Параграф22 Weekly

§22 Анализи

МАГИСТРАТИ НА БУНТ СРЕЩУ ЧЕТВЪРТАТА ПОПРАВКА

За пореден път законодателната и съдебната власт не постигнаха съгласие и почти се хванаха гуша за гуша заради предлаганата четвърта поправка в конституцията. Този път на магистратите рамо удари и Министерството на правосъдието, което също бойкотира предлаганите промени.
Във вторник (7 ноември) се проведе заседание на временна парламентарна комисия за промени в конституцията. На срещата бяха поканени председателите на Върховния касационен съд (ВКС) и на Върховния административен съд (ВАС) Иван Григоров и Константин Пенчев, главният прокурор Борис Велчев, директорът на Националната следствена служба (НСлС) Ангел Александров и министърът на правосъдието проф. Георги Петканов.
Първите двама се отзоваха на поканата. Но Велчев и Александров елегантно бойкотираха срещата като пратиха заместниците си Валери Първанов и Румен Георгиев. Правосъдният министър обаче съвсем го удари през просото - нито той, нито някой от екипа му се яви пред депутатите.
Поправката в конституцията в частта й за съдебната власт предвижда създаването на инспекторат, който да бъде към Висшия съдебен съвет (ВСС), а неговите членове да се избират от Народното събрание. Инспекторатът ще извършва проверки на дейността на всички органи на съдебната власт, без да засяга съдържанието на правораздавателната дейност, ще следи и за спазването на сроковете по водените дела.
На заседанието на временната комисия магистратите в тон изразиха съмненията си по отношение на предлагания ремонт на основния закон.
Четвъртата поправка в Конституцията е необходима, защото все още не сме постигнали тази ефективност на съдебната система, която обществото иска. Но със създаването на инспекторат към Висшия съдебен съвет се съмнявам да се постигне по-голяма ефективност. Надявам се, че на тази нова структура ще бъдат дадени по-специални правомощия, за да не се припокриват с тези на Инспектората, който е към Министерството на правосъдието. В противен случай смятам, че поправката е безсмислена, каза председателят на ВАС Константин Пенчев.
Иван Григоров подкрепи колегата си, като допълни, че инспекторатът трябва да остане към правосъдното ведомство и той трябва да може да следи за делата и във върховните съдилища у нас.
Според сега действащия Закон за съдебната власт инспекторатът, който е към Министерството на правосъдието, няма право да проверява делата и преписките във ВАС, ВКС и във Върховната касационна и Върховната административна прокуратура.
Заместник главният прокурор Валери Първанов заяви, че такъв орган е необходим, но заложените му функции са много скромни и щели да станат безпредметни. Той предложи в правомощията на инспектората да се запишат и антикорупционни действия - например да извършва проверка на имотните декларации на магистратите, които те представят не само пред Сметната палата, но и пред Висшия съдебен съвет.
Заместникът на Борис Велчев обяви, че в конституцията трябва да се предвиди възможност членовете на ВСС да се освобождават от съвета, когато са осъдени на лишаване от свобода, независимо дали е за умишлено, или за неумишлено престъпление. Например, ако някой магистрат неволно блъсне човек с автомобила си, престъплението не е умишлено, но не е редно такъв човек да остава член на ВСС. Освен това Първанов смята, че във ВСС нямат място съдии, прокурори и следователи, които са понижени в длъжност.
Той, Пенчев и Григоров подкрепиха идеята да отпадне имунитетът на магистратите. Единствено заместник-директорът на НСлС Румен Георгиев не бе съгласен с тази промяна. Според него имунитетът не е привилегия на слугите на Темида, а гаранция за правото на гражданите за честен процес. Той допълни, че имунитетът не е пречка магистратите да бъдат разследвани.
Накрая Константин Пенчев отново припомни идеята си Висшият съдебен съвет да стане постоянно действащ орган. ВСС е правителството на съдебната власт и то трябва да работи постоянно, а не като борд на директори, мотивира се председателят на ВАС. Позицията му изцяло бе подкрепена от Иван Григоров.
Депутатите от временната комисия не можаха да чуят мнението на Министерството на правосъдието, защото, както вече стана дума, никой от ведомството не уважи с присъствието си заседанието. Разбирам Петканов, че не дойде, при него остават само папките и затворите, подигра се зад гърба на правосъдния министър депутатът от СДС Филип Димитров. Неговите колеги изразиха разочарованието си от отсъствието на Петканов, но не си позволиха подобни нападки.
Всъщност ако някой от народните представители се поразрови в архивите на вестниците, ще открие становището на Министерството на правосъдието.
На 20 октомври ведомството на Петканов организира семинар за журналисти в Банкя. По време на срещата хората на министъра признаха, че инспекторатът към ВСС ще обезсмисли съществуването на същия орган към Министерството на правосъдието. Според експертите не може да се твърди, че новата структура ще бъде независима от изпълнителната власт, при положение че се избира от законодателната власт. И допълниха, че подобен орган няма никъде другаде в Европа.
Оттук нататък могат да се случат няколко неща. Депутатите най-накрая да се вслушат в гласа на магистратите, да си вземат поука и да се съобразят с техните идеи. Защото другият вариант е по-неприятен.
Предстои гласуването на бюджета на съдебната власт и както всяка година, така и сега, Министерството на финансите е орязало парите за Темида почти наполовина. Съдебната власт иска 487 млн. лв., а изпълнителната власт смята да даде 264 млн. лева.
Както се казва, пазарлъкът тепърва започва. Защото ако Народното събрание не одобри бюджета, предложен от ВСС, като нищо четвъртата поправка може да се озове в Конституционния съд. Така, както стана с третата поправка, заради която даже Европа настръхна. (§22)

Facebook logo
Бъдете с нас и във