Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Магистрати на мушката на ВСС

Четиридесет и едно дисциплинарни производства по Закона за съдебната власт (ЗСВ) е образувал Висшият съдебен съвет (ВСС) за първите шест месеца на годината, съобщи в петък (31 юли) членът на съвета проф. Анелия Мингова.
Инспекторатът към ВСС е направил 33 от предложенията за налагане на наказания, 2 - от административен ръководител, 2 - от петима членове на ВСС и 4 - от министъра на правосъдието. За сравнение, през цялата 2008 година във Висшия съдебен съвет са образувани 35 дисциплинарни производства по реда на чл. 316 от ЗСВ, който регламентира как се наказват магистрати.
След анализ на нарушенията и за да се уеднаквят изискванията към поведението на магистратите при изпълнение на професионалните им задължения и в обществения живот, ВСС е създал работна група от представители на съсловните организации, които да съставят единни правила (Етичен кодекс) за съдебната система. ВСС е проучил опита на 17 европейски държави в това отношение. Проф. Мингова цитира проучване, според което 78 на сто от магистратите искат общ единен етичен кодекс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във