Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Магистрати и подсъдими вкупом на море!

Магистратите започнаха дългоочакваната съдебна ваканция. Традиционната почивка, която им се полага по Закона за съдебната власт, продължава от 15 юли до 1 септември. През това време не се провеждат планирани съдебни заседания, а дежурни съдии разглеждат само извънредни случаи и се произнасят по исканията на обвинителите за определяне на постоянни мерки за неотклонение.
През лятото не спира и разглеждането на молбите на прокуратурата за издаване на разрешение за достъп до документи, които са данъчна тайна. Издават се също разрешения за извършване на неотложни следствени действия като претърсване, изземване и обиск. Съдебната ваканция не важи за прокурорите и това е добре за дереджето, в което се намира българското правораздаване. Защото повечето важни дела бяха пренасочени за септември - заради липсващи адвокати, свидетели, вещи лица и прочие прознати ни до болка причини.
В понеделник (12 юли) СГС отложи делото за
убийството на Милчо Бонев - Бай Миле
и петимата му бодигардове, извършено във все по-отдалечаващата се 2004 година. Причината бе, че на заседанието не се явиха 6 от призованите общо 7 вещи лица, които трябваше да представят направените от тях съдебномедицински експертизи. Съдът глоби с по 300 лв. всеки от тях, но случаят е показателен за чувството за отговорност на тези доктори.
За след почивката бе отложено и друго знаково дело - срещу бившата шефка на административния съд във Варна Анелия Цветкова. Не се яви свидетелят на обвинението Стефан Стефанов, който или е болен, или майка му е болна, или участва в Биг Брадър, или е в чужбина, та все не смогна да се появи в съда. А той е бивш приятел на подсъдимата и неговите показания са ключови за обвинението. Не се яви да свидетелства и Гриша Ганчев - опериран бил в Пирогов.
Освен продължение на отложените знакови дела наесен се очаква да започнат серия от нови съдебни процеси, които в момента са на етап досъдебно производство. Така поне твърдят висши представители на държавното обвинение. Дано прокуратурата да се подготви по-добре за тях през оставащите летни месеци. Наскоро в интервю пред агенция Ройтерс главният прокурор Борис Велчев заяви, че процесът на борбата срещу престъпността не може да бъде пришпорван, ако искаме разследванията да бъдат необорими.
През втората половина на миналата година и в началото на тази
полицията арестува множество заподозрени извършители на отвличания,
контрабандисти, крадци на автомобили, участници в данъчни измами, а прокурорите повдигнаха обвинения на няколко министри от предишния кабинет за злоупотреби с власт, за незаконно присвояване на средства и за корупция. Процесите обаче все още не са започнали и причина за това е бавната и често подкупна съдебна система.
Не можете да очаквате, ако полицейската операция е осъществена днес, утре да има присъда, особено когато става дума за организирани престъпни групировки...Трябва да извършваме разследвания, гарантиращи присъда. Отстрани това може да изглежда много лесно, но е нужна много сериозна работа, което изисква и съответното техническо време, заявява Велчев.
Така е. Но не може да не ни възмути размотаването в съда на почти всички знакови дела, докато накрая подсъдимите получат оправдателни присъди. Това продължава с години най-вече заради негодни доказателства. Най-пресният пример в това отношение е оправдателната присъда за братя Маринови след петгодишен процес по обвинение в подготовка на покушения. Ще видим какво ще стане след съдебната ваканция и дали работата с качеството на доказателствата ще потръгне.
В споменатото интервю пред Ройтерс Велчев заяви, че обвинението срещу заподозряната банда за отвличания, чиито членове бяха арестувани през декември (явно се визират Наглите - б.а.), би трябвало да бъде предявено в съда следващия месец. А пред правосъдието щяла да се изправи и друга влиятелна престъпна група, ползвала се с протекциите на корумпирани властници повече от десетилетие. Пояснение на това тайнствено изказване направи Маргарита Немска, наблюдаващ прокурор по знаковите дела и говорител на Софийската градска прокуратура. Според нея
обвинителните актове по процесите Наглите и Октопод
ще бъдат готови до края на съдебната ваканция и ще бъдат внесени най-късно до средата на септември. В момента по делото Наглите все още се предявяват материалите. По делото Октопод, при което разследването се разпростира в много направления, едната от многото сюжетни линии - за изнудванията - е към приключване. Стопанската част в делото ще се позабави, тъй като трябва да бъдат изготвени още експертизи.
Според прокуратурата делото срещу бившия министър-председател Сергей Станишев също е на финала - в момента се събират още контролни доказателства (още по темата на стр. ...). Прокуратурата напредва и по казуса с предполагаемите злоупотреби на бившия министър Емилия Масларова и на шестима нейни съучастници. От прокуратурата уверяват, че доскоро в съда ще бъде внесен обвинителният акт и за шестимата.
След съдебната ваканция в съда ще влезе обвинителният акт и срещу друг бивш министър, този път от правителството на ГЕРБ - Божидар Нанев. Прокурорите обясняват, че имат нужда от още доказателства, за да подготвят влизането в съда на другите дела срещу бивши служители от министерството на здравеопазването. Имат се предвид бившия зам.- министър Емил Райнов и бившата директорка на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Жени Начева. След съдебната ваканция се очаква раздвижване и по делото Приморско със скандалните имоти, раздавани на бедни магистратски роднини.
С други думи, след съдебната ваканция, която стартира тази седмица, през септември се очаква вълна от обвинения срещу сочени за престъпни босове и най-сетне присъди поне по някое от десетките знакови дела. А дотогава и съдии, и обвиняеми, и подсъдими спокойно ще правят тен на морския бряг.

Facebook logo
Бъдете с нас и във