Параграф22 Weekly

§22 Анализи

МАГИСТРАТИ ГУША ЗА ГУША ЗА ЗАПЛАТИ

Висши магистрати се хванаха гуша за гуша заради заплати по време на заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС) в сряда (1 октомври). Скандалът избухна между шефката на инспектората към ВСС Ана Караиванова и членовете на съвета. Разправията за пари дори отекна в намиращото се недалеч Народно събрание.
Ябълка на раздора се оказаха трудовите възнаграждения на 20-те експерти, помощници на инспекторите от Инспектората. Висшият съдебен съвет оряза заплатите на въпросните служители от 1250 лв. (колкото са получавали сега) на около 980, т.е. с повече от 300 лева.
Караиванова предложи Висшият съдебен съвет да създаде нова длъжност експерт в Инспектората, за която да се полагат между 1325 и 1525 лева. Според нея тези служители имат много по-големи отговорности от администрацията във ВСС, но аргументите й не бяха приети.
Няма да им намаля заплатите, това е мачкане на орган, който работи, скочи Караиванова. Според главния инспектор решението на бюджетната комисия било с цел да се уязвят хората от Инспектората.
Деветстотин лева! - това е унижение за човешкото достойнство. Аз ще искам среща с председателя на Народното събрание, за да се внесе законодателна промяна и да не чакаме по милост да се отпусне заплата на едни хора, които работят, каза Караиванова. Тя добави също, че не може хора с висше юридическо образование и стаж от най-малко пет години да получават по-малко от началници на отдели с изискване за средно специално.
След като главната инспекторка напусна сградата на ВСС на ул. Съборна №9, нейното място в залата за пресконференции веднага зае шефът на комисията по Бюджет и финанси към ВСС Иван Колев.
Според него нещата са по-различни. Позовавайки се на единния класификатор на длъжностите, Колев обясни, че заплатата на експертите не им е намалена - тя просто била определена според нормативните изисквания. Само дето някой им е дал по-високи възнаграждения от допустимото и сега просто ВСС е възстановил буквата на закона. Самата Караиванова призна по-рано, че тя е назначила експертите си с 1250 лв., но че няма намерение да намали тези заплати.
При това положение остава или тя да преназначи своите експерти като началници на отдели, или те трябва да връщат парите, пък обяви Колев. Той се чудел как един бивш заместник-министър на правосъдието (каквато е Караиванова) е назначил служителите си на по-високи от указаните в класификатора заплати.
Няколко часа по-късно същия ден стана ясно, че шефката на Инспектората се е срещнала с председателя на Народното събрание Георги Пирински във връзка с промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ), свързани със статута на експертите към Инспектората към ВСС. Постигнато било съгласие, че такива са необходими и Пирински е изразил подкрепа по отношение на изменение в ЗСВ, което да гарантира на експертите в Инспектората към ВСС достойно заплащане, съответстващо на тяхната натовареност и отговорна работа.
Иван Колев обаче е на мнение, че администрацията на ВСС върши повече работа от експертите в Инспектората. Той припомни за един доклад до съдебния съвет от април т.г., който бъкал от правописни грешки и освен това бил написан юридически неграмотно. В него инспекторите се позовавали на правни постановки, които вече не фигурирали в българското законодателство и невярно цитирали членове от Наказателнопроцесуалния кодекс (НПК).
Остава да видим какво ще каже по въпроса финансовият министър Пламен Орешарски. От предишното заседание на съвета стана ясно, че ВСС иска бюджетът на съдебната система за 2009-а да бъде със 100 млн. лв. по-висок, но по всяка вероятност те няма да им бъдат отпуснати.
На заседанието си в сряда ВСС реши да бъдат образувани дисциплинарни дела срещу двама съдии след извършени проверки от Инспектората по сигнали в медиите. Без работа може да останат председателят на районния съд в Търговище Руслан Донев и Георги Лефтеров от районен съд Варна. Те са заплашени от уволнение заради издаване на подозрителни изпълнителни листове. Според разследване на столичен вестник Донев и Лефтеров са замесени в схема за източване на 12 млн. лв. от акционери на бившата Тракия банк. Проверката на инспекторите е установила, че Донев за две години е разгледал 11 дела само на една и съща фирма. Варненският му колега (също за период от две години) се е произнесъл в законовия седемдневен срок едва за... 4.9 от изпълнителните си дела.

Facebook logo
Бъдете с нас и във