Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Магистрали за смет!

Кралят на боклука в Югозападна българия Кольо Илиев е с повдигнати обвинения за пожара в управляваното от фирмата му "Феникс" - Дупница депо, който съсипа нов виадукт за милиони от магистрала "Струма". Дотук с добрите новини. Останалото е просто съвременна България, в която властта не крие чувството си за безотговорност, докато се крие зад собствения си гръб.

Представителите на централната и местната власт започват да си прехвърлят топката кой трябвало да си мръдне задника съобразно законовите правомощия. Кольо Илиев признава, че е складирал много повече отпадъци, отколкото може да поеме площадката на склада му, но общината му искала прекалено много пари за съседни имоти. Сделката, значи, не станала, той ги затрупал, но пък и никой не му правел проблем за това.

Заместник-кметът на Дупница Крум Милев уверява абаче, че истината е обратната - Илиев бил предупреждаван много кратно, издали му и купища актове. Подавани са придружени със снимки сигнали до АПИ и до РИОСВ-Перник, но ефектът бил нулев. Твърдения, които не впечатляват бизнесмена, според когото ставало дума само за дребни нарушения, като липса на отчети, каквито са необходими според една от наредбите. И контраатакува градската управа с упрека, че не е взела мерки срещу хвърлянето гуми, канапета и други отпадъци точно в района под моста. Което си е наш културен феномен, а Дупница изобщо нямала собствено депо за смет от две години и половина.

Близо е до ума, че при такава държава както поведението на гражданите, така и това на бизнеса добива измерения на абсолютна свинщина. "Феникс" - Дупница приемала по договор за рециклиране фармацевтични отпадъци от „Балканфарма” - Дупница без да има капацитет за рециклиране. За това трябвала машина, чиято цена от милион лева била непосилна за изпълнителя. Както и цената за земята от землището на село Джерман, ползвана от него незаконно вече четири десетилутия и превърната в мърлява промишлена зона като от холивудски трилър. Колкото до липсата на разрешение за складиране на боклука, Кольо Илиев има готов еко отговор - това не била боклук, а суровина за милиони след съответната обработка. 

За капак, докато БСП громи опозициононо ГЕРБ за белята, всичко свързват Кольо Илиев с БСП. Дружки били с кмета Първан Дангов, от ротари клуб се познавали, но пари срещу услуги не разменяли. Въпросът е обаче защо пък ГЕРБ не взеха мерки за опазване на новопостроената магистрала, щом като премиерът все с магистралите се хвали.  "Има прокурори, да им повдигат обвинения и да ги вкарват в затвора. Аз строя, няма да ходя да ги пазя!", обясни Борисов, впечатлен почти по същото време на място от черепите на обезглавени момичета, открити от археолози при разкопките по трасето на магистрала "Хемус".  

Facebook logo
Бъдете с нас и във