Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Магистрат превърна изборите в тото

Следовател превърна изборите за ръководни кадри в съдебната система в своеобразно тото по време на поредния вот за съдебни шефове на 29 юли (сряда).
Мераклията за началник от следствения отдел във Варненската окръжна прокуратура Михаил Желев се кандидатира не за един, не за два, а за цели 11 ръководни поста в съдебната система. Заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС) този ден бе председателствано от проф. Анелия Мингова.
Екстравагантният магистрат е подал документи да стане административен ръководител в десет съдилища, а в едно - заместник-председател. Желев кандидатства за шеф на районните съдилища в Бяла, Девня, Етрополе, Исперих, Крумовград, Кубрат, Омуртаг, Попово, Пирдоп, Самоков, а освен това и за заместник-шеф в Районния съд в Самоков. Висшите магистрати се видяха в чудо, че трябва да изслушват неговите схващания за необходимите реформи в институциите, които се кани да ръководи. Следователят също омаломощи и сам се отказа да повтаря вижданията си, част от които се свеждаха до работата с медиите и осигуряване на дежурни екипи от магистрати в почивните дни. Темида може би загуби ценен кадър, но членовете на Висшия съдебен съвет така и не склониха да го изберат за нито едно от дузината свободни места. Ентусиастът получи едва по няколко гласа от членовете на ВСС, което се оказа крайно недостатъчно.
Кадровиците все пак избраха избраха хора за тези постовете. Висшите магистрати решиха Димо Цолов да оглави съда в Девня, Пламен Дочев - в Бяла, Иванка Димитрова - в Етрополе, Ерна Павлова да поеме Районния съд във Варна. В Исперих председател на съда остава Юлияна Цонева, а в Крумовград - Иван Йорданов.
Седемнайсет съдии от Наказателната колегия в Софийския градски съд (СГС) поискаха във вторник (28 юли) в писмо до Висшия съдебен съвет, разпратено и до медиите,и до председателя на съда да бъдат взети ефективни мерки за осигуряване на случайното разпределение на делата, както и за кариерното израстване на съдиите.
Забелязва се определено концентриране на дела от обществен интерес, включително и такива, наблюдавани от Висшия съдебен съвет при едни и същи състави, пишат съдиите. Хората в черни тоги смятат, че за да укрепне общественото доверие в дейността на съда, не трябва да съществуват никакви съмнения за начина, по който се определя съдебният състав по всяко конкретно наказателно производство.
Подписалите се съдии предлагат да бъде извършено независимо експертно проучване на действащата компютърна система за случайно разпределение на наказателните производства. Според тях то би следвало да бъде извършено под ръководството на ВСС от определени от него специалисти. Съдиите искат да се даде ясен отговор на въпроса дали императивното изискване на Закона за съдебната власт (ЗСВ) за случайно разпределение на делата допуска изключения от рода на това определени дела да бъдат възложени за разглеждане на председателя на съда или на негов заместник, извън процедурата по случайно разпределение, независимо по какви съображения се прави.
Междувременно председателят на Софийския градски съд Георги Колев, който също е получил копие от писмото, съобщи пред столичен вестник, че вече са въведени нови правила и те се прилагат от десетина дни. Използва се метод, при който новопостъпилите производства да се разпределят от всички съдии на ротационен принцип чрез произволно джуркане на компютъра.
Съдията, на когото се пада да разпределя делата, ще ги дели на две групи - тежки и леки, така че всеки съдия да получава и от двата вида, а не (както е сега) всички знакови дела да се гледат от неколцина съдии. Между другото Колев също е изпратил писмо до ВСС, с което обяснява каква е новата система за случайно разпределение на делата и иска мнението на висшите магистрати за това ноу-хау в съда.
Както е известно, Колев доскоро бе шеф на наказателната колегия в СГС и през ръцете му са минали не едно и две знакови дела. По едното от тях той успя да осъди на първа инстанция бившия шеф на столичното парно Вальо Топлото за 14 години. Наскоро той пое ръководството на Софийския градски съд, като смени на този пост скандалноизвестния Светлин Михайлов, за когото имаше съмнения за нерегламентирани практики, особено при разпределението на делата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във