Параграф22 Weekly

§22 Анализи

МАГИСТРАТИ ЗАСЕДАВАТ В УЧЕНИЧЕСКО ОБЩЕЖИТИЕ

Ако Павликени се прочу покрай една известна реклама като градът, в който живеят все хубави хора, то блага дума със сигурност не може да се каже за състоянието на Съдебната палата в града. Вече цели 14 години съдиите и прокурорите в Павликени са принудени да работят при абсурдни условия.
До 1993 г. Районната прокуратура и Районният съд се помещавали в частна къща в центъра на града. Тогава обаче имотът е бил реституиран, а и магистратите са изгонени оттам. Общината се смилява над бездомните магистрати и ги приютяват на първия етаж в ученическо общежитие.
Там обаче ги очаквала абсурдна обстановка. По време на заседанията съдии, прокурори и адвокати са принудени да се надвикват с пищящите по етажите тийнейджъри и постоянната гълчава в ранните часове на деня. Заради това местните магистрати с нетърпение очаквали деня, в който ще си имат собствена палата.
През пролетта на тази година бившият кмет на Павликени Стефан Стефанов дари на съдебната власт 760 кв. м. общинска земя, върху която да се построи бъдещия храм на Темида. А пък Висшият съдебен съвет отпусна за бъдещия обект 2 млн. лева.
Въпреки инвестициите се оказва, че приоритети на министерството в момента са съвсем други (както правосъдният министър Миглена Тачева неколкократно обяви - б.а.). Те са свързани с изграждането и оборудването на административни съдилища. А това, че в началото на 21 век в една европейска държава 29 магистрати, прокурори и съдебни служители работят като в Дивия Запад едва ли интересува някой от министерските чиновници.
Освен липсата на съдебна палата районният съд в Павликени има и друг, още по-сериозен проблем. Той е единственият в областта без съдебна охрана. Затова всеки човек може без проблем да влезе, когато си пожелае, и да отмъсти на някой съдия или прокурор. Нещо, което вече се е случвало.
През пролетта на тази година недоволен от спирането на дело мъж връхлетял в кабинета на прокурор Антон Антонов посред бял ден и го пребил. Преди по-малко от месец пък апаш влязъл в кабинета на съдебното изпълнение и задигнал компютър със служебна информация. Крадецът още не е открит.
Председателят на Районния съд в Павликени Евелина Карагенова признава, че вече не се надява проблемът със сградата и съдебната охрана да бъде разрешен в близкото бъдеще: Само за една година повече от десет пъти съм искала от Министерството на правосъдието в Павликени да бъде назначена охрана. Беше обявен конкурс, имаше девет кандидати. Нито един от тях обаче не беше одобрен. Като че ли става дума за охрана не на съдии, а на президента или министър-председателя на България, жалва се магистратката.
Тя споделя още, че е писала до директора на дирекция Охрана към Министерството на правосъдието полк.Станислав Стефанов: Първоначално говореха за три бройки, които ще ни бъдат отпуснати. После бяха намалени на две, а накрая на една. Съгласни сме и на тази една бройка, но ето че и нея никаква я няма, защото никой от явилите се кандидати не отговаря на високите изисквания и критерии. За тази година втори конкурс не може да бъде обявен, разкрива още Карагенова.
Проблем с липсата на Съдебна палата има и Районният съд в гр. Елена. Там съдиите и прокурорите са се разположили на два етажа от общо четириетажна сграда. Залите за заседания пък не могат да поберат повече от 10 души.
Доскоро съквартиранти на магистратите са били представителствата на различни политически сили. Но преди около месец партиите са се изнесли. Очаква се след Нова година районният съд да се разпростре в цялото здание. За разлика от колегите си от Павликени, съдиите от гр. Елена могат да се похвалят с... охрана.
Иван Георгиев

Facebook logo
Бъдете с нас и във