите. Той бил натоварен да ръководи придвижването на пратките и продажбите и да надзирава уличните дилъри от по-ниските нива.
Стефан Хаджиев - Котката и Петър Петров получиха най-големите присъди от цялата наркоструктура. Всеки от тях трябва да лежи зад решетките по една петилетка. Причината е, че за разлика от боса им срещу тях имаше повдигнато повече от едно обвинение. Според обвинението, двамата са били членове и на ударното ядро на групировката, което освен с разпространение на дрога се е занимавало с изпълнение и на мокри поръчки. `
Името на Стефан Хаджиев - Котката нашумя и покрай скандала с незаконното строителство в местноста Ченгене скеле край Бургас. Оказа се, че наред със скромните малки къщурки на рибарското селище сред издигналите се незаконно няколко тузарски вили едната е притежание на Котката. Според експерти, стойността на къщата е близо 110 000 лева.
Ако се докаже обвинението в пране на пари Хаджиев ще трябва да се раздели и с разкошната двуетажна масивна къща.
Срещу още един човек от най-близкото обкръжение на Митьо Очите също се подготвя обвинение за пране на пари, научи Параграф 22. Под прицела на магистратите този път ще попадне Янко Гюров - Поморийския, сочен за стратег на управляваната от Очите наркогрупировка. Обвинението срещу Гюров ще бъде за участие в схема за изпиране на мръсни капитали и опити за легализация на натрупаните от продажбата на дрога авоари посредством покупка на недвижими имоти. По същото обвинение е привлечен да отговаря и самият Димитър Желязков, заедно с майка му Станка, приятелката му Антигона и чичо му Иван.
Според разследващите няма начин Янко Гюров със законни доходи да е натрупал състоянието, което има, и да поддържа стандарта на живот, който е имал, преди да бъде вкаран в бургаския затвор. Първоначалното разследване показало, че за период от шест години той е доказал разходи в размер на 1164.63 минимални работни заплати, а е реализирал общи приходи в размер на 2914 минимални работни заплати. Явно в най-скоро време Гюров ще даде обяснение за тази разлика пред съда...

Facebook logo
Бъдете с нас и във