Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Магистратите: етични и некорумпирани!

Да вярваме ли на очите си! Комисията Професионална етика и превенция на корупцията към Висшия съдебен съвет (ВСС) - наричана по-често етична или антикорупционна комисия, отчете в свой доклад, огласен в края на миналата седмица, че през изтеклата 2011 г. не е получен нито един сигнал, съдържащ конкретни данни за корупционни прояви или корупционни практики. Браво!


Трудно е да повярваме, но който иска, може да прочете тази констатация на интернетстраницата на ВСС. От нея разбираме също, че все пак през миналата година не се е разминало съвсем без сигнали. Като общи са определени 767 сигнала - те съдържат оплаквания и недоволство от постановени актове на съдии и прокурори и молби за преразглеждане и решаване на конкретни казуси. Сред тях се подреждат сигналите, съдържащи оплаквания, свързани с образуването, движението и спазването на сроковете по преписки и дела - 34. Тези сигнали са били препращани към Инспектората на ВСС или на съответния административен ръководител. В някои от случаите по сигнали за нарушения на етичните правила, които за 2011 г. според отчета са били само 16 на брой, комисията е извършвала проверки и е изслушала страните.


Тук не е зле да припомним и някои случаи със скандален привкус. В доклада липсват каквито и да било имена, но сред по-нашумелите събития, по които въпросната комисия трябваше да се произнесе през 2011 г., бе номинирането на шефа на Хасковския окръжен съд Росен Русев (вече покойник) за шеф на Апелативния специализиран съд (в средата на юли месец миналата година). Той бе разследван за злоупотреби със служебното си положение, като заради проверката Русев даже бе отстранен от поста си като шеф на Хасковския окръжен съд. Всичко това обаче загуби значение, тъй като четири месеца след скандала съдията се спомина внезапно. Все пак останаха съмнения около работата на антикорупционната комисия, тъй като се оказа, че тя не е оповестила всички данни от проверката на работата на Росен Русев. Шефът на комисията Цони Цонев тогава призна, че са се запознали с резултатите от проверката на Пловдивския апелативен съд, но липсвали безспорни доказателства, че са нарушени етичните правила.


Друг скандален случай, който ще остави отпечатък не само върху работата на тази комисия, а и въобще върху начина на кадруване в съдебната система, беше странният избор на Владимира Янева за шеф на Софийския градски съд. Както е известно, тя бе избрана на този пост въпреки значително по-скромния си стаж в системата от конкурентката си. Изборът й стана причина двама членове на ВСС да го напуснат. По-късно отпадналата от конкурса Величка Цанова - въпросната конкурентка на Янева , обжалва във Върховния административен съд (ВАС) начина на избор и тричленка на съда постанови, че изборът й е нередовен. По-късно обаче петчленен състав на същия съд реши обратното и така Янева вече е титуляр на този поста.


Поведението на един от съдиите в тричленния състав на съда - Иван Раденков , породи много съмнения - не подписа решението му и си направи отвод. По този казус обаче председателят на комисията Цони Цонев заяви, че няма да взимат отношение, тъй като няма текст от Етичния кодекс, който да обхваща случая.


В полезрението на Комисията би трябвало да попадне и последният скандален случай с апелативния прокурор на София Вичо Вичев, когото нарочиха, че е съставил документ с невярно съдържание, за да докаже, че е стерилен. По този повод сега го разследват. С него етичната комисия ще се заеме, след като свърши проверката на Инспектората към ВКП.


Иначе балонът наказани по Етичния кодекс магистрати с времето все повече се спихва. Дисциплинарно наказаните от ВСС съдии или прокурори с незначителни изключения - в крайна сметка биват оправдавани от Върховния административен съд (ВАС). Примерите са не един и два. Сред тях не на последно място е връщането на поста му като шеф на Софийския апелативен съд на Веселин Пенгезов. Както е известно, той бе свален през януари 2011 г. от Висшия съдебен съвет. Причината бе, че дъщеря му - Анна Пенгезова , е получила право на строеж край Приморско като крайно нуждаеща се. Още в деня, в който бе отстранен, Пенгезов заяви, че ще обжалва това решение и посочи, че е махнат от поста под натиск от вътрешния министър. През април тричленен състав на ВАС анулира решението на съдебния съвет като немотивирано, а през ноември съдията бе окончателно възстановен на ръководната длъжност. В жълтата преса се заговори за баснословни суми, които съдията уж бил взел, но така и нищо не се доказа. Освен дъщерята на Пенгезов още четирима магистрати бяха замесени в скандала за евтините имоти по Черноморието.


Линията на санкциите срещу тях почти във всички случаи се движи в следната низходяща градация: шум в медиите, дисциплинарно преследване и санкция от страна на ВСС, наказание и оневиняване от ВАС. В тази последователност се развиха и събитията около повечето уж низвергнати от Етичната комисия на ВСС магистрати. Сред тях е и прочулата се с наполовина построения си хотел Деница Урумова, чийто баща - Николай Урумов , работи във Върховния административен съд. Младата съдийка от Благоевград се превърна в едно от лицата на скандала с евтините парцели край Приморско. Но ходът на събитията подсказва, че Деница накрая може да излезе и герой.


През март 2011 г. ВСС освободи очарователната Урумова от поста младши съдия в Благоевградския окръжен съд за нарушаване на Етичния кодекс и за уронване на престижа на съдебната власт. В края на миналата година обаче тя успя да спечели дело срещу общината в Приморско, която бе забранила да й се оказват административни услуги, защото не пожела да върне парцела си. Преди две седмица 26-годишната дама спечели и делото във ВАС срещу уволнението й от съдебната система и по-конкретно от поста младши съдия в окръжния съд в Благоевград.


Нейният адвокат Емануил Йорданов предрече подобен благоприятен изход, тъй като по времето, когато е правела постъпки да си строи жилище, Деница не е притежавала недвижима собственост на свое име. Освен това, когато е кандидатствала, за да й отстъпят правото на строеж, тя не е била и магистрат. Поради тази причина колегите на баща й от ВАС сметнаха, че няма как тя да е нарушила Етичния кодекс на магистратите, защото не му е била подвластна. Така или иначе изводът на тричленния състав на съда е, че Деница напълно законно е получила парцела през 2007 г. като нуждаеща се.


ВАС прецени, че е напълно достатъчно, че има адресна регистрация в този град, за да й бъде даден имот, тъй като по това време Приморско се е опитвало да вдигне броя на жителите си и да получи статут на община. Решението на тричленния състав може да бъде обжалвано пред петчленен състав, но според вещи юристи тя вече може да започне да събира майстори да довършат строежа на хотела й.


Във ВАС текат делата на Николай Урумов, Панайот Генков и Андрей Икономов (където те и работят). Те бяха наказани от ВСС с намаление на заплатите с 25% за период от две години пак на основание на Етичния кодекс на магистратите. Но, разбира се, те също възразяват срещу санкциите и искат те да бъдат отменени. Засега е наложено пълно ембарго върху информацията по тези дела.


Подобна е ситуацията и с наказаните по корупционния скандал с Красьо Черния. В аферата за търговия с влияние бяха замесени десетки магистрати. Повечето от тях отнесоха минимални наказания, но неколцина бяха уволнени от системата, а двама членове бяха изхвърлени от ВСС. Но делото за търговия с влияние срещу Черния бе прекратено поради липса на достатъчно доказателства. Сега всички натирени магистрати обжалват дисциплинарните си уволнения и нищо чудно до един да спечелят делата пред ВАС. При това положение човек се пита за какво са всичките антикорупционни комисии? Въпросът очевидно е реторичен.


nbsp;


nbsp;


Любопитен елемент от отчета на етичната комисия към ВСС е това, че цял раздел в доклада е отделен на работата на Комисията с центъра за превенция и борба с корупцията, известен като БОРКОР. Тази структура още не се е задействала. Както е известно, тя съществува само на книга, но не и за Етичната комисия, която вече работи с нея. Отбелязано е, че в състава на консултативния съвет на тази формация осъществяват методическо ръководство членовете на ВСС проф. Анелия Мингова и Цони Цонев. БОРКОР е определен като комплексен модел за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност в България, чиито задачи се разпростират от анализа и изготвянето на наредби, разработването и прилагането на превантивни мерки, контролни процедури, техники и методи за събиране на доказателства и обезпечаване на разследванията... Сега се очаква всичко това да се превърне в дела...

Facebook logo
Бъдете с нас и във