Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Магистрати на мушка

Доста работа се отвори през изминалата година на дисциплинарната комисия към Висшия съдебен съвет(ВСС). За това се погрижиха десетки магистрати, чиито имена станаха популярни не заради произнесени финални присъди, а за драстични нарушения при работата им в Темида. Мнозина от магистратите нарушиха етичния кодекс и професионалната етика, други изобщо нехаеха за спазването на сроковете, в които трябва да се произнасят по делата. Трети пък накърняваха престижа на съдебната власт.
Каква е равносметката на комисията, оглавявана от магистрата Петър Стоянов? През 2008 г. са образувани 35 дисциплинарни производства срещу прегрешили юристи. ВСС е уважил три искания на главния прокурор Борис Велчев за отстраняване на магистрати от длъжност до приключване на водените срещу тях наказателни производства.
Колкото до наложените дисциплинарни наказания: три са по искане на членове на Висшия съдебен съвет, а едно - по предложение на правосъдния министър Миглена Тачева. Това дисциплинарно производство е срещу заместник окръжния прокурор на Бургас Светозар Костов, който се прочу с изявлението си, че прокуратурата е вързала кънките на Максим Стависки.
Най-голяма част от новообразуваните дисциплинарни дела през 2008 г. са срещу съдии в районни съдилища. Преобладаващата част от провиненията, заради които магистратите са предложени за наказание, са накърняване на престижа на съдебната власт и системно неспазване на процесуалните срокове, от което делата са забавени с месеци и с години.
Една от най-нашумелите истории (която още не е приключила, тъй като героинята й е подсъдима) бе тази с пияната съдийка от Перник (както стана популярна) Виолина Личева.
На 3 април 2008 г. тя бе лишена от магистратската тога, тъй като бе установено, че е шофирала фиркана с близо 3 промила алкохол по време на работа. Трагичното в случая обаче е, че в това състояние Личева блъсна и уби мъж на пътя Перник-София, като на всичко отгоре избяга от местопроизшествието. Сега наказателното дело се гледа в Пазарджик, тъй като пернишките магистрати си направиха отвод.
Светата инквизиция е отстранила и председателя на Районния съд в Търговище Руслан Донев. Той бе освободен, след като ВСС се самосезира от публикации в централния печат, че Донев се е възползвал от поста си и сам е избирал кои дела да гледа. Тези дни - доста време след като получи наказанието си, отстраненият съдия заяви, че е невинен и че ще обжалва това решение, а ако не бъде удовлетворен, дори ще отнесе случая до съда за правата на човека в Страсбург.
Последният (засега) сгафил магистрат, с когото се зае дисциплинарната комисия, е странният прокурор от Районната прокуратура в Разлог, за който Параграф 22 писа подробно в бр. № 5. Младият служител на Темида от Пиринско Валентин Михов обяснявал на пратениците на ВСС, че закъснявал за делата или изобщо не се явявал в съдебната зала, защото заспива в автобуса или се оправдавал с по-дълъг обяд... Интересно е как ще се произнесе дисциплинарната комисия по-този прелюбопитен казус.
Освен гореописаните наказания през миналата година във ВСС са постъпили и 67 заповеди на преките административни ръководители на отделните звена, с които обръщат внимание на подчинените си магистрати за различни пропуски. Както може да се предположи, в повечето случаи става дума за нарушаване на сроковете, в които трябва да се решават делата.
тпс
параграф фото брой KOSTOV.JPG
Прокурор Светозар Костов също падна на мерника на ВСС.

(каре)
Председателят на Комисията по дисциплинарни производства във ВСС Петър Стоянов:
СЪДИИТЕ СА ПРЕТОВАРЕНИ, ЗАТОВА ЗАБАТАЧВАТ ДЕЛА

Г-н Стоянов, въпросът за натовареността на магистратите продължава да бъде един от най-парливите за гилдията. Може ли да бъде преодолян този недъг?
- Натовареността на магистратите е един много сериозен проблем. Току-така не може да се претегли, че този е най-натоварен, а пък онзи не е. Това е проблем, който тепърва ще се изследва много надълбоко. Каква е вината на съдията в N-ския съд, че има толкова дела там? Ето защо беше избрана работна група от 13 човека с решение на ВСС, в която присъстват представители на Министерството на правосъдието и на Инспектората към ВСС. Тази група ще направи пълно обследване на натовареността.
На какво ще се обърне внимание?
- Членовете на групата ще отчитат демографския фактор, ще вземат данни от съответните институции, ще поискат от МВР проучването им за динамиката на престъпността в съответните региони и данните за разкритите престъпления.
Ще има ли и увеличаване на щатните бройки в съдилища, в които натовареността е по-голяма?
- Не, тази група не е създадена да мотивира раздуване на щата, нищо подобно. Напротив - целта е да се ограничава, да не се назначават толкова магистрати за щяло и не щяло, а просто като се прецени, че в съда Х натоварването е по-малко и има една свободна бройка, тя да бъде прехвърлена да кажем в Софийския градски съд, където натовареността е колосална. Това ще доведе до балансиране на ангажиментите на различните хора.
Кога да очакваме резултати от това обследване?
- Да се надяваме, преди лятната ваканция, ако не - до есента, да са готови и да имаме ясен и точен поглед навсякъде, за да можем да предприемем разумни стъпки по-нататък. Аз съм противник на категоризацията на съдилищата. Какво означава съд трета категория? Всеки би казал, че не иска да бъде съден в съд трета категория, съвсем естествено ще иска такъв от първа категория. А законът казва - местна и родова подсъдност и т.н.
През последните две години изскочиха имената на редица магистрати, които са забатачили стотици дела и преписки, не са се произнесли по тях години наред. На обикновен мързел ли се дължи това, или на нещо друго?
- За мен основната причина заявлението в големите съдилища е натовареността. И все пак - щом става въпрос за непроизнасяне по дела години наред, за мен това говори вече за нещо друго.
Може би за немарливост?
- Може. Но всъщност мързелът и немарливостта вървят ръка за ръка. Нямам обяснение - да не напишеш с години едно дело?! Това бих го приел само ако се е разболял тежко човекът и с месеци е неработоспособен.
А как бихте коментирали поведението на бургаския прокурор Костов, който увековечи радостта си от присъдата на Максим Стависки със скандална снимка?
- Не одобрявам реакцията на този прокурор. В някогашна Франция броят на палачите, които изпълнявали смъртните присъди, станал с един по-малко, защото един от палачите, режейки главата на един осъден, взел че я ритнал. Веднага след това неговата глава била вкарана под гилотината. А в бургаския случай и процесът не е завършил. Не смятам, че принадлежността към държавното обвинение дава основание да се подлага на унижение достойнството на тези, които са извършили престъпление или са подсъдими. Целта е все пак те да бъдат превъзпитани, да се повлияе на околните въздържащо.
Разговора води Борислав Радославов

Facebook logo
Бъдете с нас и във