Параграф22 Weekly

Обичайните недосегаеми

Магистрат съди министри и контрабандисти

Каква е връзката между бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, бившия шеф на столичната Топлофикация Валентин Димитров-Вальо Топлото, сочения за контрабандист номер едно в държавата Николай Методиев-Пилето и бившия социален министър Емилия Масларова?


Едното е, че всички те в момента са подсъдими на различни етапи от съдебното следствие. Другото - че делата им се гледат от един и същи съдия - Димитрина Ангелова от Софийския градски съд.


Именно тя ще поеме наесен делото за бръмбарите срещу Цветан Цветанов. Прокуратурата спази обещанието си и успя в последния ден на юли да внесе в съда обвинителния акт срещу бившия вътрешен министър.


Сегашният депутат от ГЕРБ отива в съда по досъдебно производство, водено срещу бившия директор на ГДБОП Станимир Флоров. Ексминистърът бе обвинен, че отказал разпореждане за прилагане на СРС срещу Орлин Тодоров - бивш директор на РЗБОП във Велико Търново.


При разследването срещу Тодоров били изготвени и съдът разрешил шест искания за прилагане на СРС. В качеството си на министър на вътрешните работи Цветанов е бил длъжен да издаде съответното разпореждане до компетентната дирекция СДОТО за прилагане на СРС. Но той отказал такова разпореждане и на шестте искания, подписани от председателя на Окръжния съд във Велико Търново. Собственоръчно поставил върху тях резолюции НЕ!!!.Така не само е нарушил задълженията си като министър, но и е осуетил наказателното преследване срещу три лица, тъй като е възпрепятствал събирането на доказателства за разкриване на извършеното от Тодоров и от други хора тежко престъпление.


Сега съдът има възможност - ако открие нарушения в работата на прокуратурата, да върне делото за доразследване или да насрочи процеса. Как ще постъпи ще се разбере след съдебната ваканция, която тече.


Делото срещу Цветанов

nbsp;


отива при съдия Ангелова чрез спорната система за случайно разпределение на делата, както повелява редът в съдилищата. Но по думите на програмния директор на Българския институт за правни инициативи (БИПИ) Христо Иванов всеки, който притежава достъп до въпросната система за случаен подбор на делата, би могъл да манипулира софтуера, без при това да оставя следи. А с този софтуер, наречен Law choice, работят 95% от съдилищата в България, в това число и Софийският градски съд...


Цветан Цветанов обаче не би трябвало да се притеснява особено, че делото е попаднало (по един или друг начин) в ръцете на знаков съдия, ако се съди по досегашната досегашна експедитивност на Ангелова по други важни дела. Преди два месеца например съдебен състав на Софийския градски съд под нейно ръководство оправда напълно нашумелия контрабандист Николай Методиев-Пилето и 18 други подсъдими - митничари и тираджии, след 10 години съдебна сага под нейно ръководство.


По това дело столичният плейбой и неговата компания бяха обвинени за незаконен внос на китайски стоки през ГКПП Калотина и Капитан Андреево в далечните 2003 и 2004 години. Делото срещу групата започна с акция на СДВР и митниците. МВР навремето съобщи, че са задържани шест тира с контрабандна стока от Китай, като камионите, влезли през Кулата, след което били разпломбирани и претоварени. В крайна сметка се оказва, че всичко това е недоказуемо и цялата тайфа беше пусната от съда да си ходи по живо, по здраво.


На излизане от залата знаковият за подземието Пилето (който неизвестно от какво трупа пари години наред и живее на широка нога?!) заяви, че нито той, нито останалите подсъдими имат нещо общо с нерегламентиран внос. Той не пропусна да поздрави съда за доблестта и професионализма. Предстои наесен делото на отиде на втора инстанция. От прокуратурата коментираха, че когато мотивите към присъдата станат ясни, ще се разбере дали масовите оправдателни присъди са следствие от липса на доказателства, или от погрешно първоначално формулиране на обвинението.


Съдийката по делото Цветанов


нашумя преди пет години

nbsp;


когато бе наказана от ВСС с обръщане на внимание заради прекомерна педантичност в същия процес. Тогава Ангелова върна на прокуратурата делото срещу контрабандиста и срещу неговата компания само заради разминавания в две дати на престъплението - в диспозитива и в обстоятелствената част на обвинителния акт. Тогавашният член на съда Божидар Сукнаров заяви, че правосъдието само се е подиграло със себе си, а ВСС разпореди на председателя на СГС Светлин Михайлов да извърши проверка на действията на подчинената си.


Не по-малко брадато се оказа и воденото от нея дело срещу бившия министър от тройната коалиция Емилия Масларова. Процесът се точи вече пета година, но това не е много време за българската правораздавателна система. Основната обвиняема обяви на едно от последните заседания, че вече е забравила за какво точно я съдят.


И на останалите забравили може да припомним, че Масларова заедно с още петима души е подсъдима за присвояване на 11 млн. лв. за изграждане на социален дом в Стара Загора. Последно по това дело беше разпитван бившият, а от юни - отново заместник социален министър Лазар Лазаров, който заяви, че не се е занимавал със сградата и с дейностите по нея, но и нямало как средствата да бъдат изразходвани не по предназначение. Демек, удари рамо на бившата си шефка...


Все пак като плюс за съдията можем да припомним, че преди три години Ангелова призна поне Вальо Топлото за виновен и го осъди на три години зад решетките заради безстопанственост. Но както ни е известно, Димитров и досега си пърха на свобода, въпреки лавината от процеси срещу него.


Наесен чакаме да продължи и друго важно дело, водено от друг съдия, също нашумял с мотаенето на делата, но също с невероятен късмет да му се падат най-важните процеси - Петя Крънчева.


На 23 юли се проведе последното преди есенната сесия заседание по съдебната драма на злоупотребилия с европейски пари Веселин Георгиев, станал известен като Батко. Заради влошеното здравословно състояние на съдия Петя Крънчева разпитът на свидетелите премина изключително бързо, а следващото заседание бе запратено чак за 20 октомври. Годините 2006 и 2007 все повече се отдалечават и спомените на свидетелите бледнеят, но няма за къде да се бърза. Междувременно масовата амнезия сред свидетелите в процеса започна да се проявява. Един от последно разпитаните служители даже не можа да си спомни каква точно дейност е извършвал на работното си място през въпросния период. Делото срещу скандалния бивш шеф на пътния фонд Веселин Георгиев се води по обвинения за нарушения на закона при сключването на осем договора за обществени поръчки за 120 млн. лв. с фирми, близки до братята му. Единственият напредък по този казус беше запор на имущество на Веселин Георгиев и жена му за 4 млн. лв. в недвижими имоти, акции, облигации, дружествени дялове и банкови сметки.


В края на септември ще стане ясно също дали и делото САПАРД за пране на пари от европейската програма ще бъде възобновено, или не. Последното заседание по процеса беше насрочено за 6 юни тази година във Върховния касационен съд (ВКС), но беше отложено, тъй като двама от подсъдимите - Марио Николов и Иван Иванов, бяха нередовно призовани и не се явиха.


Марио Николов и компания първоначално получиха големи присъди от градския съд в София, който даде на Николов 10 години затвор и оправда Людмил Стойков за пране на над 12.8 млн. лв. от предприсъединителната програма. Но след това по-горната инстанция -Софийският апелативен съд, ги оправда. Първото дело срещу Николов и групата му - за източване на пари чрез САПАРД, също е в задънена улица, след като апелативните съдии го върнаха на прокуратурата заради допуснати грешки. (sect; 22)


nbsp;


nbsp;


nbsp;


Нападателят на Доган в съда през ваканциятаСофийският градски съд (СГС) е насрочил делото срещу Октай Енимехмедов за нападението с пистолет срещу Ахмед Доган на 14 август, съобщи през седмицата братът на обвиняемия Метин Енимехмедов. Октай е обвинен в опит за убийство на почетния председател на ДПС. Миналата година Енимехмедов нападна лидера на ДПС, докато той произнасяше реч на трибуната в НДК.Ако се докаже вина за подобно престъпление, той може да получи затвор до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна. Разследването трябва да установи и хората, нанесли побой над Октай, тъй като обвинението все още се води срещу неизвестен извършител, уточниха от прокуратурата. Тогава младежът беше повален от делегати на ДПС и пребит до кръв с ритници и юмруци.Според Метин Енимехмедов за прокурорите ще е най-добре Октай да стои колкото се може по дълго на топло. Според Метин брат му е отказал адвокат, защото нямал доверие на никого и можел сам да се защити в залата. Както е известно обаче, в подобни случаи на подсъдимия се назначава служебен защитник. Това дело е заведено срещу неизвестни извършители! Не гледахме ли всички кадрите от този ден?, пита риторично Метин Енимехмедов.
Facebook logo
Бъдете с нас и във