Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Магистрати на прицел

Нападенията над български магистрати са рядко, странно и най-вече - необяснимо явление. Убийството на военния прокурор Николай Колев през далечната 2003 г. остана неразкрито, но комай не е извършвано друго сериозно покушение срещу български магистрат.


За какво да ги напада човек служителите в черни или червени тоги?! Заради някоя осъдителна присъда по важно дело? Такива санкции - с единични изключения, все още не се забелязват на хоризонта. Върнахме се към тези въпроси след последното покушение върху служител на Темида: така наречения побой над известния съдия от Софийския градски съд (СГС) Мариян Марков. Реално погледнато, най-гневен на магистрата би трябвало да е бившият шеф на Кремиковци и на футболния клуб ЦСКА Александър Томов. Марков го декорира с девет години затвор за присвояване на 15 млн. лева. Но бившият вицепремиер едва ли би прибегнал до подобни методи на разправа, особено при положение и че присъдата далеч не е окончателна, и нищо чудно по-нататък някоя от инстанциите да го оправдае.


В случая с нападението върху Марков е любопитна градацията в информациите за неговото здравословно състояние. Първоначално навсякъде се твърдеше, че бил пребит с бокс. Някъде пишеше, че дори е със спукан череп. Хората останаха с впечатлението, че магистратът е едва ли не потрошен и бере душа. Впоследствие се разбра, че ударът е бил един-единствен, с неустановен твърд предмет, и съдията само е изпаднал за кратко в безсъзнание. След кратък престой в ИСУЛ магистратът бил изпратен още същия ден у дома.


В момента във Пето районно полицейско управление в София е образувано досъдебно призводство, което се води срещу неизвестен извършител, обясниха за Параграф 22 от пресцентъра на вътрешното министерство. Неизвестно си остава и за пострадалия кой би могъл да му има зъб, както самият той сподели. Съдията практикува тази професия в градския съд от близо 15 години и - по думите му, нападателят може да е всеки недоволен от някоя присъда. Нищо чудно нападението да е било с цел обир, но нещо да е изплашило грабителя и той да се е отказал от намерението си, заявиха разследващи.


Обидното в случая за българската Темида е, че информацията за пребития в многобройните коментари из интернет се приема по-скоро като добра, отколкото като лоша новина. Фактът, че хората се радват на насилието над съдия, показва какъв е имиджът на тази институция и на нейните представители.


Присъди срещу големите престъпници все още няма, но пък от време на време се появяват заплахи срещу магистрати, които по един или друг начин са свързани със знакови процеси. Така например през май тази година подсъдимият по делото Октопод Антон Петров -Хамстера бе задържан заради оперативна информация, че подготвял убийството не на кой да е, а на председателя на СГС Владимира Янева. Той бе освободен след един час, прекаран в полицията, и му бе съставен предупредителен протокол, а на съдийката бе назначена охрана. Шефът на ГДБОП Станимир Флоров коментира, че висши полицаи и магистрати ставали мишени тогава, когато пречели на разследвани и подсъдими, за да се измъкнат от справедливостта на Темида. Янева обясни, че не е притеснена за живота си, не гледала дела срещу Хамстера, и няма причина за атака срещу нея.


По-различен обаче беше случаят с друг магистрат, който също като Янева получи охрана заради заплаха от убийство. През февруари миналата година полицията залови 30-годишния наркодилър Симеон Симеонов, известен като Голямото Слънце с обяснението, че подготвял покушение срещу съдията от СГС Десислав Любомиров заради присъда по знаково дело. Като заместник-председател на Русенския окръжен съд Любомиров бе осъдил 10-членната наркобригада на Пламен Кунчев-Паци на общо 49 години затвор и сега трафикантите, които междувременно избягали в Южна Африка, поръчали неговия разстрел. За съжаление, въпреки своите заслуги съдия Любомиров не успя да покрие кадровите критерии на ВСС и да стане шеф на Софийския градски съд, за който пост се кандидатира на два пъти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във