Параграф22 Weekly

§22 Анализи

МАГИСТРАТИ ОТХВЪРЛИХА ЕВРОПЕЙСКА ЗАПОВЕД ЗА АРЕСТ

Бургаските окръжни магистрати отказаха да изпълнят европейска заповед за арест на българката Белослава Вутова. Той бе поискан по официален път от испанските съдебни власти. Решението на БОС не бе протестирано от представителите на държавното обвинение и влезе в сила от средата на тази седмица.
Българката Белослава Вутова, която сега се намира в Несебър, е издирвана от испанските власти заради убийството на приятеля й Румен Асенов. Двамата живеели в Испания на семейни начала близо десет години. Трупът на Асенов, за когото има данни, че се е занимавал активно с търговия на кокаин, бе открит в началото на тази година овъглен до неузнаваемост в краден лек автомобил марка BMW.
Испанските власти поискаха българските им колеги да екстрадират Белослава заради съмнения, че тя е замесена в убийството на Асенов.
Съгласна съм да сътруднича с информация и с всичко, което е необходимо, за разследването около убийството на Румен Асенов, но ако действията се провеждат тук, на място, в България, заяви Белослава пред Бургаския окръжен съд при гледане на делото. Тя се намира под домашен арест в Несебър от 9 октомври тази година.
БОС прие мотивите на адвоката на Вутова - Росен Кожухаров, според когото европейската заповед за арест не следва да бъде изпълнена, тъй като не е придружена от необходимите гаранции. Испанските съдебни власти на практика не се ангажират да върнат младата жена обратно в България, след като изслушат показанията й на място, в Испания. В Закона за екстрадация на наши граждани не е предвидено като предпазна мярка временно задържане и изпълнението на наказанията да се извършва на място в България, уточни адвокат Кожухаров. Пред БОС защитникът на Белослава приложи и епикриза за състоянието на 11-годишната й дъщеря Франческа, която страда от церебрална парализа, епилепсия и забавено развитие.
От европейската заповед, пристигнала в Бургас, става ясно, че в Испания е бил открит овъглен труп, чиято самоличност допълнително е била уточнена чрез ДНК-анализ. Установено е било със сигурност, че останките принадлежат на българина Румен Асенов, който живеел на семейни начала с Белослава.
Според европейската заповед Белослава би могла да отговаря за общо четири престъпления - кражба на кола, незаконно съдружие, предизвикване на пожар и убийство. В заповедта е отбелязано, че на 17 октомври 2006 година по време на честване на рождения ден на Белослава присъстващите там близнаци Златко и Радослав вкарали Румен в BMW. Малко по-късно било установено, че перничанинът Румен Асенов е убит и изгорен във въпросния автомобил. Убийството е било извършено около 1 часа на 18 октомври 2006 година, се уточнява в заповедта.

Facebook logo
Бъдете с нас и във