Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Магистрат сяда на подсъдимата скамейка

Първият съдия, станал жертва на натиска от страна на ЕС за присъди срещу корупцията в родната правораздавателна система, вече е известен. В сряда (12 май) Софийската градска прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу кюстендилския окръжен съдия Юрий Маринов и срещу граничния полицай Чавдар Бурназки за престъпления по чл.302 от НК - подкуп в големи размери, съобщи наблюдаващият прокурор по случая Роман Василев.
До две седмици се очаква да бъде насрочен и процесът в Софийския градски съд. Това е първото дело срещу действащ съдия в новата история на българското правораздаване, уточниха от държавното обвинение в столицата.
До приключването на производството срещу двамата държавни служители те са в безсрочен неплатен отпуск и едва след това професионалната им съдба ще се изяснява. Според действащото законодателство, ако вината на двамата бъде доказана в съдебната зала, ги очаква лишаване от свобода до 10 години.
Съдия Маринов и полицай Бурназки бяха задържани за участие в корупционна схема. Това стана след шумна акция на ДАНС, МВР и Софийската градска прокуратура. Според държавното обвинение съдия Маринов е поискал 24 000 лв. подкуп от пернишката строителна фирма Алматея прима. В същата далавера граничният полицай е бил посредник.
Акцията по задържането се проведе под ръководството на заместник градския прокурор на София Роман Василев. По време на ареста на съдия Маринов в апартамент, намиращ се срещу дома на родителите му, са открити белязани 10 хил. лева. Според материалите от предварителното производство той ги е получил чрез граничния полицай от собственика на фирма Алматея прима ООД Марин Маринов, за да реши в полза на дружеството делото, което води срещу фирмата му Бобовдолската община. Останалите пари - 14 хил. лв., били за посредника Бурназки, обяви при ареста прокурор Василев.
В делото са приложени и записи чрез специални разузнавателни средства на разговори между приятел на съдията от детинство, един от собствениците на фирмата и посредника, уточняват запознати с разработката.
До делото, заради което избухна корупционният скандал, се стигна, след като миньорската община се сдобила с ревизионен акт за 1 100 000 лв., съставен от представители на Агенция Държавна финансова инспекция (АДФИ). Според него Алматея прима не е извършила строително-монтажни работи за тази стойност по изграждането на канализация в кв. Христо Ботев в града. За това е имало договори между фирмата и предишното ръководство на общината, сключени през 2006 и 2007 година. Според договор №82 от 30.11.2006 г. за 120 дни трябвало да бъдат изградени 17 км водопровод на стойност 2 868 729.70 лв. с ДДС. Вторият договор е с №74 от 03.10.2007 г., на стойност 116 000 лв. с ДДС, отново с Алматея Прима ООД и е за довършването на първия етап на водопровод в кв. Хр. Ботев.
Зад сухите числа остава скрита информацията, че за да плати за това строителство, предишното ръководство на миньорската община взема дългосрочен заем в размер на 3 375 000 лева. С тези пари според първоначалните намерения на общинските съветници е трябвало да се финансират седем инвестиционни проекта. Впоследствие всички пари отиват в касата на Алматея, която на практика изгражда само един от проектите на кметството, и то не докрай.
И според новото ръководство на миньорската община нередностите около Алматея Прима ООД не свършват дотук. Първият транш от парите на кметството в размер на 1 434 364.80 лв. са преведени на фирмата на 30.11.2006 година. Според договора от тази дата започва да тече и срокът на строителството на лелеяния от бобовдолци водопровод. На практика обаче строително-монтажните работи перничани започват чак през април 2007 г., т.е. след официалното изтичане на срока на договора.
Събитията около втория договор протичат е още по-парадоксално. Бобовдолската община изплатила на пернишката строителна фирма сумата от 116 000 лв. на 20.07.2007 г., тоест три месеца, преди да сключи втория договор с фирмата. Към днешна дата довършването на водопровода все още не е започнало, но вече повече от две години, а и в момента фирмата разполага с тези средства.
До разплитането на историята с подкупа се стига, след като единият от собствениците на пернишката фирма Милен Миленов подал сигнал в ДАНС, че съдия от Кюстендилския окръжен съд е поискал рушвет, за да реши делото в тяхна полза. След като подал сигнала, Миленов лично занесъл исканата сума в агенцията, защото за нея осигуряването на парите било проблемно. А после той занесъл белязани банкноти и на посредника, граничен полицай Чавдар Бурназки.
Обвинителният акт съдържа любопитни детайли, свързани с приложените данни от СРС. Според прокурори в тях е записано как полицай Бурнаски кани съдия Маринов да местят мебели. Съдията пита какви мебели, а от другата страна му отговарят тези, за които се бяхме разбрали….
Доколко подобен разговор уличава съдия Маринов във вземане на подкуп, ще преценят съдиите в столицата. Иначе адвокати, влизали на дела при него, твърдят, че той не е от тези, който се поддава на натиск. Неговите близки и приятели прогнозират, че делото срещу него ще приключи безславно. Магистратът обаче никога вече няма да седне в съдийския стол, най-малкото защото всичките му присъди след това ще бъдат подлагани на съмнение, а в спомените на колегите си ще остане с белезници на ръцете.

Facebook logo
Бъдете с нас и във