Параграф22 Weekly

§22 Анализи

МАГИСТРАТ НА СЪД ЗА ОБИДА НА АДВОКАТ

Тричленен състав на Русенският окръжен съд даде ход на уникален по рода си процес. Местният адвокат Никола Тентениев е завел дело за обида (чл.146 от Наказателния кодекс) срещу заместник-председателя на Окръжния съд в Русе и шеф на Наказателната колегия Десислав Любомиров. Защитникът иска 20 800 лв. обезщетение, защото обидата била разпространена в печата и така му било опетнено реномето.
Случаят е отпреди два месеца. На 5 юли Русенският окръжен съд трябваше да даде ход на т.нар. мегадело Хлебна мая. На подсъдимата скамейка са деветима души, обвинени в незаконна приватизация на държавното дружество Хлебна мая. Но адвокат Никола Тентениев, служебен защитник на подсъдимия Силви Димитров, заяви тогава пред съда, че не е успял да се запознае с материалите по делото и поиска повече време. Думите му предизвикаха гнева на съдия Десислав Любомиров. В прав текст магистратът обвини адвоката, че му липсват морални качества. Каза му, че на 3 юли сутринта е бил уведомен, че е назначен за служебен защитник. Вместо обаче да залегне над папките с доказателства, адвокатът ги е прелистил за около половин час. В крайна сметка съдия Любомиров заличи служебния защитник от делото и поиска нов.
На 5 септември адвокат Тентениев пуска жалба в районния съд в Русе, но магистратите я отхвърлят като недопустима. Мотивът им е, че колегата им е защитен от конституцията. Според чл.132 на основния закон: При осъществяване на съдебната власт съдиите, прокурорите и следователите не носят наказателна и гражданска отговорност за техните служебни действия и за постановените от тях актове, освен ако извършеното е умишлено престъпление от общ характер.
Адвокат Тентениев обаче обжалва решението пред окръжния съд в града. В четвъртък (12 октомври) трима съдии - Свилен Сирманов, Петър Балков и Юлиян Стаменов, се събраха, за да разгледат молбата на защитника.
Още в самото начало на заседанието обаче Тентениев поиска отвод и на тримата, защото те са колеги на подсъдимия Любомиров. Според адвоката заради сблъсък на интереси Върховният касационен съд (ВКС) трябвало да определи в кой съдебен район да се гледа делото.
Но и тримата магистрати отхвърлиха искането за отвод като неоснователно. Те се мотивираха с думите, че се чувстват достатъчно независими, за да решат процеса. След това съдебният състав даде ход на делото. Адвокат Тентениев представи писмени доказателства, изложи своите виждания по въпроса - колко бил обиден, как бил накърнен неговият имидж като защитник. От своя страна, адвокатът на съдия Любомиров заяви, че жалбата е недопустима, защото клиентът му има функционален имунитет и се позова на конституцията.
След като изслуша страните, тричленният съдийски състав заяви, че ще се произнесе с решение в законоустановения 30-дневен срок.
След края на заседанието адвокат Никола Тентениев се закани, че ако жалбата му отново бъде отхвърлена, ще се обърне към Върховния касационен съд. Ако и той не го подкрепи, ще стигнел чак до Страсбург.

Facebook logo
Бъдете с нас и във