Параграф22 Weekly

§22 Анализи

МАГИСТРАТ ОБСЛУЖИ КОЛЕГА НА ТОПЛОТО

Ако не с друго, делото срещу Вальо Топлото ще се запомни с постоянните скандали, които се вихрят около него. То не беше споменаване на името на министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров в личната кореспонденция на Валентин Димитров, то не беше бой в ареста, то не бяха подмятания, че още ВИП-персони ще бъдат привлечени като обвиняеми за източването на столичната Топлофикация.
Но върхът на сладоледа бе достигнат в сряда (25 април) по време на заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС). Директорът на Националната следствена служба (НСлС) Ангел Александров внесе предложение за дисциплинарно уволнение на подчинената му Татяна Шарланджиева. От образуването на делото срещу Валентин Димитров на 4 юли 2006 г. тя взема активно участие в разкриването на престъпленията му. С други думи - тя бе включена в разследващия екип.
Повод за искането на шефа на НСлС е повече от скандален. Шарланджиева е била заловена да снася информация не на кого да е, а на собственика на фирма Фронтиер и близък приятел на Овчаров - Красимир Георгиев.
На 1 април следователят от НСлС Иван Тороманов заяви, че по делото срещу Вальо Топлото ще има още един високопоставен обвиняем. Ден по-късно се появи информацията, че най-вероятно става дума за Красимир Георгиев. Разследващите органи у нас засекли банков превод от 450 000 евро от негова фирма на Бахамите по сметката на Валентин Димитров в Австрия.
Шарланджиева е отстранена от разследването още на 5 април. Внесох във ВСС предложение за дисциплинарното й уволнение за виновно допуснати груби нарушения при разследването. Не мога да кажа какви са, защото обстоятелствата по този случай са класифицирана информация. Става дума за това, че е поддържала нерегламентирани контакти с близки до обвиняемия Димитров, обясни след заседанието на ВСС в сряда Ангел Александров.
Всъщност още преди три седмици имаше индикации, че нещо се мъти около разследването срещу бившия шеф на столичното парно. Тогава Шарланджиева бе махната от екипа и на нейно място бе определен колегата й Румен Киров. Но медиите не обърнаха сериозно внимание на рокадата, защото Киров се слави като голям специалист в стопанските дела, говори се, че може би е единственият в НСлС, който разбира от престъплението пране на пари. И тъй като смяната прозвуча логично, никой не се впечатли.
Доколкото Параграф 22 подочу, следствието и прокуратурата са научили за далаверите на Шарланджиева с помощта на специални разузнавателни средства. Тя не е била подслушвана, просто е била прихваната случайно. Така се е стигнало и до разплитането на случая.
Интерес обаче предизвиква и нещо друго. Във вторник (24 април) в края на работния ден и в последния възможен момент заместник-директорът на НСлС Свилен Турмаков е внесъл искането на Ангел Александров за уволнение на следователката в комисията по предложения и атестиране. А в сряда тази точка вече бе докладвана като извънредна на членовете на ВСС.
Въпросът е защо ръководството на Националното следствие се е разбързало толкова, след като от няколко седмици са знаели за провиненията на Шарланджиева? Още в началото на април Ангел Александров е могъл да внесе поне искане за отстраняването й от длъжност. Но той не го направи. На този етап от следствието мълчат и не казват защо така са се спешили. Дали пък тук не става дума вече за самия Красимир Георгиев и за това, че предстои наистина да му бъде повдигнато обвинение? Защото Параграф 22 научи, че Шарланджиева му е давала такава информация, с която той да запази статута си на свидетел по делото срещу Валентин Димитров и да избегне наказателна отговорност.
След като в сряда искането на Ангел Александров бе докладвано пред членовете на ВСС, се е разразил лек скандал. Медиите не успяха да го проследят, защото мониторите, на които наблюдават дебатите, бяха изключени. Но магистрати споделиха, че председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Иван Григоров се е възмутил от факта, че на нито един от членовете на ВСС не било дадено копие от предложението на Александров. Това, че то е било в гриф секретно, не означавало, че магистратите не могат да го четат, защото всички имат достъп до класифицирана информация, е казал Григоров.
В крайна сметка обаче всички са се примирили с факта, че нямат копия и са изслушали доклада на шефа на НСлС. После са избрали тричленна дисциплинарна комисия, която да провери фактите и да прецени дали Шарланджиева трябва да бъде уволнена. В комисията влизат заместник-председателят на ВКС Румен Ненков, шефката на Варненския апелативен съд Виолета Бояджиева и съдията от Върховния административен съд Панайот Генков.
Освен ВСС и прокуратурата ще се занимава с прегрешенията на Шарланджиева. Събраните до този момент материали са предадени на главния прокурор Борис Велчев. Държавното обвинение ще трябва да отговори на въпроса дали следователката е взимала пари за предоставяне на информацията или го е правила на добра воля.
Поведението на следователката не минира делото за Топлофикация, но то създаде редица затруднения при разследването. Заедно с наблюдаващите прокурори успяхме навреме да го съзрем и да предотвратим евентуален провал, каза още Ангел Александров след заседанието на ВСС.
Няма как обаче да не си зададем още един въпрос. С какъв акъл Татяна Шарланджиева е тръгнала да снася информация по дело, което се гледа под лупа, от особено голямо обществено значение е и се хвалим с него пред Европа. Това може да стане или от обикновена глупост или от... голяма алчност.
Директорът на НСлС Ангел Александров, съвсем естествено, има друго обяснения на въпроса. Съзнанието на следователите в много голяма степен е подложено на ерозия, което понякога дава резултат, каза той, явно имайки предвид орязването на правомощията на следствието с новия Наказателнопроцесуален кодекс.
От заседанието на ВСС в сряда изскочи и още една новина, свързана със скандала. Шефката на отдел Икономически престъпления към Националното следствие Зоя Иванова е подала оставка като ръководител и е изявила желание да стане обикновен следовател.
Никой от магистратите не каза какви мотиви е посочила, просто предположиха, че напуска поста заради това, че не е упражнила достатъчен контрол върху Татяна Шарланджиева. ВСС прие без аргументи за и против молбата на Зоя Иванова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във