Параграф22 Weekly

§22 Анализи

МАГИСТРАТИ УРЕДИХА СИЛОВАЦИ С ЛЯТО ЗАД РЕШЕТКИТЕ

Няма почивка за варненските съдии. Миналия месец обявиха, че няма да се възползват от полагаемата им се по закон съдебна ваканция (от 15 юли до 1 септември), и засега удържат на думата си въпреки жегите и зовящото ги море. И докато колегите им отдавна правят тен на една ръка разстояние от тях, варненските магистрати се потят в тогите си.
Така например в началото на тази седмица те гледаха мерките задържане под стража на членове от две нашумели напоследък наркобанди и ги оставиха да прекарат лятото в ареста. Двама от оставащите зад решетките - бургазлиите Иван Георгиев (26 г.) и Пламен Тенчев (22 г.), са обвинени, че са част от организирана престъпна група за силови поръчки. Те са в ареста от почти четири месеца заедно с варненеца Александър Бондоков.
От варненския съд припомнят че задържането им стана, след като през нощта на 17 април те проникнали с взлом в жилището на С.С. и го размазали от бой. Групата нахлула въоръжена с бухалки, ножове, пистолети, маски и латексови ръкавици, пребили мъжа и дори имали готовност да заснемат наказателната си акция.
Според обвинението целта на разправата с провинилия се била налагането на монопол на пазара на наркотици във Варна. Соченият за ръководител на престъпната група Сабин Кирилов беше задържан месец и половина по-късно, след като бе обявен за общодържавно издирване. Според първоначалната версия на прокуратурата Кирилов ще бъде разследван и като поръчител на наказателната акция в дома на пострадалия.
Варненският окръжен съд реши да не променя мярката задържане под стража с по-лека, имайки предвид тежестта на повдигнатите обвинения, а също и обстоятелството, че групата е била задържана в момента на извършване на престъпните деяния. Иван е осъждан през 2005 г. за участие в организирана престъпна група на две и половина години затвор. През септември миналата година той излязъл от затвора, след като изтърпял и тригодишна присъда за разпространение на дрога. Според съда младият мъж демонстрира трайна нагласа да участва в престъпни групи и има опасност, ако е на свобода, да се укрие от наказателно преследване или да извърши друго престъпно деяние.
Същият риск грози и Пламен, който въпреки чистото си съдебно минало ще остане в ареста заради високата обществена опасност на престъпленията и тежестта на наказанията, които законът предвижда за тях. Във връзка с оплакванията на Иван Георгиев за заболяване на единия му крак съдът даде указание на водещите досъдебното производство да назначат съдебномедицинска експертиза, която да установи състоянието му и ако е необходимо, да се посочат мерки за лечението му.
Александър вече е осъждан като непълнолетен за тежки умишлени престъпления. Според члена от НК, по който са подведени, силоваците могат да получат наказание от 3 до 10 години лишаване от свобода.
Варненският съд остави в ареста и 42-годишният Красимир Кирилов, който лежи там за обвинение в разпространение на наркотични вещества в големи количества. Той пък бе заловен на 15 май при акция на антимафиотите от морската столица заедно със Стилиян Георгиев (36 г.), Иван Янков (45 г.) и Николай Хаджимихалев (52 г.). Всички те са обвиняеми за тежки умишлени престъпления. При ареста у тях бяха открити големи количества хероин, амфетамин, прибори за разфасоване на дрогата, листчета за опаковане на дозите дрога и други веществени доказателства. Съдът реши, че тези и други събрани в хода на досъдебното производство данни и доказателства водят до обосновано предположение, че Красимир Кирилов е съпричастен към престъпленията, за които е разследван. Бяха представени и две съдебномедицински експертизи за състоянието на Кирилов, който твърди, че има здравословни проблеми. Общото в тях е обостреното заболяване на Красимир, но изводите за мястото, където трябва да се лекува обвиняемият, са противоположни.
След като се запозна с медицинските документи, съдът обаче прецени, че състоянието на Кирилов не може да бъде причина за промяна на мярката му за неотклонение. Въпреки чистото си съдебно минало Красимир ще остане в ареста заради тежестта на обвиненията, свързани с престъпна дейност, която е от изключително висока степен на обществена опасност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във