Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Магистрати импровизират в делото срещу Черния

Не един и двама магистрати вече признаха пред Висшия съдебен съвет (ВСС) и дори пред медиите познанството си с прословутия кадровик в сянка на съдебната власт Красимир Георгиев - Красьо Черния. От известно време ритуалите по покаяние се преместиха в Софийиския районен съд (СРС), където се водят заседанията по делото за лъжесвидетелстване срещу бизнесмена с неизброими контакти. Във вторник (1 февруари) по време на второто заседание по този процес съдът изслуша поредната група - двама магистрати и един адвокат, които не сметнаха, че трябва да крият контактите си с плевенския посредник.
Георгиев е обвинен в това, че пред градски прокурор съзнателно е заявил, че не познава магистрати. В телефона му обаче наред със стотиците номера на управници от всички власти цъфнаха и десетки на съдии и прокурори. Едва 18 от тях обаче получиха дисциплинарни наказания, а единици бяха изгонени окончателно от съдебната система. Сред наказаните беше и апелативният прокурор на Пловдив Андрей Атанасов, който тази седмица потвърди пред съда познанството си с плевенския бизнесмен.
На 29 април миналата година ВСС отстрани Атанасов от заемания началнически пост заради нерегламентираните му контакти с Георгиев, за когото се твърди, че разпределя огромните рушвети за назначения и повишения в съдебната система. Пловдивският магистрат обаче не бе уволнен, тъй като пред дисциплинарния състав на ВСС той бил самокритичен към себе си. Самокритиката му не стигна обаче дотам да подаде оставка от ръководната длъжност.
Версията на Атанасов, разказана миналата година пред кадровиците, беше, че негов колега го свързал с Красьо. Георгиев му предложил политическа подкрепа при предстоящите избори за апелативен прокурор, но Атанасов категорично отказал. По думите му Красьо настоявал да се види с него още няколко пъти, но прокурорът отклонил предложенията му.
Тези дни от разказаното от Атанасов пред съда стана ясно, че контактите му с Черния са доста по-широки и многобройни. Прокурорът обясни, че се срещал с фамозния посредник в кафене в София през 2009 година. Това било уредено от негов колега следовател. Той му се обадил и му казал, че плевенският бизнесмен иска да научи информация от него. По това време Атанасов бил още окръжен прокурор в Града под тепетата. Покрай другото в разговора Георгиев му обяснил, че на предишните парламентарни избори е работил за една политическа сила, имал множество връзки и непрекъснато се движел из страната. По-късно, вече като апелативен прокурор на Пловдив, пък Атанасов потърсил помощ от Красьо. Местната структура на ДАНС подготвяла операция, свързана с купуване на гласове и с лихварство. Агенцията влязла в дирите на лица, които давали заеми срещу лична карта. След това нелегалните лихвари карали хората, които им дължат пари, да гласуват за определена политическа сила. Атанасов поясни пред съда, че на една от срещите си с плевенчанина го помолил, ако има информация по случая, да помогне на прокуратурата. Не стана ясно обаче помогнал ли е Красьо, или не.
За познанство с Красьо Черния разказа и съдията от Софийския градски съд (СГС) Румяна Ченалова, която преди години бе кандидат за шеф на същото съдилище. На миналото заседание тя се оказа нередовно призована, което е странно, тъй като нейното работно място е известно и се намира на петнадесет минути път пеша от районния съд. Ченалова също беше сред наказаните от ВСС за връзки с плевенския бизнесмен - тя бе понижена от ранг съдия в апелативен съд в съдия в окръжен съд за срок от две години заради това, че в периода между 18 май и 17 юни 2009 г. тя и Георгиев провели общо 30 телефонни разговора. В този период са провеждани избори за шефове на съдилища. Съдийката обжалва това решение незабавно. Както и в случая с Атанасов обаче, Върховният административен съд (ВАС) отхвърли нейната жалба срещу наложеното й дисциплинарно наказание. В мотивите на съда бе отбелязано, че ВСС правилно е квалифицирал като дисциплинарно нарушение поведението на съдия Ченалова - с оглед на контактите й с Красимир Георгиев и във връзка с участието й в конкурса за административен ръководител на окръжния съд в Стара Загора. А съгласно Кодекса за етичното поведение на българските магистрати човек, упражняващ тази професия, би следвало да се въздържа от всякакви действия, които биха могли да компрометират честта му сред колегията и в обществото.
Ченалова разказа в съдебната зала във вторник, че познавала Красимир Георгиев от времето, когато е работила като адвокат - преди около три години. Запознали се покрай нейни бивши клиенти. В показанията си тя потвърди, че Геориев впоследствие е бил осведомен, че тя започва работа като съдия в СГС. Тя описа лобиста като комуникативен, общителен бизнесмен. И тя, както повечето от замесените в аферата с Черния, заяви, че е търсила услуги от плевенчанина. Но не за себе си, а за сина си - чисто и просто помолила Георгиев да му намери работа, а той обещал да опита.
Свидетелски показания даде също и адвокат, който присъствал на разпита на Красьо в Софийската градска прокуратура (СГП). Адвокатът обясни, че прокурорът е питал Георгиев дали познава конкретни магистрати, както и дали е вярна информацията, че се е срещал с някои от тях на маса. Георгиев отговорил, че се познава с члена на ВСС Стойко Стоев. Той пръв си подаде оставката като член на съдебния съвет веднага след като бяха разгласени разпечатките от телефонните разговори на плевенчанина.
След заседанието на 1 февруари Красимир Георгиев коментира, че за първи път е излязла част от истината, а по-нататък щяла да излезе цялата. Видяхте какво каза единственият човек, присъствал освен мен и прокурора на тоя разпит - на всички конкретно зададени въпроси съм отговорил конкретно и вярно. На въпроса, който ми беше зададен като общо понятие - познавате ли магистрати, които да са ви предлагали нещо и така нататък, аз съм отговорил - не. Сега за този отговор го определят като лъжесвидетелстване, което не е така, но това ще се изясни по-нататък, заяви той.
На съдебното заседание показания трябваше да даде и бившият член на ВСС Иван Димов, който бе уволнен покрай скандала Красьо Черния. Това е второто заседание, на което той не се явява. Отсъствието си от предишното заседание той оправда с болничен лист. Ако се яви на следващото, Иван Димов ще трябва да представи документи, оправдаващи сегашната му липса. По ирония на съдбата същият човек, който доскоро следеше да не се бавят делата, сам започна да клинчи от тях без всякакво обяснение.
Освен за лъжесвидетелстване от Красимир Георгиев се търси отговорност и за укриване на данъци. Обвинението бе повдигнато на 19 юли миналата година от Софийската градска прокуратура. Според обвинителния акт Черния е укрил 94 492 лева за периода от 1 януари 2006 до 31 декември 2008 година, като не е подал данъчни декларации за 2007 г. и 2008 година. Престъплението се квалифицира като неплащане на задължения в особено големи размери. По това дело на бизнесмена бе определена мярка парична гаранция от 10 000 лева.
Миналата година, когато даде показания пред Висшия съдебен съвет, Красьо Черния заяви, че истината скоро ще се разбере, и това, което се твърди за него, е абсолютен мит. Какво има предвид, той си знае, но истината я знаят вече всички - има стряскаща корупция в съдебната власт. Фактът, че мина вече година и половина от началото на този корупционнен скандал в съдебната власт, а срещу Георгиев все още няма повдигнато обвинение за същинската му дейност - търговията с влияние, само потвърждава това заключение. А безогледната упоритост, с която прокуратурата продължава да води досъдебното производство по този корупционен текст срещу неизвестен извършител, дори не се нуждае от коментар. Тогава не става ясно защо всъщност наказаха, макар и със смешни санкции, повече от дузина магистрати? Може би отговорът се крие в думите на главния прокурор Борис Велчев, който в началото на скандала заяви, че не е толкова важно дали вършиш нещо нередно, колкото да не създаваш такова впечатление.

Facebook logo
Бъдете с нас и във